„Защото в крайна сметка, всичко което правиш отразява единствено връзката между теб и Бог. То никога не е било и няма да бъде между теб и другите.“

„Защото в крайна сметка, всичко което правиш отразява единствено връзката между теб и Бог. То никога не е било и няма да бъде между теб и другите.“

 

По-долу ви споделям няколко цитата от майка Тереза, които са доста известни, но смятам, че всеки от нас има нужда да си ги припомня често, за да се връща към позицията си на смирение и емпатия към себе си и другите. Нещо, което е важно за поддържане на вътрешния ни покой и усещане за щастие. :)

Част от долните цитати са гравирани на една от стените в „Шишу Баван” – дом за деца на майка Тереза в Калкута.

Хората често са неразумни, ирационални и егоцентрични. Прощавай им и ги обичай, въпреки това.

Ако си мил с хората,  те най-вероятно ще те обвинят в егоизъм и задни мисли. Но ти бъди мил с тях, въпреки това!

Доброто, което правиш, често ще бъде забравяно още утре. Но ти продължавай да правиш добро, въпреки това.

Честността и откровеността ще те направят уязвим и така другите много лесно могат да те наранят. Но ти бъди честен и откровен, въпреки това.

Някои хора имат нужда от твоята помощ, но често ще се нахвърлят върху теб, ако им помогнеш. Дай им твоята помощ, въпреки това!

Ако си успешен може би ще привлечеш към себе си някои фалшиви приятели и някои истински врагове. Но ти се стреми да постигаш големи успехи, въпреки това!

Това, което си градил с години, друг може да разруши само за една нощ. Но ти продължавай да градиш, въпреки това!

Дори най-високопоставеният мъж или жена, с най-великите и мащабни идеи на света може да бъде принизен до земята от някой ниско поставен мъж или жена с ограничен ум. Но ти се стреми да мислиш мащабно и пространствено, въпреки това.

Ако откриеш твоя покой и щастие, някои хора може би ще ти завидят. Но ти бъди мирен и щастлив въпреки това!

Дай на света най-доброто, на което си способен и то никога няма да бъде достатъчно. Но ти продължавай да даваш най-доброто от себе си, въпреки това!

Защото в крайна сметка, всичко което правиш отразява единствено връзката между теб и Бог. То никога не е било и няма да бъде между теб и другите.

– Агнес Гондже Бояджиу (майка Тереза) – родена 26.08.1910г. – починала 5.09.1997г.

Хубаво е да си припомняме тези думи когато намерим себе си в позицията на човек, който съди себе си или другите. Вместо да оставаме прекалено дълго в критиката и яда си – нека се опитваме да интегрираме по-силно емоциите на благодарност и любов в живот си. Да опитаме да ги превърнем в свой навик. Защото именно те са емоциите, които ни вкарват в продуктивно състояние – изкачвайки се на тяхното ниво започваме да виждаме различните решения и полезните възможности, които настоящият момент ни предлага! :)

2 thoughts on “„Защото в крайна сметка, всичко което правиш отразява единствено връзката между теб и Бог. То никога не е било и няма да бъде между теб и другите.“

 1. Така наречената „Майка Тереза“ католичка никога не е била това, което се внушава от западните СМС и Ватикан. Многократно е уличавана в измами и злоупотреби със средствата от дарения за приютите, включително и за посредничество в трафик на наркотици от източна Азия. А плагиатството й е втора природа. Гореописаните цитати не са нейно творчество, а са на студента Kent M.Keith от 1968 http://www.paradoxicalcommandments.com/

  P.S.
  И Скопие не е в „днешна Албания“, нито във „вчерашна“ ;)

  1. Здравей :) Лично според мен, човек, колкото и добър да е, каквото и да прави, на колкото и хора да е помогнал – винаги биха се намерили някакви аргументи и „доказателства“ срещу него, най-малкото защото в очите на някой друг действията му са изглеждали несправедливи и неправилни. This is life. По същия начин и Исус са разпнали. :) Т.e. лично за мен въпросът не е дали някой някъде е казал или „доказал“ за нея, че е измамница и прочие. По скоро гледам общата картина, която тя е създала в света, а тази нейна картина е красива, дори и с кусурите си.

   Колкото до плагиатството – не съм сигурна до колко тя го е заимствала от Kent M.Keith или той се базира от части на нейни думи. Това е като любимия въпрос на доста инженери – кой е по-важен – този, който е създал продукта или този, който е успял да отвори света за този продукт. Отговорът май е – и двамата. Тук за мен не става дума кой от кой крал, а кой как е допълнил другия, за да обогати света на останалите хора, пък било то и с няколко реда. :)

   Относно Албания – исках да напиша, че майка Тереза е с албански произход, но по незнайни дори за мен причини :D бях го написала по начин, който значи нещо тотално друго. Изтрих го направо. Благодаря, че ми обърна внимание! :)

   Приятни празници. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *