Изграждане на по-голямо разбиране към себе си и другите

Изграждане на по-голямо разбиране към себе си и другите

 

Мъдростта е основното нещо, затова търси мъдрост. С всичко, което придобиваш, изграждай си разбиране за него.

Когато не разбираш нещо – то е сложно. Но когато го разбираш – то е просто. Следователно – единствената разлика между сложно и просто е степента на разбиране, която имаме. :)

Един от най-любимите ми цитати е този: „With All Thy Getting, Get Understanding„. Това е изречение взето оригинално от Библията и може да бъде срещнато с различни нюанси в различни източници, но смисълът е такъв: С всичко, което придобиваш, изграждай си разбиране за него.

Нашият мозък е машина за търсене на смисъл. И когато нещо не му е ясно, той търси разбиране. Ако ние не му дадем това разбиране, той запълва неяснотата със страх. Той започва да мисли, че това нещо/тази ситуация е сложна и страшна, и веднага влиза във fight or flight mode. Ако обаче му дадем разбиране, той придобива яснота за конкретното нещо или ситуация и се успокоява, т.е. влиза в rest and digest mode. Дори достига до „аха“ моменти, които често запалват интересите ни и ни вдъхновяват. Можем да кажем, че според това до каква степен си изграждаме разбиране за себе си, за работата си, за другите хора, за това, което ни се случва, зависи колкото време ще пребиваваме във fight or flight mode и колко време в rest and digest mode.

Смятам, че една от най-важните задачи на човек е да отделя време, в което да си изгражда по-голямо разбиране за всичко, което е важно за него. Без разбиране, няма яснота. Без яснота, няма спокойствие, няма вдъхновение, няма мъдрост.

Този принцип е валиден за абсолютно всичко. За книгите, които четем, работата, която вършим, начина, по който се храним, начина, по който живеем. Всичко. Човек може да размишлява върху този цитат и постоянно да открива нов смисъл в него. :) Реално, едно от най-ценните неща, които правим в Програмата за полезни навици е, че си изграждаме по-голямо разбиране за начина ни на живот и важните сфери в него.

А една от насоките, в които е най-съзидателно да изграждаме разбиране е относно себе си и хората около нас.

Наскоро говорих с моя позната относно някои страхове, които са я налегнали и няколко пъти й казах: „Всички имаме тези страхове. Абсолютно всички.

И това е истина. Страховете и слабостите, които ти имаш не са уникални и единствени само за теб. Ние всички ги изпитваме. Обикновено тайно от другите, а по-често – дори скрити от нас самите.

Мислим си, че сме сами в страховете си, но не сме. Всички имаме едни и същи страхове – страх от провал, страх от несигурността, страх от дискомфорта, от това да не се изложим прекалено много. Страхът, че не заслужаваме и че не сме достатъчно достойни. Ние всички споделяме тези страхове. Те са обща нишка, която ни свързва като хора.

Мислим си, че сме по-зле от другите в нашите слабости, но не сме. Всички имаме едни и същи слабости – отлагане, егоизъм, несигурност, не достатъчна задоволеност от себе си и живота си, бягане от трудното, неуспяване да направим всичко, което искаме. Всички имаме тези слабости. Всички се срамуваме от тях. Никой не може да ги предотврати изцяло. Те са част от нас като човешки същества. Да не искаме да имаме тези слабости е също част от това да сме човешки същества. :)

Ти не си по-зле от другите. Ти си човешко същество. Чрез твоите страхове и слабости, ти си свързан с мен и с всеки друг в този свят. 

Да си изградим достатъчно добро разбиране за това, че ние не сме сами в страховете и слабостите си, създава в нас отпускане, спокойствие, съчувствие, прошка, кураж. Към себе си. И от тази позиция на разбиране към себе си, ние сме доста по-смели и склонни да опитаме всъщност да преодолеем тези свои страхове и слабости. 

Аз често пиша за това, че ти самият трябва да се научиш да бъдеш своя най-добър приятел. Да можеш да се успокоиш, когато се нуждаеш от успокояване. Да можеш да се подкрепиш, когато имаш нужда от подкрепа. Да можеш да помълчиш със себе си, когато нямаш нужда нещо да бъде казано. Но ти не можеш да бъдеш своя най-добър приятел ако не си изграждаш и не проявяваш достатъчно разбиране към себе си, каквото и да преживяваш.

Разбирането е субстанцията, от която създаваш по-дълбока връзка със себе си.

Разбирането е и субстанцията, от която създаваш по-дълбока връзка с хората около теб. Разбирането, че другият човек преживява същите страхове и слабости, точно както ти самия. Когато ние страдаме, ние обикновено мислим, че ние сме жертва на другите хора, че ние сме единствените, които изпитваме страх и болка, че нашите проблеми са най-големи, най-належащи. Това не е истина. Другият човек също страда. Той също си има неговите трудности в живота, неговите страхове, неговите притеснения. Ако можехме да видим това страдание в него, ние бихме могли да започнем да го разбираме. И когато това разбиране възникне, истинското съчувствие и истинското свързване стават възможни. 

Да отделяме по малко време да изграждаме повече разбиране за себе си и важните хора за нас е една от най-ценните инвестиции, които бихме могли да направим през този изключително кратък живот, който сме благословени да имаме. :)

Ако искате за един месец да се поупражнявате в изграждане на по-голямо разбиране към себе си и хората около вас, заповядайте в нашата група – през целия ноември практикуваме модула за по-хармонични взаимоотношения. Започнахме на 01.11.2018г и днес може да се включите заедно с нас. :) Програмата се изпълнява онлайн, така че може да се включите от всякъде. Таксата за целия месец, за всички материали е 30лв и може да се регистрирате ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *