Хранителни добавки с гарантирано качество

Много хора считат, че ако се храниш здравословно и разнообразно, нямаш нужда от хранителни добавки. Истината обаче е, че колкото и добре да се храним, няма как да се предпазим изцяло от токсините, които навлизат в тялото ни чрез околната среда. От друга страна стресът, напрегнатостта и проблемите са част от ежедневието дори и на будистките монаси. За разлика от тях обаче, ние много рядко имаме достатъчно време, за да ги обмислим и да се справим с тях „здравословно“. Модерният свят ни поглъща, правейки ни все по-разсеяни, все по-не фокусирани и все по незнаещи какво всъщност искаме от себе си и живота си.

Ако това положение ви задоволява и нямате големи изисквания по отношение на физическото, емоционалното и менталното си здраве – ОК – значи може да не четете по-долу и да продължите с начина на живот, който водите до момента.

Ако обаче искате да изпитате пълната мощ на тази уникална и безгранична машина – човешкото тяло и ум, то хранителните добавки са нещо, което много ни помага по пътя към високото качество на живот.

Да, хранителните добавки няма да ни решат житейските проблеми, но определено могат да ни помогнат по-лесно да се справим с предизвикателствата на модерния свят, независимо дали става дума за физическо, ментално или емоционално здраве.

Ако все още мислите, че хранителните добавки са нещо неестествено, вземете за пример племената, имащи най-дълга продължителност на живота  в света или тези, за които болестите са табу. Ако се задълбаете в известните за живота им данни, ще откриете, че всяко от тези племена, освен някакъв специфичен хранителен режим, има и някаква „отвара“, която е характерна за даденото племе. И обикновено тази отвара има съвсем точни съставки, количества и комбинации, които „спомагат на тялото и духа да постигне висини“.

*за повече информация относно ползването на различни субстанции – може да видите това видео

Да, разбира се, че може да живеем без хранителни добавки, но ако искаме да оползотворим максимално своя капацитет е добре да добавим в менюто си съставки, които могат значително да повлияят за по-оптималното ни състояние.

Това мнение се подкрепя и от Dave Asprey – един от най-добрите експерти по biohacking – оптимална продуктивност, физическо и ментално здраве в света. Той отива даже по-далеч, като препоръчва всеки да опита поне веднъж някаква психотропна субстанция, която да го отведе извън пределите на съзнанието му и да изпита безкрайния капацитет и мощ на ума, енергията и физическата си сила. Само така, смята той, човек е в състояние да осъзнае какви са реалните възможности, които може да развие и така да се стреми към тях всеки ден! Защото ако не си наясно на какво е способно тялото и умът ти, как може да се стремиш към него? Как изобщо може да предположиш, че капацитетът ти е в пъти по-голям от това, което си мислиш? Разбира се, това трябва да бъде единичен експеримент, след който употребата на такъв вид стимуланти трябва да се прекрати или да се използват много рядко и в много малки дози.

Дозата прави отровата!

При препоръката си за използване на хранителни добавки, нека обърна внимание, че те са нож с две остриета. Неправилните добавки могат понякога да предизвикат лоши последици, но правилните могат многократно да повишат качеството ни живот, дори и ако храненето ни е перфектно. Ето защо, винаги избирайте такива добавки, които са най-близо да натуралното си състояние и ако имате съмнения по отношение на това дали да вземете или не даден суплемент – по-добре не го взимайте преди да се информирате достатъчно добре дали ви е необходим.

Също така е препоръчително добавките да се взимат по отделно, а не под формата на мултивитамини поради две основни причини:

  • При мултивитамините обикновено има голяма доза от едни елементи (например А или В6) и недостатъчна от други (например Д3). По този начин ние не си набавяме достатъчното количество от важни елементи, въпреки, че на етикета може да е описано, че мултивитамините обхващат целия спектър от необходими елементи;
  • Недобро качество – много често при мултивитамините не се обръща голямо внимание на качеството на всеки елемент. Някои са в добре усвоима форма, но други – не. Вземайки добавките отделно, вие можете много по-добре да се информирате за това дали конкретната добавка е във формата, която е най-добре разградима за човешкия организъм.

 

По-долу ще ви запозная с най-важните хранителни добавки, които подпомагат оптималното състояние и дейност на човек, и които почти всеки е добре да приема постоянно или регулярно, за да поддържа по-добро здраве – физическо, ментално и емоционално.

Добавките, които ви представям тук са на американската компания CaliVita. Тя е една от малкото компании в света, гарантиращи изключително високо качество на произвежданите от тях хранителни добавки. Притежава едни от най-стриктните сертификати за качество в света и предлага продуктите си на много добро съотношение цена-качество-количество, защото реално за цената, която се плаща, обикновено получавате количество, което е достатъчно за два, три месеца, без компромис в качеството.

Ето и най-важните хранителни добавки:

vitamin d3

Витамин Д3

Това е слънчевият и може би един от най-важните (да не кажа най-важният) витамини, които съществуват. Нали знаете, че хората в топлите страни са по-спокойни и щастливи. Една от причините е, защото те произвеждат повече витамин Д, заради повечето слънце. Знае се и, че чернокожите са генетично по-силни от белите. Една от причините е, че техния организъм природно може да произвежда повече витамин Д. Този витамин влияе върху над 1000 различни функции в тялото и осигурява синтеза на изключително важни хормони, като тестостерон, естроген (сексуалните хормони) и хормона на растежа. Стимулира имунната система и способността на тялото да се самолекува. Не случайно е един от малкото витамини, които човек може сам да произвежда. Без него бихме били мъртвиВерно е, че може да си го набавим от излагане на слънце, но ако не сте целогодишни нудисти със сигурност имате нужда от него като добавка. Най-добре го приемайте сутрин след закуска.

Препоръчителна доза: 1000 IU за всеки 11 килограма тегло на ден.

magnezii

 Магнезий

Магнезият е почти толкова важен, колкото и витамин D3, и почти толкова недооцене. Магнезият се използва в над 300 ензимни процеси. Той е от жизненоважно значение за правилната транскрипция на ДНК и РНК.
Недостигът на магнезий може да причини сърдечни аритмии, главоболие, мускулни спазми, изтръпвания, гадене, проблеми с метаболизма, мигрена и други неприятни състояния. Намалените нива на този витамин се свързват с диабет, заболяване на сърдечно-съдовата, астма, тревожни разстройства, и силен предменструален синдром.
Поради изчерпване на почвата и бедните земеделски практики, е почти невъзможно да се получи достатъчно магнезий чрез храната. Затова и е добре да се приема като добавка преди лягане. Имайте предвид обаче, че при някои хора приема на магнезии под формата на таблетки може да предизвика нежелание реакции, като гадене, диария или леко кървене при жените. За да избегнете тези реакции, избирайте винаги качествени витамини или използвайте магнезиево олио (има го във всяка аптека), с което може да мажете кръста, корема, китките или ходилата си (това са местата, където най-лесно се абсорбира течния магнезии).

Препоръчителна доза: 600-800мг на ден

probiotik

Пробиотик

Смело мога да кажа, че пробиотиците спасиха живота ми! За някои това може би ще прозвучи пресилено, но аз мога да ви уверя, че без тях нямаше да мога да възстановя здравето и психиката си след огромен стрес, силна физическа травма, неразумен прием на болкоуспокояващи и последващи продължителни аритмии и паник атаки. За мен пробиотиците, добрата чревна миклофлора и отрегулираната пропускливостт на червата са нещата от най-първа значимост по отношение цялостното здравословно състояние на човек.

Пробиотиците спомагат за поддържане на здрав чревен тракт, правилно смилане и усвояване на храната, и непрекъснато възстановяване на лигавицата на червата. Това е от наистина съществено значение не само за физическото, но и за менталното, и емоционалното ни здраве, защото храносмилателната ни система е нашият втори мозък и ако не се грижим за нея, това се отразява правопорпоционално на дейността на мозъка и контрола върху емоциите ни.

Приемът на пробиотици е задължителен за хора, които се хранят с вредни храни, за пушачи и такива, които консумират често алкохол. Ако имате подуване на корема, газове, замаяност, хронична умора или не ходите всекидневно до тоалетна по голяма нужда – най-добре да направите курс с пробиотици от 2 до 6 месеца до намаляване на симптомите, а след това да правите профилактика всеки сезон за около 30 дни. Междувременно се стремете да добавите в менюто си възможно най-много пробиотични храни и качествени мазнини, като кисело мляко, кефир, гхи, кисело зеле, авокадо, кокосово масло и други.

Препоръчителна доза: според предписанията, но обикновено 1 капсула на ден

Витамин С

Витамин С

Това е една от най-безопасните хранителни добавки, които може да приемате и в същото време такава, която може да ви даде изключително много енергия и бодрост.

Витамин С е необходим за образуването на колаген и съединителна тъкан. Той е използван за производството на глутатион, най-мощният антиоксидант в тялото. Витамин С може да подобри имунната функция и да ви помогне да се справите с вредата от свободните радикали.
Трудно е да се получи достатъчно витамин C от храната, което е и причината 30% от населението да е с дефицит. Някои плодове и зеленчуци са с високо съдържание на витамин С, но методите на готвене и съхранение могат да нарушат съдържание му. Прием на 500 mg на ден е достатъчно и оптимално за един здрав човек. Но ако страдате от хронични инфекции или се възстановявате от заболяване, дозата трябва да се увеличи. Добре е да се взима както сутрин, така и вечер.

Препоръчителна доза: около 1-2гр на ден

01506_3

Витамин К2

Ако сте израснали ядейки мляко и месо единствено и само от тревопасни животни – може да преминете към следващата добавка. Във всички останали случаи най-вероятно имате недостиг на витамин K2. Това е мастно разтворим витамин и участва в метаболизма на калция. Когато калцият не се усвоява, той се депозира в артериите, което води до калцификация и от там – намалена съдова функция. Ето защо витамин K2 предотвратява атеросклероза и сърдечни пристъпи, както и укрепва костите.
Витамин К1 е вид на витамин К намерен в листните зеленчуци, а витамин К2 е вид намерен в животински продукти, направени от животни, хранени с трева, а не с овес или други фуражни култури. Хората не преобразуват витамин К1 в K2 ефективно. Но пък животни, като крави и овце, конвертират K1 в K2 в стомасите си. От тук следва, че К2 може да се набави само от животински продукти. Вегетарианците може би ще искат да поспорят по този въпрос, но истината е, че към момента няма доказателства, че човек може да си набави К2 от растителни продукти.
Има две подгрупи на витамин К2: МК-4, и МК-7. МК-4 вида се твърди, че има най-голяма полза за човек, но МК-7 също е много важен. Препоръчитеният прием на К2 е около 2,000mcg на ден, като най-малко 100 микрограма трябва да бъдат под формата на МК-7.

Този витамин е хубаво да се приема заедно с витамин Д3.

omega 3

Рибено масло

Малки дози от висококачествено рибено масло намаляват възпаленията в организма, подобряват мозъчната функция и дори подобряват мускулния растеж.

Извънредно багато на оmega-3 ненаситени мастни киселини, приемането на рибено масло оказва положително влияние при профилактика и преодоляване на много заболявания. Ненаситените мастни киселини са главни регулатори на имунната система, циркулацията и метаболизма на мазнините. Намаляват повишеното ниво на холестерола и триглицеридите и намаляват риска от сърдечен инфаркт. Вземането на рибено масло може да облекчи симптомите при страдащите от псориазис. Повлиява добре сутрешната скованост и облекчава болките при остър ставен ревматизъм. Omega-3 неслучайно се определя като елексир на дълголетието, благодарение на изключителните си свойства, така необходими на организма за поддържане на висок жизнен тонус.

Моля само да имате предвид, че рибено масло с лошо качество или във високи дози може да предизвика повече проблеми, отколкото позитиви. Ако предложеното тук не ви харесва и не можете да намерите друго добро рибено масло, по-добре изобщо не си купувайте. Вместо него може да си вземете масло от крил – то се извлича от ракообразен, скаридоподобен зоопланктон. Това масло е и фосфорилиран продукт (при обработката му много енергия в храната се записва така, че тя е достъпна за клетката), което го прави по-лесно усвоим като храна за мозъка.

Препоръчителна доза: около 1000 мг на ден по време на хранене.

Спирулина

Водорасли Спирулина

Водораслите са прости растения, с почти съвършен състав, съдържащи витамини (С, Е и В), минерали, аминокиселини и пълноценни белтъчини (протеини). Те са един от най-добрите природни източници на йод (от съществено значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза и обмяната на веществата), желязо и витамин А. Съдържат също витамин В12 и големи количества нуклеинови киселини и хлорофил. Тези водорасли имат отлични антибактериални и регенериращи свойства, което ги прави изключително необходими, като добавки към храната и незаменимо средство за профилактика на много заболявания.

Това е формула, съдържаща синьо-зелени водорасли, е качествен източник както на витамините C, E, и B, така и на много минерали. Също така съдържа всички основни аминокиселини. Това е една необходима и основна съставка при растителните диети.

А ако искате да съчетаете Спирулина, заедно с другите изключително полезни водорасли Хлорела, може да разгледате този продукт.

Заедно с тези основни хранителни добавки, по-долу са описани и някои допълнителни, които също е добре да имате предвид при избора на това какви добавки да включите в режима си:

Витамин А

 Витамин А

Витамин А е важен кофактор за множество метаболитни реакции и телесни функции. Той е нужен на организма за по-доброто функциониране на имунната система, общия растеж и оздравителните процеси. Важно е да се отбележи, че витамин А не може да се получи от растения. Растенията имат бета-каротин, който слабо се преобразува във витамин А.

Бета каротинът е провитамин на витамин А. От него се синтезира витамин А в черния дроб. Той предпазва от респираторни инфекции, осигурява здрава кожа, коса, зъби и венци.

Бета каротeна има важна роля в предпазването от рак. Стимулира функциите на имунната система. Намалява риска от коронарни инциденти (инфаркт на миокарда, внезапна сърдечна смърт) и при редовен прием предпазва от сърдечно-съдови заболявания или рак на простатата, дебелото черво, белите дробове, ларингса, фарингса, устната кухина, матката и гърдата.

Може да го приемате чист или заедно с витамин Д3, но изключително добра опция е да го приемате под формата на масло от дроб на риба треска (ако успеете да намерите добро такова).

Препоръчителна доза: около 10,000-15,000 IU на ден по време на хранене.

selen

 Селен

Селенът е метал с многобройни благоприятни ефекти върху организма. Той стимулира имунната функция, предпазва от рак, от невродегенеративни заболявания и предпазва от дисфункция на щитовидната жлеза. Подпомага сърдечно-съдовата система, белите дробове, простатата и функициите на дебелото черво. Да, възможно е да получите достатъчно селен от диви уловени риби и продукти от животински произход, но повечето хора нямат тази възможност. В този случай е хубаво да приемате селен като добавка към своя режим.

Препоръчителна доза: около 200mcg на ден. Бъдете внимателни, защото прекалено многот селен може да доведе до негативни последици. Вземайте 200 микрограма, а не милиграма и то от производители, които са се доказали като качествени.

Витамин В

Витамини от групата В

Витамините от група B спомагат за защита срещу деменция, стимулират имунната функция, поддържат нервите и регенерират клетките. Те са активен агент срещу косопад, чупливи нокти, суха кожа и най-вече подпомагат нормалната дейност на нервната система.

Подобряват метаболизма, умствената работоспособност, подобряват зрението, подпомагат нормалното функциониране на храносмилателните органи, незаменими при лечение на анемии, подпомагат процесите на детоксикация при лекарствена употреба и много, много други ползи. Изобщо витамините от групата В са нещо наистина ценно и важно.

Препоръчителна доза: според предписанията на производителя

koenzim Q10

Kоензим Q10

Можете ли да се сравните с двадесетгодишните? Не? Нарушен ли е енергийния ви баланс? Това настъпва, когато нивата на Q10 се намалят с 25%. Какво е решението? Добавяне в организма на антиоксиданти, посредством хранителни добавки. СоQ10 има силни антиоксидантни свойства и е катализатор, който ускорява и насочва биохимичните и регулира енергетичните процеси на клетките и организма като цяло.

Коензим Q-10 е изключително важен компонент, участващ в структурата на нашите клетки. Синтезът на тази присъща за човешкия организъм съставка протича в черния дроб на всички бозайници, а малки количества от нея могат да бъдат установени и в структурата на растенията. Една от основните функции на този специфичен мастноразтворим витамин е да стимулира производството на енергия. Редица научни изследвания в здравната област установяват свойството на Коензим Q-10 да оказва ефективна антиоксидантна защита на мозъка и информират, че той играе ключова роля в поддържане здравето на сърдечно-съдовата система. С напредване на възрастта естествените нива на производство на CoQ-10 намаляват, логично следствие от което е затрудненото преобразуване на мазнините и захарите в енергия. Ето защо този ензим е добре да се приема като допълнителна хранителна добавка.

Препоръчителна доза: според предписанията на производителя

Това са част от важните хранителните добавки, които всеки е добре да разгледа и прецени дали да включи в режима си, като се съобрази с начина си на хранене и начина си на живот. Спортистите например се нуждаят повече от някои добавки, отколкото хора, които нямат толкова висока двигателна активност и нужда от възстановяване. Но определено, профилактичният прием на добавки повлиява изключително ползотворно дейностите в организма на всеки един човек – енергията се повишава, усещането за емоционален и ментален контрол се подобрява, от където се вдига и нивото на цялостното ви качество на живот!

Лично аз към настоящия момент приемам витамин Д3 (задължителен според мен), витамин С, В комплекс и омега 3. Обикновено Д3 и С са витамините, които постоянно присъстват в режима ми, а останалите сменям на различен период от време.

За финал, нека обобщя – трябва да се опитваме да получим всички важни елементи от храната си, до колкото това е възможно и да се стремим да консумираме хранителните вещества в най-естествения им вид. А когато извън хранителния си режим, преценим да включим и други добавки, то нека те бъдат с наистина високо качество. Не трябва да правим компромис с нашето здраве, защото това може да ни струва повече в дългосрочен план.

Прегледайте добавките и преценете кои от тях ще са най-подходящи за вас! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *