(част 2) Как да внесем лекота в изпълнението на важните за нас цели

(част 2) Как да внесем лекота в изпълнението на важните за нас цели

 

В предната статия за създаване на лекота в ежедневието ни, вече коментирахме, че лекотата не идва от това, че е лесно, а идва от това да сме Ок, че е такова, каквото E (лесно или трудно). След като вече сме наясно с това, днес искам да споделя една (според мен единствената най-важна) насока да създадем лекота в изпълнението на важните за нас цели.

Това, което знам със сигурност знам е, че дори да обичаме силно целите си и много да искаме да ги постигнем, в един момент може да усетим, че започваме да ги мразим заради напрежението, което ни създават. Разбира се, някой цели естествено се случват лесно и бързо (дай Боже повече такива, нали? :))), но всеки от нас сякаш има цели, които за важни за него, но се случват твърде трудно. Отнемат твърде много време. Твърде е сложно. Твърде е объркано. Твърде е неприятно. И в тези ситуации ако съзнателно изберем да НЕ се откажем от тези цели, по-добре да можем да създадем лекота в изпълнението им, защото напрежението рано или късно ще ни победи!

Аз работя по-съзнателно за изпълнение на цели със себе си и други хора от около 10 години и може да звучи крайно, но до сега това, което забелязвам е, че наистина има само едно нещо, което помага да създадем лекота в изпълнението на трудните си (а и не само трудни) цели и той е – да имаме максимално проста и ясна стратегия, която работи ЛИЧНО за нас и да изпълняваме целите си по истински ПРИЯТЕН за нас начин.

Просто, нали?

Звучи просто, но всъщност е доста трудно поради 2 основни причини:

  1. ние имаме мисленето, че има определен начин, по който „трябва“ да изпълним една цел и по който тази цел „трябва“ да изглежда. И независимо, че този начин може би ни създава напрежение, ние просто продължаваме, защото дори не мислим че може да изглежда по друг начин… евентуално докато бърнаутнем. :) Днес искам да ви кажа, че друг начин има. Но трябва да помислим за него! Всеки може да го направи сложно и с напрежение, повярвайте ми – виждам го всеки ден. Но за да стане просто и приятно – трябва да седнем и да помислим за него! Да се отворим за възможността, че една цел може да се случи по много начини. И нон стоп да се питаме: „Как се УСЕЩА това, което правя?“ и ако не се усеща приятно, да спрем и да се запитаме: „Как би било истински, истински приятно и вдъхновяващо лично за мен да реализирам тази цел?“ И бъдете отворени, че може да е по-нов, иновативен, автентичен за вас начин, който никога не сте виждали в хората около вас, но се УСЕЩА приято и ти искаш да го направиш по този начин.
  2. съмнението, че не може да е толкова приятно и лесно. Честно казано хората около нас изобщо не ни помагат да мислим по по-прост и ясен начин, а вместо това ни дават „250 стъпки докато можеш да реализираш това“ и 418 уебинара, в които да видим и отработим всичките си (съществуващи и най-вече не съществуващи) проблеми, за да имаме каквото искаме. Повечето от нас толкова сме свикнали да правим нещата по труден начин (виж т.1), че когато най-сетне мозъкът ни измисли лесен и приятен начин, ние може да не повярваме, че може да изпълним целта си по този лесен и приятен начин. Звучи смешно, но аз го виждам всеки ден. Желанието да го направиш сложно, трудно и огелпено възниква съвсем незабелязано (и е основно резултат от това, че мозъкът ни убеждава, че ние наистина трябва да направим тези 250 неща и наистина трябва да изгледаме всички 418 уебинара). Отделно ни идват мисли от сорта на: „Ако не е трудно, може би няма да получа резултата“, „Ако не е трудно няма да си заслужава“, „Някак не усещам достатъчно интензитет когато ми е лесно.“, „Ок, направил съм всичко базсино, но може би трябва да направя и тези 250 неща, които Х каза на уебинара снощи?!?!?“. Забележете – каква мисъл ви идва, когато помислите, че може да изпълните целта си по лесен и приятен начин за вас? Може би единствено тази мисъл е стената пред това да се случи? Следва да сме много съзнателни за подобни мисли, защото мозъка ни наистина лесно може да ни убеди, че тези 250 неща наистина трябва да се случат сега, веднага и непременно, и „изведнъж“ – резултати липсват, но напрежението е съвсем ескалирало. Изисква се голяма съзнателност не само, за да направиш нещата по прост и ясен начин, но и за да го поддържаш да бъде така и занапред.

Когато стане твърде трудно и неприятно, доста хора се отказват не от липса на качества, а защото не се сещат че могат да седнат и да опростят нещата + да ги направят по приятен за тях начин. Интересно, нали?

Да имаме проста и ясна стратегия + начин на мислене, който я подкрепя е нещото, което в най-голяма степен създава или отнема лекотата в живота и в изпълнението на целите ни. И което определя дали ще спрем или ще продължаваме напред.

Сега направете си експеримент с васвземете една ваша цел/проект/идея, която искате да изпълните, но по една или друга причина нямате мотивация и вдъхновение да работите по нея.

  • Първо помислете – това истински важна цел ли е за мен? Истински автентична цел ли е? Искам ли да се случи защото истински се УСЕЩА приятно лично за мен или защото някой друг ми е казал, че това е важно и трябва да го имам/постигна?

Ако една цел не е автентична или е автентична, но усещате, че времето й е отминало и вече нямат истински живот в нея – съзнателно се откажете от нея. Вземете ясно решение да се откажете, за да имате пространство за нещо , което е истински автентично и актуално за вас. И което наистина усещате, че вълнува сърцето ви.

  • И ворото е: запитайте се – „Как би било истински, истински приятно и вдъхновяващо за мен да реализирам тази цел?

Оставете този въпрос да поседи в главата ви за няколко дни. Може само за 2-3 минути да мислите по него всеки ден. Но просто оставете го да поседи малко в главата ви без да искате веднага да имате ясен отговор. :) Ако имаме напрежение около една цел, то най-верояно мозъкът ни е решил, че това е много неприятно и трудно нещо, и ще има голямо съпротивление ако веднага го притиснем да ни даде отговори как да е приятно. Но ако оставим този въпрос да циркулира в главата ни, мозъкът ни се отпуска и малко по малко се отваря за различни възможности, които биха се усещали приятно за нас (дори, когато не сме виждали тези начини в никой около. нас).

След седмица, може да си заложите два часа, в който да седнете и да си разпишете с лист и химикал различните варианти как може да изпълните тази цел по наистина приятен и вдъхновяващ за вас начин. Напишеш 1-2-3-5 или повече варианта. Ще забележите, че колко повече варианти ви идват на ум, толкова повеч еумът ни се отваря за идеята, че наистина може да се случи по много и различни начини. И ние може да изберем един от тях. В този момент просто забележете изобилието от опции и почти моменталната вътрешна мотивация, която възниква в нас да изпълним тази цел, когато намерим видим, че наистина има приятен и вдъхновяващ начин за нас да го направим. :)

След като изберете начина, по който ще е най-лесно и вдъхновяващо за вас да изпълните тази цел – заложете си процесна цел, а не резултатна цел. Т.е. заложете си нещо, което ви е приятно и може да правите регулярно за дълъг период от време, което да ви отведе до желаната цел (и междувременно да се наслъждавате на процеса), а не да се фокусирате единствено в крайната цел, да предприемате хиляди разпосочни/несвързани действия, да започвате и спирате изпълнението и т.н., което е много изморяващо. Изборът на процесна цел, а не резултатна цел е второто нещо, което ни помага да внесем истинска лекота в реализирането на целите си. :)

Радвам се, че сме заедно по пътя напред! Ако искате да работим заедно и дългосрочно по изпълнението на вашите цели – запишете се да получите информация когато отворим групите в Alive Мастърмайнд ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *