3-те причини, заради които не постигаме заложените си цели.

3-те причини, заради които не постигаме заложените си цели.

 

Започваш важен за теб проект, пълен с ентусиазъм и желание да го изпълниш, но след известно време постепенно го отлагаш и накрая нямаш желание дори да мислиш за него.

Това се е случвало на повечето от нас. Но защо се получава така?

Един от възможните отговори е, че нашето поведение е контролирано от заложени в нас програми, които изпълняваме несъзнателно.

Марк Уалдман е изследовател в невронауката и посочва три причини, заради които нашият мозък ни саботира в успешното завършване на проектите ни. По-долу посочвам кои са те и как бихме могли да ги преодолеем.

1. Липса на конкретна награда, която да е асоциирана с изпълнението на задачите ни. Мозъкът ни тласка към дейности, които ни носят удоволствие и се съпротивлява да изпълнява дейности, които са трудни и сложни. Целта, която сме си поставили трябва да ни носи реална награда, която да донесе допамин на мозъка ни и той да е щастлив. Когато мозъкът ни свързва една цел с доставянето на удоволствие, той ще намери начини да я изпълни. Но ако не сме си заложили ясна награда за изпълнението на проекта и отделните си задачи, мозъкът ни не е заинтересуван да ни помага да довършим целта си и постоянно ще ни заставя да отлагаме, да намираме „големи“ пречки и „сериозни“ оправдания да не изпълним проекта/задачата си.

Сами си направете проверка – когато мислите за целите си, гадно ли ви става от цялата купчина трудни и досадни задачи, които има да вършите? Или фокусът ви е насочен върху това какви ползи ще получите при изпълнението?

В първият случай очевидно нямате ясна и зададена система за изпълнение-подарък, която да кара умът ви да изпълнява задачите и той постоянно намира причини да отлагате.

Първо – задайте си награда за всяка завършена задача от проекта си. Наградите трябва да са нещо наистина мотивиращо и ценно за вас, за да ви придвижват напред. Давайте си дневна награда всеки път когато се придвижите напред в изпълнението на проекта си. Ако усетите, че енергията ви пада по време на изпълнението – започнете всеки ден да визуализирате ползи, които ще получите при изпълнение на проекта си.

Колкото повече асоциирате проекта си с позитивни емоции и ползи, които ще получите, толкова по-малко ще трябва да се накарате да изпълнявате задачите си, а ще ги правите с лекота.

Асоциирането на задачите ни с удоволствие и награди е процес на изследване кое и как работи за нас, така че тествайте различни подходи на награждаване и вижте кое действа за вас. Ежедневната визуализация на крайните ползи от проекта е винаги от помощ!

2. Несъзнателен негативен вътрешен диалог. Ако по една или друга причина не може да се накараме да довършим дадена задача или проект може би е защото несъзнателно въртим в главата си негативен диалог относно този проект. Мозъкът ни е устроен така, че винаги да търси какво не е наред и какво може да се обърка. По този начин той често ни вкарва в една картина, в която започваме да си мислим, че май няма смисъл да го изпълняваме този проект.

Ако смятате, че нещо подобно се случва и във вашата глава – напишете всички причини, заради които не искате да изпълните проекта си. След това направете втори списък с всички причини защо искате да изпълните проекта си. Вижте двата листа и се запитайте: „Какво наистина искам да направя? Искам ли да изпълня този проект? Ще бъде ли съществено за моя живот да го довърша?“. Запитайте се: „Тези негативни мисли и усещания, които имам към проекта си истински ли са. Наистина ли е толкова трудно или преувеличавам?

В повечето случаи, след като опишем всичко и видим какво мислим, хората осъзнаваме, че тези негативни мисли всъщност не са валидни. Когато ги изкараме от главата си и ги запишем на лист хартия те вече не ни занимават с такъв интензитет. А когато не въртим постоянно тези негативни мисли, че не искаме да си изпълняваме проекта, умът ни вече е свободен да търси варианти как всъщност да реализираме задачите си и да си получим наградата, и ползите от това. :)

Всеки път когато усетите, че някакъв черен облак е надвиснал над вас и нямате желание да направите и една крачка по изпълнение на проекта си, проверете какви точно са мислите в главата ви. Ако въртите някакви негативни мисли без основание, напишете ги на лист хартия и освободете ума си от тях.

3. Липса на дисциплина и ангажираност. Ако изпълнението беше лесно, казва Джим Рон, до сега всички да сме успели да постигнем целите си. :) Очевидно се изисква да поддържаме постоянство и упоритост. Някои хора мислят, че само като си мислят и визуализират целите си те ще се случат. Това обаче е мечтаене, а не реализиране и често също е продиктувано от несъзнателни негативни вярвания. Често хората на повърхността казват, че искат да постигнат нещо, но истината е, че на тях просто им харесва да си мечтаят и да стоят в мечтаенето, а не в действието. По този начин те винаги намират големи и непреодолими пречки пред изпълнението на проекта си.

Важно е да визуализираш целите си, за да ги поддържаш живи в съзнанието си и така да се държиш фокусиран, но е много важно и да действаш. Нужно е да седнеш и да си напишеш детайлен план за постигане на тази цел. Да определиш първите си стъпки и да им заложиш конкретни срокове за изпълнение. Когато стане трудно, а то ще стане – продължаваш напред. За да не влезем прекалено в усилието е важно да има награда и освен изпълнение да си планираме и дейности за игра, учене, любопитство, удоволствия. :) Така по-лесно се минава през трудното.

Ако работим с партньор, на който имаме доверие – това увеличава ангажираността ни с 50 до 70%. Също така всяка вечер може да си записвате 3 малки успеха, които сте случили през деня, за да поддържате мотивацията на мозъка си и да му показвате, че вече получавате награди от труда си. :)

От 01.08. започваме изграждането на навика за управление на времето, енергията и продуктивността си. Това е един от най-важните, но и интензивни модули. Ще съставим свой цялостен план – с довършване на недовършеното, с визия напред и с фокус към това да освободим ума си не да отлага, а да действа. :) Ще работим всеки ден по малко и ще имаме чудесен гост за месечния уебинар! Таксата за целия месец е само 25лв. :) Очаквам ви заедно с нас ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *