В крайна сметка повярвах на нещо, което се нарича физика на търсенето.

Правилото гласи нещо такова:

Ако си достатъчно смел да изоставиш всичко познато и удобно,
което може да е всичко – от дома ти до старите ти угризения,

и тръгнеш на път в търсене на истината,

бил той вътрешен или външен,

и ако искрено приемеш всичко случващо ти се по пътя като знак,
и ако приемеш всеки срещнат по пътя като учител,
и ако си готов да приемеш и простиш някой трудни истини за себе си,
тогава истината няма да бъде скрита от теб! 

Елизабет Гилбърт

Здравейте!

Казвам се Венета Димитрова и съм изследовател на методи за подобряване на  здравето (физическо, ментално, емоционално и духовно), продуктивността, концентрацията, емоционалната интелигентност и щастието на човек. Занимавам се със спорт и разделно хранене от 1998г. С изграждане на навици, търсене и тестване на модели за по-голяма продуктивност – от около 2009-та.

Ето как изглеждат тези сфери от живота ми към момента:

Хранене:

В момента, повече от година и половина следвам хранене на полусъединител. Менюто ми включва около 80% сурова храна и 20% печено, готвено, варено. Задължително имам cheating days, но не по график, а когато усетя такава нужда – понякога това е веднъж на два месеца, друг път – по два дни в седмицата.

Основна цел на това хранене – да е максимално естествено и опростено, да включва минимална обработка на храната и най-вече да държи съзнанието ми обострено, а не постоянно да ми се доспива след хранене :)

Спорт:

От декември 2015 съм на следния режим – 2 дни в седмицата тичам по 5 (или 10) км, а в останалите дни правя ащанга/виняса йога или по-интензивни тренировки.

Цел на този режим е да тренирам редовно, но с по-нисък интензитет, което съответно ми позволява да имам по-малка нужда от храна и сън за възстановяване, което всъщност ми е главния приоритет.

Навици, които практикувам в момента:

Всички, като разбира се и при тях cheat-вам регулярно :)

Много хора си мисля, че съм си природно енергична, свежа, волева и целенасочена. Истината обаче е, че аз съм такава не заради някакви рождени характеристики или генетични особености, а заради навиците, които съм изградила в живота си. Те и само те ми помагат да продължа, когато ме мързи да направя дори и крачка напред. Повдигат ме, когато съм със скапано настроение. Дават ми енергия, когато изобщо не ми е до нищо. И успяват да ми вдъхват вяра, когато не виждам надежда от никъде.

Навиците са тези, които ми помагат да поддържам здравословното си хранене, да поддържам добра фигура, да се усещам наясно със себе си, желанията и целите си и да съм достатъчно постоянна и целенасочена, за да ги преследвам и постигам. Изобщо, без навиците в моя живот, които съм изграждала системно и целенасочено, едва ли щях да бъда човекът, който съм горда да бъда днес. :) Затова и им отдавам огромно значение за качеството на живот на всеки от нас.

Навиците са онзи елемент от живота ни, който ни помага да открием и създадем себе си едновременно. Или както Томас Джеферсан е казал:

Искате ли да знаете кой сте? Не питайте. Действайте! Действието ще ви очертае и дефинира.

Именно това правим в Програмата за изграждане на навици – действаме! И само за 5 до 30 минути на ден създаваме пространство, в което откриваме за себе си повече време, повече енергия, повече здраве (физическо, емоционално, духовно и ментално) и повече смисъл! :)

Какво работя:

„Кариерата“ ми започна от 10 годишна. Тогава родителите ми ме въведоха да им помагам в бизнеса им – хранителни магазини и ресторант. Издигнах се бързо от магазинерка през барманка, счетоводителка, управителка, но в същото време печах кюфтета по 3 часа на една тераса, почти всяка вечер, а сутрин не ми позволяваха да ходя на плаж докато не обеля един чувал с картофи (тогава нямаше бланширани…:) ). Не се оплаквам. Даже напротив. Беше забавно! Особено по време на управителския ми период, когато нашите ме оставяха сама в ресторанта – тогава от време на време вечер спирах захранването от енергото, казвах на персонала, че затваряме поради липса на ток и отивах на детска дискотека! :)

По стечение на обстоятелствата, загубих последователно и двамата си родителя. Заедно с тях малко по малко западна всичко, което имахме. Така започнах да работя за други хора най-различни неща. Последните 10 години работих в няколко големи компании като бизнес сътрудник и ръководител проекти. Това бяха едни от най-прекрасните години за мен, в които се запознах с наистина великолепни хора. За 30-тия си рожден ден обаче реших да си подаря две неща – кайт оборудване и свобода. Затова напуснах работа и отидох да карам кайт. Междувременно опитах да стартирам няколко собствени проекта, някои от които оцеляха и се развиват. :) Работя и заедно с няколко други човека по проекти от най-разнороден тип – от изграждане на бизнес с домашна козметика, през продажба на ръчно рисувани дрехи извън България, до организиране на събития, правене и оптимизация на wordpress сайтове, copywriting и съдействие за изграждане на платформа за remote work and community building във Франция. Също така създадох Програмата за изграждане на полезни навици, както и още няколко доста важни за мен проекта са в процес на създаване.

Основната цел на всичко, което правя е да съм убедена, че ще е от полза на мен и хората около мен, да ми харесва и в по-голямата си част да мога да върша работата си, независимо от време и пространство.

Основната цел конкретно на този сайт е чрез него да предам знанията, опита и вълненията си по отношение на изграждането на навици и здравословен (физически, емоционален, ментален и духовен) начин на живот, защото тези неща са ми помогнали изключително…изключително много и смятам, че има с какво да помогна на останалите хора.

Няма да скрия и, че една от подцелите на този сайт е да вдъхнови повече хора да започнат да работят по собствени проекти и да усетят онова влюбено чувство към живота, което придава истински смисъл на всичко, което правим. Да накара тези, които не се чувстват добре на работното си място от прекалено дълго време….да, точно така, да напуснат и да се хвърлят в приключението, което ги очаква след това, независимо дали то ще е нова по-вълнуваща работа, свой собствен бизнес или просто прекарване на известно време в нищоправене. :) И също така, друга главна подцел на този сайт е да припомня на всеки от нас, че животът ни е даден, за да живеем и да бъдем щастливи, а не да се чувстваме зле поради каквито и да е обстоятелства.

Междувременно изцяло подкрепям каузата за въвеждане на по-иновативни управленски практики (като agile, scrum, lean, холокрация и т.н.) в големите компании, чрез което да се създаде по-хармонична култура на работа, да има по-голяма прозрачност на всички процеси, проекти, цифри и стратегии на организацията, и служителите да имат по-голяма автономност и съответно повече желание за работа. По повода през 2014-та година, заедно с други четирима човека създадохме НПО в обществена полза – СТООС Нетуърк България, чиято цел е идеална и е да популяризира новите и не традиционни форми за управление на компании и хора за постигане на една по-балансирана работна среда. Ако темата ви е интересна, може да следите ФБ страницата ни, където обявяваме къде и кога са следващите ни събития.

Коя всъщност съм аз:

Според хората, с които се виждам по-рядко съм супер активна, идейна, целенасочена, но доста крайна. С тях съм се разбрала, че само човек с характер, може да има отвратителен характер…

Според най-близките ми хора съм доста уязвим човек, който както е на пълни обороти, така и може да се срине от нещо съвсем малко. Някои смятат това за недостатък, но човек, който няма недостатъци, няма и кой знае какви добродетели…

А в крайна сметка, ако баба ми Донка беше жива, щеше да каже, че всичко това е комунистическа лъжа и че веднага трябва да започна да се храня повече! И може би от всички, най-вече бих се съгласила с нея…

И накрая…

Добре дошли в моята страница, другари!

Тук ще откриете доста полезни неща за себе си и съм сигурна, че ще повдигна мотивацията ви да сте по-здрави, по-автентични и по-независими :)