5 причини защо не може да генерирате никакви добри идеи

5 причини защо не може да генерирате никакви добри идеи

Доста хора са ми казвали, че не им идва нито една добра идея на ум и че изобщо не са креативни.

Истината е, че всеки, ама всеки има добри идеи. Може би не толкова често отколкото други, но искате да кажете, че през целия си съзнателен живот сте нямали ама нито една добра идея? Някога?

Естествено, че имате идеи. Просто някъде процеса се е прецакал и вие не ги виждате. :) Ако случайно се намирате в тази ситуация, по-долу ви споделям 5 от основните причини, заради които това се е случило:

1 – Не се упражнявате! Генерирането на идеи е като играенето на табла – умение, което трябва да се изгради. А за да се изгради, трябва да се практикува постоянно. В тази връзка, един от лидерите в генерирането на идеи е Джеймс Алтъчър, който  твърди, че успехът му се дължи на това, че пише по 10 идеи на ден, независимо на каква тема. Той казва, че при писането няма значение дали идеите са „умни“ или „тъпи“. Целта е да извадиш това, което ти е в главата и най-вече да развиеш мускула си, който генерира идеи. Така, казва той, се става машина за идеи. :) Пробвайте. Всеки ден пишете по 10 идеи на различни теми в рамките поне на 100 дни. После сам ще разберете, че твърдението „Нямам никакви идеи“ е било просто блъфиране от ваша страна.

2 – Не правите нищо, за да забележите идеите! Истината е, че всяка ваша мисъл може да е идея…ако я разглеждате като такава. Тук цаката е да сте по-съзнателни за това какви точно са вашите мисли. Гледайте на вашите мисли, така сякаш са хора. Когато те минават покрай вас, оглеждайте ги. Ще забележете, че както има хора, така и има мисли, който ще са ви по-интересни от другите. Не подминавайте тези интересни мисли. Спрете ги. Поканете ги на кафе. Разпитвайте ги за тях самите. Разберете какво е интересното в тях. Така откривате идеите в мислите.

3 – Забелязвате идеите, но не им обръщате внимание! Понякога се сещате за нещо вълнуващо, напипвате някаква идея, но ако тя не е нещо голямо, бляскаво и гениално, решавате, че е прекалено дребна, маловажна или тъпа. Продължавате да мислите за нея, но малко по малко я отбягвате, защото все пак ви изглежда тъпа. И така идеята си заминава, а вие просто за пореден път не сте успели да разпознаете гениалността, защото е била облечена в дрипави дрехи. Ето защо, следващия път когато ви хрумне дрипава идея, която поне малко ви вдъхнови…Спрете я. И отново – поканете я на кафе. Разпитвайте я за нея самата. Разберете какво е интересното в нея. Представете си връзката ви за напред. Какви са вариантите да имате успешно бъдеще заедно? Ако нещо ви грабне – останете малко повече в мислене за тази идея и вижте ще ви хрумне ли план за изпълнение или наистина се отказвате от нея. Нали ви казвам – идеите са като хората. С някой се получава с други – не. Но е хубаво да опознаем всеки, преди да решим става или не за нас. :)

4 – Обръщате внимание на идеята, но не правите нищо за нейното изпълнение! Най-тъжното стечение на обстоятелствата е това да не изпълняваш идеите си. Една от причините да мислите, че нямате никакви идеи е, защото не изпълнявате нито една от тях. Така вие реално „нямате действие“, но го отчитате като „нямане на идеи“. Просто започнете да реализирате идеите си. Така другите идеи също ще започнат да идват при вас, защото за тях, вие ще се превърнете в човека, който ги прави „живи“. :)

5 – Започваш изпълнението на идеята си, но я зарязваш на половината! Забелязал си идея. Започваш да я реализираш, но се отказваш без яснота защо. Ако се откажеш от изпълнението на една идея, то трябва да си абсолютно наясно защо се отказваш и да се откажеш от нея с пълно съзнание, за да си освободиш менталния ресурс за следващата идея. Ако мислите, че може за напред да довършите тази идея, я сложете на „on hold“ и пак спрете да мислите за нея. Но имайте предвид,  че колкото повече идеи имате на „on hold“, толкова по-малко идеи ще ви идват на ум, защото умът обича пустотата. И защото на идеите им трябва пространство, в което да се представят пред вас. Идеите не обичат навалица. :) В най-добрия вариант изпълнявате идеята докато я реализирате или докато не вземете ясното решение, че се отказвате от нея.

Ето, предполагам, че ако сте един от хората, имащи себе си за човек без идеи, вече сте наясно къде е проблемът и какво е решението. Така, че … действайте… върне идеите на ума си! :)

Запиши се да получаваш други мои статии ТУК. :) А ако искате заедно с нас да изграждате полезни навици, които да ви помагат да генерирате повече и по-добри идеи – – очаквам ви заедно с мен в Програмата за полезни навици ТУК. :) 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *