Умението да бъдеш своя истински най-добър приятел

Умението да бъдеш своя истински най-добър приятел

 

Вярвам, че на думи всички сме наясно с идеята как ние самите трябва да си бъдем своя най-добрият приятел. На практика обаче – това, което забелязвам в хората е тонове недоволство към себе си, тонове вътрешна критика, тонове обиди, тонове болезнен към себе си сърказъм.

Често чувам: „Аз нямам воля да направя тази промяна“, „Много съм глупав“, „Няма да мога да се справя“, „Виж ме каква тъпа грешка направих – много съм смотан!“, „За нищо не ставам“, „Нищо не ми се получава като хората“, „Само се излагам с глупостите, които говоря“, „Изглеждам супер зле“, „Кой изобщо би ме харесал?“, „Много съм недоволна от себе си!, „Не се справям достатъчно добре“, „Ужасно съм дебела!“ и т.н, и т.н.

Не ми трябва гадателска топка, за да ви кажа, че ако до себе си имате един „приятел“, който постоянно ви говори подобни неща, вие ще изритате този човек от живота си. Моментално! Въпреки това обаче ние 24 по 7 сами си говорим всичко това на себе си! Приели сме го за „нормално“ и всъщност дори не забелязваме колко сме груби и демотивиращи към себе си.

Ние сме в един непрестанен транс на обиждащ, потискащ, смазващ вътрешен диалог!

И цялото ни качество на живот страда безобразно много заради начина, по който позволяваме да си говорим. Защото говорейки си такива неща, ние сами ежедневно намаляваме самоувереността си, потискаме се да правим нещата, които обичаме, спираме да се свързваме с хора, които харесваме, не намираме смелостта да пробваме нови неща. Списъкът продължава с още доста негативни последствия. И всичко се случва без дори да се усетим какво си причиняваме.

Как може да променим това?

Как излизаме от този потресаващ транс на нараняващ вътрешен диалог?

Като всеки ден се упражняваме да бъдем своя най-добър приятел! Не на думи, а наистина!

Най-добрият ти приятел може би няма да те оправдава за всички грешки, които правиш и да те дундурка като малко дете, но той със сигурност няма да те бичува, критикува и смазва с думи. Най-добрият ти приятел разбира, че да опитваш е по-важно отколкото да стоиш на едно място. Той разбира, че свободата да бъдеш себе си не струва абсолютно нищо ако не включва свободата да правиш грешки. Най-добрият ти приятел е този, който ти казва: „Да, тук сгафи нещата, но ти направи най-доброто, на което беше способен в този момент, така че отпусни се, всичко е ОК. Дай да видим какво научи и да продължаваме напред.“ Най-добрият ти приятел ти казва: „Ок, може би сега си в гаден период, но това са сезоните на живота, човече. Отстъпването назад е част от танца. Почини си днес и утре продължаваме напред!“

Най-добрият ти приятел не те критикува, затова че не си се представил мега перфектно! Той не те обижда когато срещнеш неуспех. Вместо това, в тези моменти най-добрият ти приятел проявява съчувствие, защото е наясно, че хората не винаги реагираме по най-добрия възможен начин и знае, че когато това се случи – нямаш нужда от поредния бич, а от някой, който да бъде до теб, въпреки направената грешка.

Най-добрият ти приятел не намира извинение за всеки твой провал. Той не подхранва жертвата в теб, но най-добрият ти приятел не си тръгва когато стане трудно. Той е плътно до теб когато всички други не подкрепят посоката, по която си тръгнал. Той е плътно до теб и когато нещата здравата се объркат. А те със сигурност ще се объркат. Със сигурност. Но във всеки един от тези моменти твоят най-добър приятел е до теб, за да те окуражи. Той ти казва:„Ок, приятелю, в дупка си, ще отнеме малко повече време и усилие да се измъкнеш, но знам, че ти можеш да се справиш!“

Най-добрият ти приятел е този, който ти казва: „Майната му – какво му е интересното на един път, ако не се изгубиш няколко пъти по него?!?“ :)

Тогава заедно се усмихвате и продължавате смело напред! :)

Ето така усвояваме умението да бъдем своя истински най-добър приятел – като се упражняваме да проявяваме разбиране, съчувствие и окуражаване към себе си. Всеки ден, във всяка ситуация.

Вярвам, че ако човек иска да успява да върви напред, въпреки трудностите е нужно всеки ден да практикува това умение.

И днес ви каня от тук насетне да практикуваме заедно!

Упражняваме се по следния начин:

  1. Започваш да наблюдаваш и да забелязваш какво точно си говориш на себе си за себе си – когато се събудиш, когато пиеш кафе, когато закъсняваш, когато чакаш в магазина, когато някой те гледа, когато се изложиш, когато успяваш… по всяко време;
  2. Когато забележиш, че си казваш нещо обиждащо или обезкуражващо, дори и най-малкото, дори и „наистина да има защо“ – спомняш си, че твоят най-добър приятел никога не би общувал с теб така!
  3. Веднага прекъсваш транса с негативен вътрешен диалог и си казваш нещо, с което да проявиш разбиране, съчувствие, и окуражаване към себе си.
  4. Усещаш, обръщаш внимание как разбирането, съчувствието, и окуражаването, което проявяваш към себе си ободрява емоционалното и менталното ти състояние. Опитваш се да забележиш тази качествена промяна във вътрешното ти състояние от промяната на вътрешния диалог. :)

Накратко – наблюдаваш какво си говориш и ако едно нещо не би го казал на най-добрият си приятел ти е забранено да го казваш на себе си!

Ти какво би си казал днес, сега, ако беше своя най-добър приятел? Какво се случва с теб точно в този момент и какво би си казал, за да проявиш разбиране, съчувствие и окуражаване към себе си?

Да наблюдаваме и да започнем да забелязваме какво си говорим на себе си за себе си, изисква голяма съзнателност. Но малко по малко ще видите как все по-ярко разпознавате вътрешното си общуване и колко топлина, и вдъхновение се крие в това да обърнеш вътрешния си диалог от нараняващ към подкрепящ. От свиващ и блокиращ към успокояващ и задвижващ. :) Тази малка промяна е способна да разкрие пред нас един доста по-приятелски настроен свят, в който да се чувстваме спокойни и уверени да създаваме живота си, такъв какъвто за нас си струва да бъде изживян.

Нека опитаме да го направим! Нека опитаме да бъдем своя най-добър приятел. Обещавам ви, че си заслужава! :)

Ако тази статия ви е харесала – запишете се да получавате други мои статии ТУК. :) А ако искате да поработите по-съзнателно върху начина, по който общувате със себе си и да си създадете лични позитивни утвърждения, включете се заедно с нас в априлския модул от Програмата за изграждане на полезни навици ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *