2 насоки, които те превръщат в министър на вътрешните ти работи

2 насоки, които те превръщат в министър на вътрешните ти работи

 

Може би повечето от вас вече са забелязали, че тенденцията на големите и иновативни компании е да наема хора не на база на техните умения, а на база на тяхното отношение, нагласа и мироглед.

Защо се случва това?

Защото един човек с готино отношение може да се научи да прави кажи речи всичко, и да го прави наистина отдадено и с желание. С определена доза търпение и разбиране, това винаги води до брилянтни резултати. Докато един човек, колкото и да е умен и опитен, ако е с негативен светоглед, и кофти характер – той е способен да срине културата в една организация и да превърне работата ви в ад.

Важното за осъзнаване тук е, че това не важи само за служителите в компаниите. Това важи наравно за нас самите, в нашия собствен живот. Нашият живот е компанията, която ние лично управляваме. Всеки ден.

Вие с какво отношение управлявате живота си?

И знаете ли от какво зависи отношението ви, с което управлявате живота си?

Отношението, с което управляваме живота си зависи на първо място от състоянието ни. Ако сме в красиво състояние, всичко е ок – усмихнати сме, спокойни сме, склонни сме да бъдем по-толерантни с другите, отворени сме за нови идеи, отворени сме сме да експериментираме и да поемаме рискове, по-лесно подминаваме грешките си и т.н. Ако обаче сме в неприятно състояние – премисляме по 10 хиляди пъти проблемите си, реагираме остро на другите, всяка малко нещо може да ни изкара от равновесие, вживяваме се на жертва, въртим негативни истории в главата си до втръсване и т.н.

CEO = Chief Emotional Officer :)

Състоянието, в което се намираме е единственият главен фактор, който определя това по какъв начин управляваме живота си. В красивото си състояние, ние може да сме потънали в л***а, но оптимизмът, идейността ни и готовността ни да действаме, ще ни изведат много бързо от това положение. То е като да си много  влюбен. Когато си много влюбен някой може да дойде да ти изтърси най-големия проблем на света, но ти реагираш като пич и казваш: „Споко бе, ще го оправим, всичко е наред.

Докато, ако сме в неприятно състояние – сякаш цялото ни тяло е в една постоянна свитост, една постоянна контракция. Светогледът ни е смален, не виждаме никакви решения и просто въртим в главата си всички проблеми и негативни сценарии, които умът ни може да измисли. И затъваме още повече.

Повечето от хората не знаят, че менталното и емоционалното състоянието, в което се намират е определящ фактор за начина, по който приемаме и действат в света. Но дори и да го знаят – хората рядко мисля за това свое състояние като за нещо, което могат да контролират и управляват.

Нещата обаче стоят така – независимо дали го използваме или не, ние имаме 100% контрол върху менталното и емоционалното си състояние. Да мислим, че не може да контролираме състоянието си е просто проява на жертвата, а не на победителя в нас. Проучване на TalentSmart, което включва над един милион човека, показва, че 90% от най-продуктивните хора посочват като главен фактор за техния успех, способността им да контролират мислите и емоциите си, и умението им да остават в спокойно състояние дори в моментите им на брутален стрес.

Не казвам, че всеки трябва да се стреми да бъде максимално продуктивен. Може би вие нямате желание да сте сред топ-пърформърите в живота ви. И това е ок. Но независимо дали строим ракети за космоса или готвим мусака за семейството си, нашият живот ще бъде в пъти по-удовлетворяващ и смислен ако сме в красиво състояние. И предвид, че ние имаме контрол върху това – наша приоритетна задача следва да бъде да започнем по-целенасочено да се поддържаме в това състояние. Отговорност е на 100% наша да се поддържаме в това състояние. И всеки път когато забележим, че сме извън красивото си състояние, следва с дисциплина да се приравним отново към него.

В 21-ви век за нас е в пъти по-важно да учим как да управляваме менталното и емоционалното си състояние, отколкото да учим каквито и да било други умения.

И искам днес да споделя с вас две стъпки, които ни помагат да направим точно това:

  1. Съзнателност. Разбира се! :) Ако не забелязваме в какво състояние сме, ние няма как да го променим. Само когато забележим в какво състояние се намираме – за нас възниква възможността да го променим. И когато тази възможност възникне – единственото, което е нужно, е да си спомним, че за нас всъщност е важно да бъдем в красиво състояние и че тук, в този момент, това състояние е налично за нас. Ние просто трябва да го изберем и с дисциплина да се приравним към него (въпреки дърпащите ни на друга посока негативни мисли или емоции). Умението да забелязваме в какво състояние се намираме и да си спомняме, че ние имаме избор да го променим спрямо нашето ясно намерение – се нарича съзнателност. :) Натрупване на съзнателност е първата и най-важна крачка към това да станем пълноправен министър на вътрешните си работи. След това идва практиката – всеки път когато намерим себе си в негативен цикъл, прекъсваме го и се подравняваме към своето приятно състояние. И както казва Джо Диспенза – подгответе, ще бъде трудно! :) Основното нещо, което може да направим, за да улесним тази практика е да променим средата около себе си.
  2. Средата около нас. Хората постоянно повтарят, че мислите ни създават живота ни. От какво обаче се определя качеството на мислите ни? Качеството на мислите ни се определя от средата ни. Garbage in – garbage out. Средата около нас е Х-факторът на положителната промяна в живота ни. И тази среда около нас се състои от 3 главни фактора – неодушевена среда, хората около нас и хората, от които учим. Ние или сме жертва на средата около нас, или сме нейни архитекти. И ако вие изберете да сте архитекти на своята среда, за да имате по-качествени мисли и емоции в ежедневието си – имам лоша новина за вас. На света няма приложение или софтуер, които да свалите от google play и които автоматично да направят средата ви обогатяваща за вас. Това е нещо, което зависи изцяло от теб и което изисква съзнателно да разчистиш, подредиш и поддържаш тази среда в ежедневието си.

От къде да започнем качествената промяна в средата ни? От дома ни! Нашият дом е нашето 3Д визуално табло, което 24 по 7 влияе на качеството на мислите и емоциите ни. Домът ни следва да е мястото, което ни помага да се отпускаме от напрежението на деня и всеки детайл в него след да ни подканва да пребиваваме в своето красиво, приятно състояние.

Ако пространството около вас е неутрално – то не ви дразни, но не ви и помага да сте вдъхновени. Ако пространството около вас ви дразни – това означава, че то генерира във вас недоволство, което автоматично означава, че вие използвате голяма част от енергията си не да мислите идеи, а за да се борите със средата около вас (за да се справяте с вътрешното си недоволство към нея). Например ако ви дразни, че шкафчето в банята ви е счупено – това всеки ден, по няколко пъти на ден, бeз изобщо да забележите, създава във вас емоции на недоволство и гняв. Ако всеки ден си мислите колко е разхвърляно в дома ви – това създава още вътрешно недоволство във вас. Дрехите, които обличате карат ли ви да се чувствате красив, уверен, смел, секси или обличате дрехи, които са ви все тая? Всеки детайл от средата около вас или подхранва вашето красиво състояние или го потиска. Ако живеете с хора, които ви натоварват – вие всеки ден, часове наред тренирате недоволство в себе си. Ако колата, която карате не ви харесва – всеки път когато седнете в нея вие изживявате микро момент на недоволство. Ако отидете на работа, която не харесвате – там още 8 часа тренирате недоволство в живота си. Така малко по малко цялата ви енергия отива в борба със средата. Алтернативата на тази несъзнателна борба е съзнателно да станем архитекти на тази средата така, че тя да генерира в нас не недоволство, а моменти на радост и вдъхновение. Представете си да се обличате само с дрехи, в които се чувствате много уверени, красиви и смели. Не само за пред другите, но и вкъщи насаме. Представете си да имате в дома си малки кътчета с цветя, картини, свещи – предмети, които когато погледнете да ви карат да се усмихнете и ви генерират моменти на радост. Представете си да имате не „какъв да е“ душ гел, а да се къпете с душ гел, чийто аромат направо ви омагьосва от кеф – хоп още един съзнателно създаден момент на вдъхновение. :) Представете си, че офисът ви е чист, подреден и хармоничен – хоп още един съзнателно създаден детайл в средата около вас, който ви кара да се чувствате просторен, чист, подреден. Ако средата около нас е вдъхновяваща с всеки малък детайл, ние тренираме мозъкът ни да забелязва повече от същото – повече вдъхновение, възможности, хармония, красота в света около нас. Ако средата около нас е посредствена, хаотична и мръсна – ние тренираме мозъкът си да толерира и с лекота да се примирява с тази неглижираност. Ако средата около вас ви дразни и потиска – вие 24 по 7 губите от своята енергия, за да се справяте с вътрешните си конфликти спрямо нея и не ви остава достатъчно енергия да обърнете внимание на идеите си и тяхната реализация.

Направете си сега една бърза саморефлексия.

Какво усещате когато влезете в дома си? Усещате ли спокойствие, подреденост, свежест, пространство, красота, изобилие? Усещате ли, че средата подкрепя и отговаря на човека, който искате да бъдете?

Имате ли много непотребни вещи, които вече отдавна не използвате?

Подредено ли е?

Офисът ви вдъхновява ли ви да мислите креативно, мащабно, израстващо?

Колата ви чиста ли е или е просто още едно място, в което държите непотребни си вещи и разхвърляност?

Физическата среда около вас създава ли вътре във вас качествените емоциите, които вие искате да живеете в живота си?

Физическата среда около вас подобрява или отнема от енергията ви?

Ние използваме енергията си или за да се борим със средата около нас, или за да преуспяваме. Ако по цял ден, без да забележите, вътрешно се борите със средата си, защото не ви кефи, няма как да имате достатъчно енергия да се развивате, да откликвате на идеите си и да ги реализирате до край.

Промяната на средата става бавно и с малки стъпки. Изисква готовност и кураж да пуснем това, което вече не ни служи и което вече не ни радва! Изисква да се научим да правим ясна разлика между важното и непотребното. Изисква да се научим да взимаме бързи и категорични решения. И съзнателно да тренираме да присъстваме в красивото си състояние поне в 80% от времето си.

Ако искате да подобрите средата около вас – очаквам ви в 90 дневния курс по минимализъм и опростяване на ежедневието ни, който само до 24.03.2019г. е намален с 30% от 147лв на 97лв! Имате и 30 дневен гаранционен срок, в който ако курсът не ви хареса, може да ми пишете и веднага ще ви върнем таксата! :) Този курс е създаден така, че да внесе осезаема качествена промяна в ежедневието ни. В него освен цялостно разтребване на физическата среда, разглеждам и разтребване на дигиталната среда, както и съзнателно опростяване на графика и финансите ни с цел да автоматизираме максимално средата около себе си, така че да ни води в градивна за нас посока и да генерира в нас качествено състояние. Имаме ли това – от там насетне спокойно и с усмивка можем да изпълняваме успешно целите си. :) До 24.03.2019г. – 90 дневният курс е намален с 30% от 147лв на 97лв и може да се регистрирате  веднага ТУК. :) 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *