В крайна сметка повярвах на нещо, което се нарича физика на търсенето.

Правилото гласи нещо такова:

Ако си достатъчно смел да изоставиш всичко познато и удобно,
което може да е всичко – от дома ти до старите ти угризения,

и тръгнеш на път в търсене на истината,

бил той вътрешен или външен,

и ако искрено приемеш всичко случващо ти се по пътя като знак,
и ако приемеш всеки срещнат по пътя като учител,
и ако си готов да приемеш и простиш някой трудни истини за себе си,
тогава истината няма да бъде скрита от теб! 

Елизабет Гилбърт

Здравейте!

Казвам се Венета Димитрова и любопитствам относно методи за подобряване на физическото здраве, работата на психиката ни и изграждането на повече съзнателност в ежедневието ни. Занимавам се със спорт и разделно хранене от 1998г. А с изграждане на полезни навици, минимализъм и тестване на модели за по-голяма продуктивност – от около 2009-та.

„Кариерата“ ми започна от около 10 годишна възраст. Тогава родителите ми ме въведоха да им помагам в бизнеса им – хранителни магазини и ресторант. Издигнах се бързо от магазинерка през барманка, счетоводителка, управителка, но реално работата ми беше да пека кюфтета по 3 часа на една тераса, почти всяка вечер. А сутрин, за да ме пуснат на плаж, трябваше да обеля поне един чувал с картофи (тогава нямаше бланширани. :)). Не се оплаквам. Беше забавно! Вечерите когато нашите ги нямаше, спирах захранването от енергото, казвах на персонала, че затваряме поради липса на ток и отивах на детска дискотека! Знаете – важно е да намериш начин и да потанцуваш малко в това напрегнато ежедневие! :)

По стечение на обстоятелствата загубих и двамата си родителя. Заедно с тях западна всичко, което имахме. Така започнах да работя за други хора най-различни неща. През 2007-ма година за около 7 месеца работих в Масачузец, САЩ и като се прибрах в България реших, че искам да „правя кариера“. Така 10-тина години работих в няколко големи компании като бизнес сътрудник и ръководител проекти. Това бяха едни от най-прекрасните години за мен, защото се запознах с великолепни хора, научих ценни неща и изградих много умения. За 30-тия си рожден ден обаче реших да си подаря две неща – кайт оборудване и свобода. Затова напуснах работа и отидох да карам кайт в Гърция. От родителите ми остана една къща за гости на морето в Лозенец, България, която давам под наем и понякога прекарвам известно време там лятото. Междувременно се включих в няколко партньорски проекта от най-разнороден тип – от изграждане на бизнес с домашна козметика, през продажба на ръчно рисувани дрехи във и извън България, до организиране на събития, създаване и оптимизация на wordpress сайтове, copywriting и съдействие за изграждане на платформа за remote work and community building във Франция. Заедно с това стартирах собствени проекти, които смятам за изключително важни и полезни:

  • Програмата за изграждане на полезни навици, с която много се гордея. :)
  • minimalism.bgонлайн обучение по Минимализъм и опростяване на ежедневието ни.
  • saznatelen.com – онлайн обучение за изграждане на повече Съзнателност относно мисленето, емоциите и поведението ни с цел да живеем по-спокойно, центрирано и по-лесно да реализираме близките на сърцето си проекти.
  • Чрез сайта venetadimitrova.com продавам книгата сиНасаме с разделното храненеи заедно с това той е стопанин на нещо, което много обичам да правя, а някой казват, че и ми се отдава – да пиша статии за полезни навици, здраве, продуктивност, съзнателност и умението да хванем събуждащите сърцето ни идеи и да ги създадем в реалността. :)

Основната цел на всичко, което правя е да бъде от полза на мен и на другите хора, да ми харесва и вдъхновява, и да мога да върша работата си, независимо от време и пространство. :)

Междувременно изцяло подкрепям каузата за въвеждане на по-иновативни управленски практики (като agile, scrum, lean, холокрация и т.н.) в големите компании, чрез което да се създаде по-хармонична култура на работа, да има по-голяма прозрачност на всички процеси, проекти, цифри и стратегии на организацията, и служителите да имат по-голяма автономност и съответно повече желание за работа. По повода през 2014-та година, заедно с други четирима човека създадохме НПО в обществена полза – СТООС Нетуърк България, чиято цел е да популяризира новите и не традиционни форми за управление на компании и хора за постигане на една по-балансирана работна среда. Ако темата ви е интересна, последвайте ФБ страницата на STOOSкъдето може да намерите информация къде и кога са следващите събития на организацията. През януари 2017-та напуснах управителния съвет на STOOS и към момента подкрепям НПО-то само косвено.

През септември 2017-та бях приета в Лидерската академия и като член към Съвета на жените в бизнеса в България и съм щастлива да имам честта да бъда в това израстващо, и много интересно общество. :)

През 2019-та година се преместих да живея за 8 месеца в Бали, Индонезия, където участвах в много обучения за предприемачи и започнах да развивам проекта си за създаване на визия и за реализиране на идеи. Според мен не всеки има нужда да прави бизнес, но всеки има вътрешната потребност да има ясна и смела визия за живота си напред и да реализира близките на сърцето си идеи. И понеже аз съм изключително добра в това – то стана естествена част от работата ми, с която мога да съм изключиелно полезна за хората. Ако искате да работим заедно по вашата лична визия занапред и изпълненеито на целите и идеите, които са важни за вас, може да се включите заедно с нас ТУК.

След Бали пътувах до Куала Лумпур, Малайзия и 2 месеца във Франция, което време ми послужи за огромно личностно и духовно развитие. Нотката за автентичност, усещане за вътрешна свобода и духовно развитие се усеща, и е незаменима част както от моите обучения, така и в личните ми консултации.

През 2021-ва година прекарах 3 месеца в Амазонската джунгла и Куско, Перу, където имах фокусирани сесии с едно от най-трансформиращите plant medicine в света – Аяхуаска и автентичен шаман с над 40 години опит, който водеше сесиите ни. Останалата част от времето прекарахме в интеграция, работа по проекти и посещение на емблематични места като Rainbow mountain, Мачу Пичу и Sacred Valley.

В момента живея в Плая дел Кармен, Мексико. Град, който е част от територията на Маите, която има богата култура, силно застъпени духовни традиции и е събирателна точка на много интересни, успешни и вдъхновяващи хора от цял свят. :)

За мен създаването на смела визия за живота ни и реализирането на близките на сърцето ни идеи (в частност реализирането им като бизнес с печелене на пари) са просто инструменти за нашето духовно развитие. Това са инструментите, които могат да ни дадат най-широко пространство за вътрешна и външна реализация, смисъл и усещане за щастие в живота ни. Защото да създаваме съзнателно живота си и да реализраме това, което сърцето ни насочва е нашата истинска мисия – нашият подарък едновременно към себе си и към хората, които нашата работа може да докосне и да бъде от полза. За мен би било чест ако изберете да вървим заедно по този път. :)

 

Коя всъщност съм аз:

Според хората, с които се виждам по-рядко съм супер активна, идейна, целенасочена, но доста крайна. С тях съм се разбрала, че само човек с характер, може да има отвратителен характер. :)

Според най-близките ми хора съм уязвим човек, който както е на пълни обороти, така и може да се срине от нещо съвсем малко. Някои смятат това за недостатък, но човек, който няма недостатъци, няма и кой знае какви предимства.

В крайна сметка, ако баба ми Донка беше жива, щеше да каже, че всичко това е комунистическа лъжа и че веднага трябва да започна да се храня повече! И може би от всички, най-вече бих се съгласила с нея. :)

Добре дошли, другари!

В блога и обученията ми ще откриете полезни неща за себе си и съм сигурна, че ще събудя вдъхновението ви да сте по-здрави, по-автентични и по-независими.

За да получавате полезни статии и информация от мен – запишете се за e-mail бюлетина ми ТУК.

Харесайте страницата ми във Фейсбук ТУК и нека заедно създаваме живот, който си струва да бъде изживян! :)