Въпросите, които ни помагат да минаваме по-лесно през етапите, в които се променяме

Въпросите, които ни помагат да минаваме по-лесно през етапите, в които се променяме

 

Когато имаме по-продължителен период от време, в който:

✔️ начина, по който живеем вече не се усеща приятен и вдъхновяващ;

✔️ целите които сме си заложили вече не се усещат толкова мотивиращи;

✔️ проектите по които работим се усещат все по-монотонни;

в тези моменти първата ни мисъл често е, че нещо с нас не е наред. Че не e Ок да не сме щастливи. Започваме и да се обвиняваме, че не се чувстваме добре там където сме, че нещо фундаментално не е наред с живота ни, че трябва да си лекуваме 10 предишни живота преди да се почувстваме пак добре и т.н. (знаете как мозъкът ни може да създаде цял латино-амеркански сериал около това, което ни се случва, нали? От почти две години живея в Латинска Америка и мога да потвърдя, че драмата тук определно е на ниво! :)))

Е, с днешният ми имейл ви предлагам да спрем сериала. :) Защото това което съм забелязала при себе си и хората с които работим е, че моментите, в които нищо вече не ни е интересно и мотивиращо са:

1)  напълно нормални и естествени да се случват (това може да го усетим чак, когато спрем да си разказваме колко не са нормални и колко не са Ок да се случват. :))

2) те просто ни показват, че е време за разширение на нас като личности, на проектите, с които се занимаваме и начина, по който живеем.

Ако вие обичате да се развивате, да научавате нови неща, да мислите за нови идеи – тогава най-нормалното нещо, което може да ви се случи е да имате моменти, в които това което преди ви е носило мотивация, щастие и двигателна сила, вече не работи. Именно това са моментите, които ни показват, че е време за следващия ъпгрейд за нас (разбира се, преди него, напълно Ок е да си дадем достатъчно време за почивка, отпускайки се приятно в немотивиращия си период :)).

Често това звучи сякаш в тези моменти „трябва“ да променим „всичко“ в живота си, НО реално в тези моменти много рядко има нужда нещо фундаментално да се промени. Обикновено има нужда просто да се ориентираме по-ясно къде се намираме, какво правим, какви малки донастройки е нужно да направим, с какво да надградим, за да може живота и работата ни отново да се усещат наистина приятно и подравнено за нас в този момент. Може би е нужно да прекратим нещо, което правим до сега и вече не се усеща добре. Или да надградим с нещо ново, което ни създава вдъхновение. Или да зададем нов смисъл на това, което сме правили до сега. За всеки е различно. Идеята е да подравним себе си и това, което правим към новия етап, който очевидно е тук за нас.

Та, ако усещате, че вие сте в такъв транзитен момент към нов етап или просто искате да създадете повече яснота и по-дълбока, вътрешна мотивация за пътя си напред, днес ви споделям няколко въпроса, които разглеждаме в Alive Мастърмайнд по време на ревизиите ни. Може да прочетете въпросите набързо, да оставите няколко дни те да се пооталожат в главата ви и след това да си заделите един ден, в който да седнете за няколко часа и да разпишете насоките, които възникват за вас от тези въпроси. Според това какво възникне за вас, може да направите промени по визията, целите и графика си занапред, така че пътят ви занапред отново да се усеща най-приятния и вдъхновяващ за вас. :)

Искам да обърна внимание на две неща относно тези въпроси:

1. те не са „единствените“ въпроси, които работят. Ако някой въпрос не се усеща добре за вас – може да го перефразирате така че да бъде по-добър за вас. Може да добавите нов въпрос, който възникне като важен за вас. Понякога не е важен въпросът, а начина по който е зададен.

2.  когато отговаряте на въпросите, не мислете как някой друг казва че трябва да изглежда живота, работата или целите ви, как някой друг е щастлив, какво той казва че работи или не работи за него, а опитайте да УСЕТИТЕ как би се усещало наистина приятно, подравнено и автентично лично за вас. :) Не как „трябва“ да е, а как се „усеща“ добре за лично за вас.

 

По-долу са въпросите, които съм разделила в две категории. :)

Начина на живот:
– Имам ли живот, който ме кара да се чувствам наистина добре? Ако нещо не се усеща добре – кое точно не се усеща добре?
– Как изглежда моят живот, така че наистина да ми бъде приятно и вдъхновяващо да живея?
– Как бих се гордял от живота си?
– От какво имам нужда, за да се чувствам истински вдъхновен в живота си?
– Какво наистина искам да правя в живота си?
– Какви са моите истински желания и мечти?

 

Работа/Бизнес:
– Имам ли работа/бизнес, който ме кара да се чувствам наистина, наистина добре?
– Как изглежда моята работа/ бизнес/ проект, така че наистина да ми бъде приятно и вдъхновяващо да работя по него? (не как „трябва“ да бъде или как някой казва, че „трябва“ да бъде)
– Какво има нужда да се промени в работата/ бизнес/ проекта ми, за да се усеща наистина приятно, подравнено и автентично за мен? Свързано ли е с това, което правя сега или имам нужда от нещо по-голямо?
– Какъв обмен на това какво давам и какво получавам от работата си, се усеща добре за мен? (а не се усеща, че давам много и не получавам достатъчно в замяна)
– Какво имам нужда работата да ми даде, за да се чувствам наистина добре? За да има силна вътрешна мотивация да работя по тези цели?
– Какво може да създаде за мен по-дълбока вътрешна връзка с работата, която върша?

Ако искате да работим заедно по вашите цели, може да се регистрирате ТУК, за да получите инфромация, когато започнем групата за визия и цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *