3 кратки стъпки към по-минималистично и обогатяващо ежедневие

3 кратки стъпки към по-минималистично и обогатяващо ежедневие

 

Основна цел на опростяването и изграждането на по-минималистичен начин на живот е съзнателно да поддържаме себе си в красиво (или по-скоро „адекватно“) емоционално и ментално състояние. Когато сме в красивото си състояние, ние мислим много по-креативно, действаме много по-уверено и чувстваме в себе си по-голяма стабилност, яснота и фокус, за да реализираме това, което искаме да реализираме. 

Процесът на опростяване на ежедневието ни включа само три стъпки:

  • Разтребване.
  • Подреждане.
  • Създаване на система за поддържане на създадения ред. :)

Тези 3 стъпки могат да се приложат в абсолютно всяка сфера на живота и да бъдат адаптирани спрямо вас и вашето лично ежедневие.

Миналата седмица разгледахме по-детайлно каква е разликата между това да бъдем в красиво състояние и това да бъдем в по-деструктивно емоционално и ментално състояние. И разгледахме как физическата среда около нас е решаващ фактор за това наше състояние. :) Физическата среда може да предизвиква в нас моменти на усмивка, уют, любов, спокойствие, красота, творчество, възбуда. Или може да предизвиква в нас моменти на дразнение, гняв, недоволство, неприязън, обърканост, хаос. Ние или сме жертви, или сме архитекти на физическата среда около нас. 

Днес искам да обърна внимание на другите 3 основни насоки за постигане на по-минималистичен и смислен начин живот, които са наравно важни за поддържането на красивото ни състояние по време на деня: 

  • Дигитална среда.
  • Време.
  • Финансите.

Няма да изпадам в подробности по тези 3 категории. Само ще ви дам по една посока за размисъл, която вие сами ще прецените дали и как да приложите в ежедневието си. :)

Дигитално разтребване

Аз съм фен на Фейсбук – там научавам за много значими събития, общувам с феноменално готини хора и имам бърз достъп до всякакви интересни новости. Затова – не очаквайте от мен да ви говоря, че е нужно да спрете или да ограничите ползването на Фейсбук. Напротив – моята препоръка е да го използвате максимално много. Но да го използвате единствено и само ако съзнателно сте превърнали Фейсбук в дигитална среда, която подкрепя и поддържа продуктивното ви състояние, а не среда, която го срива.

Имам предвид следното – ако използваме Фейсбук на случаен принцип, се случва следното – ти влизаш във Фейсбук и поставяш себе си в среда на абсолютен хаос, защото изобщо не знаеш на какво точно ще попаднеш. Може да попаднеш на цитат, който много да те вдъхнови, може да е събитие, което отдавна си чакал да посетиш, но може да е поредния супер дразнещ пост от някой човек, който ти е мега неприятен. Или да видиш поредната негативна новина, която за секунди присвива тялото ти и на секундата те поставя във „fight or flight“ mode. Или може да попаднеш на поредната напудрена снимка на някой човек, която те вкарва в непродуктивното състояние на завист.

Във всеки един момент от деня ни ние или тренираме своето красиво състояние, или тренираме деградивно, неприятно състояние. Всеки един момент, който променя състоянието ни е момент, който е съществено важен за нас. 

Изводът тук е следния – ако съзнателно не си разтребил и организирал Фейсбук като дигитална среда, която да създава в теб качествени емоции, вдъхновение, мащабно мислене, благодарност, центрираност – значи за теб Фейсбук е просто поредния хаос, в който всеки ден, по много пъти на ден влизаш и поставяш себе си в среда, която обикновено в 80% от случаите генерира в теб сриващи емоции, които стесняват не просто нервите ти… те стесняват бъдещето ти.

(Един допълнителен трик за дигиталната среда, който наскоро разбрах – някои хора стигат до там, че наемат човек, който всяка сутрин преглежда мейла им преди тях и изтрива всички съобщения, които биха сринали емоционалното състояние на лидера, за да са сигурни, че ще започнат деня в подходящо състояние на ума. Всички знаем – един гаден мейл сутринта наистина може да те вкара в непродуктивно състояние, което да даде своя отпечатък за целия ден напред. :) Неприятните мейли след това се преглеждат в по-подходящо време – когато човек е подготвен и в подходящо за това състояние. :))

Ок, продължаваме!

Време

Може да познаеш, че живееш живота си като жертва когато започнеш да разказваш (на себе си и на другите около теб), че нямаш време. И истината е, че ти в много моменти най-вероятно наистина нямаш време, просто защото го харчиш в посоки, които те изморяват и забавят още повече времето за теб.

Времето НЕ тече еднакво за всички.

Как създаваш повече време в живота си?

Като инвестираш времето си! Не като го харчиш. :)

Полезните навици не харчат време в деня ни. Те създават време в деня.

Най-умните хора в света работят всяка секунда на всеки ден, за да създадат алгоритми, които да откраднат времето и вниманието ни, и да ни накарат да правим това, което те искат да правим. Но ние имаме избор. Ние или може да инвестираме времето си съзнателно, спрямо намерение и посока, които ние самите сме си задали. Или може да харчим времето си, реагирайки на всичко лесно, бързо и удобно, което другите постоянно ни подхвърлят във физическата и дигиталната среда около нас.

Да инвестираш времето си означава да използваш 80% от времето си в дейности, които поддържат продуктивното ти емоционално и ментално състояние, и които създават прогрес в значимите за теб проекти. Ние имаме 100% отговорност да поддържаме себе си в красиво състояние на мир, вдъхновение и креативност. Ние имам 100% отговорност да поддържаме ума в главата си стимулиран и просторен за нови идеи.

Кои дейности те поставят в твоето продуктивно състояние? За мен това е гледане сутрин на изгрева, четене на вдъхновяващи статии, работа по смислени проекти, учене на нови интересни за мен неща, спорт, ходене по събития, където слушам обогатяващ за мен опит от други хора, слушане на любима музика, разговори с оптимистични и дейни хора, качествени сън. За всяко едно от тези неща имам ясно и точно време в графика си всеки ден. Аз съзнателно планирам да инвестирам време насоките, които генерират за мен качествени емоции и мисли. Защото това ме поставя в красиво състояние, което пък ми помага да правя повече за по-малко време и така „създавам“ повече време в деня си. И мога да правя повече неща. :) 

You got this? :)

Ако ти не инвестираш времето си, гарантирам ти го – то ще мине в инфантилно реагиране на всичко онова, което казват или правят другите, в чудене, фантазии, хиляди интерпретации на факти и събития, разказване на едни и същи истории отново, отново и отново.

Ние имаме отговорност да променим това.

Финанси

Мисля, че първата и най-важна посока за подобряване на финансовото ни състояние е изграждане на по-голяма съзнателност относно убежденията, които имаме свързани с парите и със самото печелене на пари. :)

Просто наблюдавайте – каква е първата мисъл, която ви възникна когато прочетохте „печелене на пари“ в горното изречение? Беше ли нещо от сорта на: „Това не е най-важното“ или беше нещо от сорта на: „Ok, let’s do this baby.“ :)))

Каква емоция усещате, когато мислите за „печелене на пари“ – нещо, което леко ви присвива в тялoто или нещо, което ви създава отпускане в тялото?

Тялото ни е видимата и осезаема част на подсъзнанието ни, и то винаги може да ни подскаже какво е това, което не знаем за себе си и вярванията си, но много директно управлява мислите и поведението ни. 

Хората, които имат негативни вярвания по отношение на парите постоянно поставят някакви глупави сравнения, като например: „Добре де, ама кое е по-важно – парите или любовта (вместо „любовта“ може да сложите каквото си поискате – честността, добро сърце, здраве и т.н.)?“ Да питаш подобен въпрос е все едно да питаш: „Кое е по-важно – левия или десния крак?

В този свят има достатъчно много пари. Но ако нашата купичка е малка, заради всичките ни ограничаващи вярвания и истории, които си разказваме – ние винаги ще имаме малко. Ако купичката ни е малка, дори и да ни сипят повече – то ще се изгуби. Ако искаме да променим вярванията си, първата стъпка е да започнем да изграждаме уважение към парите и начина, по който ги използваме. Можем например да разтребим дома на парите ни – нашето портмоне. :) Да изхвърлим всички ненужни карти, сметки, листчета и боклучета. Да подредим парите си по големина, стотинките и картите си – всяко да си има специално място, което е чисто и е само за тях.

А след това – можем да си направим бюджет, спрямо който да започнем малко по-съзнателно да следим къде всъщност даваме парите си. И да забележим дали тези посоки обогатяват или ограбват това, което е наистина важно за нас. :)

Ок.

Отпийте си сега от кафето за кураж и в следващите 10 минути задачата ви е да вземете ясно и категорично решение коя ЕДНА стъпка от тези 3 ще предприемете, за да създадете предпоставка за себе си да пребивавате за по-дълго в красивото си състояние – дизайн на дигиталната си среда,  опростяване на времето или финансите ви. :)

Ако пък искате да поработите по-детайлно и съзнателно за оптимизацията на тези три насоки – очаквам ви в 90 дневния курс по минимализъм и опростяване на ежедневието ни, който само до 24.03.2019г. е намален с 30% от 147лв на 97лв! Имате 30 дневен гаранционен срок, в който ако курсът не ви хареса, може да ми пишете и веднага ще ви върнем таксата! :) Този курс е създаден така, че да внесе осезаема качествена промяна в ежедневието ни. В него освен цялостно разтребване на физическата среда, разглеждам и разтребване на дигиталната среда, както и съзнателно опростяване на графика и финансите ни с цел да автоматизираме максимално средата около себе си, така че да ни води в градивна за нас посока и да генерира в нас качествено ментално и емоционално състояние. Имаме ли това – от там насетне спокойно и с усмивка можем да изпълняваме успешно целите си. :) До 24.03.2019г. – 90 дневният курс е намален с 30% от 147лв на 97лв и може да се регистрирате  веднага ТУК. :) 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *