3 начина да преодолеем консуматорството си

3 начина да преодолеем консуматорството си

 

Всичко започва около 16 век в Англия, когато се заражда разбирането, че човек трябва да си купува не само това, което му е необходимо, за да живее, но и неща, които правят живота му по-„хубав”. Така малко по малко в съзнанието на хората започва да израства вярването, че колкото повече неща имаш толкова животът ти става по-добър. 500 години по-късно идеята, че притежанието на повече неща ще направи живота ни по-хубав толкова е закърняла в съзнанието ни, че дори не отделяме половин минута време преди поредната глупава покупка или трупането да има „за всеки случай“.

Дами и господа, добре дошли в света на секънд хенд щастието – консуматорството!

Консуматорството е начин на живот, в който хората отчаяно купуваме стоки, за да решим вътрешните си проблеми: скука, самота, желание за по-висок статус, желание да бъдем щастливи, да бъдем по-готини, нужда да намалим стреса и т.н. То е несъзнателно купуване и трупане на неща, които рекламите ни внушават, че искаме или сме ги видели в някой друг и инстинктивно решаваме, че ако ги имаме, и ние ще бъдем като него. Консуматорството е начин да поставим щастието ни да зависи от панталоните ни. Или от сутиена виктория сикрет.

Консуматорството е живот на автопилот. Живот, който поставя купуването пред живеенето, посредственото пред важното, лесното пред трудното. И всичко това с цел да направим живота си по-хубав.

Което е чудесно.

Има само един единствен проблем – „по-хубав“ не значи „по-смислен“. А това, от което хората имаме нужда, за да бъдем наистина щастливи е да усещаме смисъла на живота си, а не прахоляка от вещите в гардероба си.

Дайте си 5 минути за размисъл и ако се хванете, че се намирате в ситуация с пълен гардероб с дрехи, половината от които слагате веднъж на година, но сутрин сте убедени, че „няма какво да облека“. Ако в банята си имате 3 различни шампоана, 2 душ гела, 3 дезодоранта и в същото време с нетърпение чакате новия каталог на Орифлейм. Ако си пълните количката в супермаркет без да мислите какво слагате в нея. Ако изхвърляте храна. Ако купувате и консумирате неща, които смятате, че имат силата да утешат болката от това, че в работа/семейството/познатите постоянно ви изнервят. Или още по-лошо – ако сте пренесли консуматорския тип поведение във вътрешния си живот – отдавате се на непотребни мисли, думи, действия, хора. Значи ви е време за консуматорска диета, с която поне малко да се отдръпнете от „хубавото“ и да направите крачка към смисленото.

 Ето 3 начина да преодолеем консуматорството си:

  • Направете си 30 дневен лист. Всеки път когато ви възникне порив да си купите нещо ново, вместо веднага да си го купите – сложете го във вашия 30 дневен лист като отбележите датата, в която сте го добавили. Направете си правило, че няма да си купувате нищо без то е да е записано във вашия лист и да е седяло там за минимум 30 дни. Ако след 30 дни все още го искате – купете си го. В другия случай – зачеркнете го от списъка. В супермаркета купувайте само храна, която ви е нужна (без „може да ми се дояде“) и само по един вид тоалетни принадлежности. Купувате си нови само когато сте изразходили предните;
  • Сложете се на 3 месечна купуваща диета. Занимавам се 18 години с хранене и съм се подлагала на почти всички възможни режими, но най-важната диета през живота ми беше тази – 3 месеца без да си купувам нищо ново. Предвид, че преди това всяка, абсолютно всяка събота се събуждах с една единствена мисъл „Днес отивам да си купя някоя супер яка нова дреха!”, избирах квартирите си по големината на гардероба и мястото за обувки, това беше велико предизвикателство за мен. След три месеца установих, че нуждата ми да си купувам постоянно дрехи беше една супер силна фалшива нужда, която ума ми беше заложил в мен, за да ме кара да гоня някаква тъпа илюзорна XS представа за себе си. И когато осъзнаеш, че не дрехите, а личното ти развитие е най-скъпият човешки аксесоар и носител на щастие – тогава идва голямо освобождение. Последва 6 месечна диета от същата. :) След три години съм с еднокрилен гардероб и се чувствам хиляди пъти по-богата от преди! За да преодолеете консуматорството си – подложете се на 3 месечната диета и си направете правило, че няма да си купувате абсолютно нищо ново, освен ако не е хипер наложително!;
  • Вариант за напреднали. Изберете си само 50 вещи от това, което притежавате към момента (от лъжицата до колата) и си направете предизвикателство да живеете един месец само с тези 50 неща. Другите ги приберете в килера, в стая която не ползвате, под леглото или където искате. Просто си поставете за цел да изкарате един месец само с тези вещи и вижте дали това по някакъв начин ще промени мисленето ви, че имате нужда от много неща, за да живеете добре.

Истината е, че когато човек освободи гардероба си … мисълта си от поредната нова покупка, му се създава огромно пространство, което очевидно ще трябва да запълни с нещо друго. И ако не ви е страх да постоите в тази празнота и да застанете срещу някои неприятни истини за себе си, които може би ще изникнат там – може да запълните това пространство с идеи за повече смисъл в живота си и с много кураж, фокус, а и спестени пари!, за да ги реализирате. Но първо – да преодолеем консуматорството си!

Изберете си вариант и действайте. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *