Книги

Ние не четем книги, за да избягаме от живота, а за да му придадем повече смисъл!

Джеф Гоинс

Няма друга дейност сравнима с четенето. То не е като нищо друго. То не е бягство, а присъствие. Във всяка книга откриваш нова реалност. Откриваш нов АЗ в себе си. Или преоткриваш нещо забравено. А накрая избираш дали твоя свят да остане същия като преди или да бъде повлиян от прочетеното.

Да, понякога ти омръзва да четеш и захвърляш всичко. Но рано или късно отново се връщаш, нали?

Ето книгите, които са ме вдъхновили и мотивирали по пътя. Вие преценете коя от тях е най-подходяща за вас в настоящия момент:

Бог пътува винаги инкогнито

Бог пътува винаги инкогнито

Това е книгата, която определено мога да поставя на първо място! Лоран Гунел е френски психолог, който има само 3 книги, но тази определено е задължително четиво за всеки, който да иска да преодолее вътрешните си задръжки и страхове, и да повиши самоувереността си. Полезна е и за онези, които искат да излязат от „предначертания” път в живота, когато този път вече не им носи пълно удовлетворение. Това е история за едно парижко лято, която ни насочва по възможно най-добрия начин към размисъл за самите нас. Това е една прекрасна история с много поуки и един наистина трогателен край :).

shlifovashtiat-diamanti

Шлифоващият диаманти

Тази книга ме накара изцяло да преосмисля вярванията си по отношение на парите и връзката им с духовността. Смятам, че това е книга, задължителна за всеки, който все още смята, че материалното и духовното са две отделни сфери на живота. Лекият, достъпен стил и дълбокото духовно разбиране на Геше Майкъл Роуч превръщат „Шлифоващият диаманти“ в безценен източник на мъдрост за всички запознати и незапознати с тибетския будизъм. В тази книга ще откриете разказ за успешния опит на Майкъл Роуч да изгради милионен бизнес чрез използване на будистки практики.

Геше Майкъл Роуч завършва с отличие Принстънския университет, но загърбва материалния свят и се отдава изцяло на будизма. По-късно обаче, напътстван от неговия учител, той се връща в Ню Йорк и става един от основателите на Andin International Diamond Corporation – компания, която е започнала от нулата и е достигнала годишни продажби от 250 милиона долара, в последствие купена от Уорън Бъфет.

Междувременно Майкъл Роуч получава своята степен „геше“ (магистър по будизъм) от тибетския манастир Сера Мей след 22 годишно обучение и 3 седмичен изпит на тибетски език пред 1000 монаси. Майкъл Роуч е първият западноевропеец, на когото е присъдена титлата „Геше”. В момента той обикаля света, за да предава мъдростта на тибетските практики и как те могат да ни помогнат да постигнем по-добри резултати в бизнеса и любовта.

karmichen-menidzhmynt

Кармичен мениджмънт

Още една книга на Геше Майкъл Роуч пълна с практични съвети за това как да развиваме своя бизнес по метода на тибетската мъдрост. „Каквото посееш, това ще пожънеш и в бизнеса, и в живота си“ е основното послание в тази книга, която много детайлно проследява как работи този принцип на практика.

434_picture_2

Изберете сами

Джеймс Алтъчър е човекът, който най-много е повлиял на начина ми на писане. Неговият стил е уникален и отличителен. Няма как да го объркаш :). Той е единственият човек, който говори открито за всички онези моменти когато сме изгубени, отчаяни и напълно объркани. И ни показва как бихме могли сами да се извадим от този кошмар!

„Изберете сами“ (или по-точния превод е „Изберете себе си“) е за всички, които мечтаят да се отърват от робството на наемния работник.

Светът се променя. Рухват пазари. Изчезват работни места. Всичко, което сме смятали за сигурно, вече не съществува. Единствено и само от нас зависи да решим какво ще правим с живота си. Новите технологии и икономически сили предполагат нови подходи и предлагат нови възможности за личен успех, кариерно развитие и социален престиж.

С много конкретни примери и най-вече с невероятния си опит, неизчерпаема енергия и непоправим оптимизъм, Джеймс Алтъчър разкрива пътя към един нов и по-добър свят.

razgovori_s_boga_hrm

Разговори с Бога

Каквото и да се каже за тази книга ще е малко. Трябва обаче да си готов за нея, защото информацията не е за всеки. Тя отхвърля поведението на хората тип жертва, които считат, че нищо не зависи от нея. Но от друга страна толерира изцяло възгледа, че всеки човек е творец на живота си.

Ето и някои от основните тайни в книгата:

  • човек твори действителността си когато мислите, думите и действията му са в една посока;
  • човек не открива себе си, а създава себе си;
  • за да накарате животът ви да потръгне, трябва мислите ви за него да се изяснят напълно;
  • когато изберете кой искате да бъдете, не мислете за другите варианти и изцяло следвайте избора си.

Това е книга с много предизвикателни идеи и в същото време дава огромно успокоение на всеки, който дълбоко в себе си вярва, че Бог е във всеки един от нас.

d0bcd0b8d181d0bbd0b8-d0b8-d0b7d0b0d0b1d0bed0b3d0b0d182d18fd0b2d0b0d0b9

Мисли и забогатявай

Не са много книгите издържали изпитанието на времето. Наполен Хил обаче е човекът преминал всякакви граници в това отношение. „Мисли и забогатявай“ се появява за пръв път през 1937 г. и до момента тя е продадена в над петнайсет милиона екземпляра. Творбата на Наполеон Хил е задължително четиво за всички, които се стремят към успех в живота и кариерата си. Това е още една книга потвърждаваща, че парите и духовността са свързани и всичко е едно. Всичко е изобилие.

23707_b

Седемте навика на високо ефективните хора

Това е може би най-известната книга за формиране и прилагане на супер ефективни навици. В нея Стивън Кови представя холистичен и интегриран подход за разрешаването на личните и професионалните ни проблеми. Проницателно и интригуващо, Стивън Кови разкрива последователен път към постигане на живот, изпълнен с честност, справедливост и човешко достойнство. Запознава ни с принципите, които ни дават сигурност, мъдрост и сила, откривайки ни нови възможности за промяна.

knigopis-simon-sinek-zapochnete-sas-zashto

Започнете със Защо

Саймън Синек е един от любимите ми автори и лектори на тема лидерство и мениджмънт. Истински великан! Това е книга за каузата в бизнеса. Тя представя уникалната концепция за „Златния кръг”, създадена от Саймън Синек. В центъра на този кръг е въпросът ЗАЩО, който трябва да разкрие визията, смисъла и мисията на всяко бизнес начинание. „Хората купуват не това, което правите, а причината, заради която го правите”, убеден е Синек. Подкрепен от много примери в конкретни компании, Синек доказва, че успешните лидери са тези, които могат да вдъхновят служителите си. И той е посветил живота си да обучава такива лидери.

tselta-protses-na-postoyanno-usavarshenstvane

Целта

Това е книга, която провокира въпроси, стимулира логичното мислене и кара своя читател да намира сам отговорите. Написана под формата на бизнес роман „Целта“ е завладяваща история за всеки, който иска да подобри ефективността на своя производствен процес или да усъвършенства бизнеса си като цяло. „Целта: Процес на постоянно усъвършенставен“ на д-р Ели Голдрат е една от най-продаваните и интересни книги по мениджмънт на всички времена.

product_190

7-те духовни закона на просперитета

„Ваше рождено право е да бъдете здрави, щастливи и преуспели“ – това е твърдението, което поддържа Ранди Гейдж – един от най-известните консултанти по личностно израстване в света. Ако приемете тази истина, остава само да научите и да заживеете според Седемте духовни закона, които отреждат изобилие. Много кратка книжка, лесна за прочитане и в същото време съдържа всички основни методи и вярвания, които циркулират в пространството на духовното и личностно израстване :)

bogat-tatko-beden-tatko

Богат татко беден татко

Тази книга е задължително четиво за всички, за които финансовата свобода е нещо, към което се стремят. Тук отново трябва да си готов за информацията. Няма как човек, който има негативни отношение към парите и богатството да разбере тази книга. Тя е за хората, които наистина търсят свободата във всяко нейно измерение – материално, емоционално и духовно.

otvori-syrceto-si-budistki-prikazki-za-shtastie

Отвори сърцето си

Аджан Брам е следващия будистски учител, който ще завладее сърцето ви. Също като Геше Майкъл, той има дар слово да поднася сложните ни възгледи с прости думи, така че да се поучим от себе си и мъдростта на заобикалящия ни свят. Книгата е сборник от вдъхновяващи истории за надеждата, любовта и прошката, за превъзмогването на страха и освобождаването от страданието, които отразяват изцяло мъдростта на будизма. Авторът, монах от 30 години, е събрал много приказки, будистки притчи и мъдрости, както и истински истории, които той използва да събуди повече любов, състрадание, радост от живота и осъзнатост у своите читатели.

4-chasovata-rabotna-sedmica

4-часовата работна седмица

Книгата на Тим Ферис, която излезе в точното време – когато все повече хора пожелават да увеличат приходите си и да намалят времето си за работа. Името на книгата говори само за себе си, а Тим Фирес е световноизвестният предприемач, който завладя сърцата на милиони хора като им даде един нов поглед за това как могат да увеличат ефективността на времето и работата си.

642792z

Как изгубих наивността си

Няма как да минем без великана на бизнеса – Ричард Брансън. Много журналисти, писатели и икономически анализатори оприличават Ричард Брансън като „икона на съвременния бизнес“, постигнал уникално действаща система от над 200 компаниии и лично състояние, равняващо се на повече от 4 млрд. долара. В своята единствена пълна автобиография той споделя тайните за успехите си и с неподправено чувство за хумор описва приключенията на живота си. Днес списъкът на бизнесите на Брансън е стряскащо огромен и разнообразен: звукозаписи, производство и разпространение на филми, авиокомпания, железопътен превоз, автомобили, булчински облекла, книгоиздаване, презервативи, безалкохолни напитки, финансови услуги, фитнес центрове, космически туризъм и много други. Изпълнени с драматизъм са историите му за околосветското му пътешествие с балон, опита за рекорд за най-бързо прекосяване на Атлантика с моторница, участието му в акция за освобождаване на заложници в Ирак. Брансън описва още срещите си с йорданското кралство семейство и с различни световни знаменитости, приятелствата си с принцеса Даяна, Елтън Джон, Фил Колинс, Нелсън Мандела, както и хуманитарните си инициативи за овладяване на глобалното затопляне. Освен всичко това, в книгата ще откриете и още много странни, импулсивни и гениални прояви и случки. Едно наистина интересно, вдъхновяващо и обогатяващо четиво.


Аудио книги:

Магията на мащабното мислене.

Магията на разтребване на непотребното.

Списъкът с книги се обновява :)

*Моля имайте предвид, че някои от посочените по-горе линкове са афилиейт, затова ако намирате информацията в сайта за полезна за вас и искате да ме подкрепите, моля да закупите избраните от вас книги от съответния линк, посочен по-горе.