В крайна сметка повярвах на нещо, което се нарича физика на търсенето.

Правилото гласи нещо такова:

Ако си достатъчно смел да изоставиш всичко познато и удобно,
което може да е всичко – от дома ти до старите ти угризения,

и тръгнеш на път в търсене на истината,

бил той вътрешен или външен,

и ако искрено приемеш всичко случващо ти се по пътя като знак,
и ако приемеш всеки срещнат по пътя като учител,
и ако си готов да приемеш и простиш някой трудни истини за себе си,
тогава истината няма да бъде скрита от теб! 

Елизабет Гилбърт

Здравейте!

Казвам се Венета Димитрова и любопитствам относно всички методи за подобряване на физическото здраве, работата на мозъка, психиката ни, емоционалната ни стабилност и изграждането на повече съзнателност в ежедневието ни. Занимавам се със спорт и разделно хранене от 1998г. А с изграждане на полезни навици, минимализъм и тестване на модели за по-голяма продуктивност – от около 2009-та.

„Кариерата“ ми започна от около 10 годишна възраст. Тогава родителите ми ме въведоха да им помагам в бизнеса им – хранителни магазини и ресторант. Издигнах се бързо от магазинерка през барманка, счетоводителка, управителка, но реално работата ми беше да пека кюфтета по 3 часа на една тераса, почти всяка вечер. А сутрин, за да ме пуснат на плаж, трябваше да обеля поне един чувал с картофи (тогава нямаше бланширани. :)). Не се оплаквам. Беше забавно! Вечерите когато нашите ги нямаше, спирах захранването от енергото, казвах на персонала, че затваряме поради липса на ток и отивах на детска дискотека! Знаете – важно е да намериш начин и да потанцуваш малко в това напрегнато ежедневие! :)

По стечение на обстоятелствата загубих и двамата си родителя. Заедно с тях западна всичко, което имахме. Така започнах да работя за други хора най-различни неща. През 2007-ма година за около 7 месеца работих в Масачузец, САЩ и като се прибрах в България реших, че искам да „правя кариера“. Така 10-тина години работих в няколко големи компании като бизнес сътрудник и ръководител проекти. Това бяха едни от най-прекрасните години за мен, защото се запознах с великолепни хора, научих ценни неща и изградих много умения. За 30-тия си рожден ден обаче реших да си подаря две неща – кайт оборудване и свобода. Затова напуснах работа и отидох да карам кайт в Гърция. От родителите ми остана една къща за гости на морето в Лозенец, България, която давам под наем и понякога прекарвам известно време там лятото. Междувременно се включих в няколко партньорски проекта от най-разнороден тип – от изграждане на бизнес с домашна козметика, през продажба на ръчно рисувани дрехи във и извън България, до организиране на събития, създаване и оптимизация на wordpress сайтове, copywriting и съдействие за изграждане на платформа за remote work and community building във Франция. Заедно с това стартирах собствени проекта, които смятам за изключително важни и полезни:

  • Програмата за изграждане на полезни навици, с която много се гордея. :)
  • minimalism.bgонлайн обучение по минимализъм и опростяване на ежедневието ни.
  • saznatelen.com – онлайн обучение за изграждане на повече съзнателност относно мисленето, емоциите и поведението ни с цел да живеем по-спокойно, центрирано и по-лесно да реализираме близките на сърцето си проекти.
  • Чрез сайта venetadimitrova.com продавам книгата сиНасаме с разделното храненеи заедно с това той е стопанин на нещо, което много обичам да правя, а някой казват, че и ми се отдава – да пиша статии за полезни навици, здраве, продуктивност, съзнателност и умението да хванем събуждащите сърцето ни идеи и да ги създадем в реалността. :)

Основната цел на всичко, което правя е да бъде от полза на мен и на другите хора, да ми харесва и вдъхновява, и да мога да върша работата си, независимо от време и пространство. :)

Междувременно изцяло подкрепям каузата за въвеждане на по-иновативни управленски практики (като agile, scrum, lean, холокрация и т.н.) в големите компании, чрез което да се създаде по-хармонична култура на работа, да има по-голяма прозрачност на всички процеси, проекти, цифри и стратегии на организацията, и служителите да имат по-голяма автономност и съответно повече желание за работа. По повода през 2014-та година, заедно с други четирима човека създадохме НПО в обществена полза – СТООС Нетуърк България, чиято цел е да популяризира новите и не традиционни форми за управление на компании и хора за постигане на една по-балансирана работна среда. Ако темата ви е интересна, последвайте ФБ страницата на STOOSкъдето може да намерите информация къде и кога са следващите събития на организацията. През януари 2017-та напуснах управителния съвет на STOOS и към момента подкрепям НПО-то само косвено.

През септември 2017-та бях приета в Лидерската академия и като член към Съвета на жените в бизнеса в България и съм щастлива да имам честта да бъда в това израстващо, и много интересно общество. :)

През 2019-та година се преместих да живея за 8 месеца в Бали, Индонезия, където участвах в много обучения за предприемачи и започнах да развивам консултантската си дейност за реализиране на идеи. Според мен не всеки има нужда да прави бизнес, но всеки има вътрешната потребност да реализира близките на сърцето си идеи. И понеже аз съм изключително добра в това – то стана естествена част от работата ми, с която мога да съм изключиелно полезна на хората.

След Бали пътувах до Куала Лумпур, Малайзия и 2 месеца във Франция, което време ми послужи за огромно личностно и духовно развитие. Нотката за автентичност, усещане за вътрешна свобода и духовно развитие се усеща, и е незаменима част както от моите обучения, така и в личните ми консултации.

През 2021-ва година прекарах 3 месеца в Амазонската джунгла и Куско, Перу, където имах две семици фокусирани сесии с едно от най-трансформиращите plant medicine в света – Аяхуаска и автентичен шаман с над 40 години опит в Аяхуаска, който водеше сесиите ни. Останалата част от времето прекарахме в интеграция, работа по проекти и посещение на емблематични места като Rainbow mountain, Мачу Пичу и Sacred Valley.

В момента живея в Плая дел Кармен, Мексико. Град, който е част от територията на Маите, която има богата култура, силно застъпени духовни традиции и е събирателна точка на интересни, успешни и бдъхновяващи хора от цял свят. :)

За мен реализирането на близките на сърцето ни идеи (и в частност реализирането им като бизнес с печелене на пари) е просто инструмент за нашето духовно развитие. Т.е. това е инструментът, който може да ни даде най-широко пространство за вътрешна и външна реализация, смисъл и усещане за щастие в живота ни. Защото всяко нещо, което сърцето ви насочва да реализирате е вашата мисия – вашият подарък едновременно към себе си и към хората, които вашата работа може да докосне. И за мен би било чест да вървим заедно по този път. :)

 

Коя всъщност съм аз:

Според хората, с които се виждам по-рядко съм супер активна, идейна, целенасочена, но доста крайна. С тях съм се разбрала, че само човек с характер, може да има отвратителен характер. :)

Според най-близките ми хора съм уязвим човек, който както е на пълни обороти, така и може да се срине от нещо съвсем малко. Някои смятат това за недостатък, но човек, който няма недостатъци, няма и кой знае какви предимства.

В крайна сметка, ако баба ми Донка беше жива, щеше да каже, че всичко това е комунистическа лъжа и че веднага трябва да започна да се храня повече! И може би от всички, най-вече бих се съгласила с нея. :)

Добре дошли, другари!

В блога и обученията ми ще откриете полезни неща за себе си и съм сигурна, че ще събудя вдъхновението ви да сте по-здрави, по-автентични и по-независими.

За да получавате полезни статии и информация от мен – запишете се за e-mail бюлетина ми ТУК.

Харесайте страницата ми във Фейсбук ТУК и нека заедно създаваме живот, който си струва да бъде изживян! :)