3-те най-ценни насоки за ДЪЛГОСРОЧНИ полезни навици в ежедневието ти

3-те най-ценни насоки за ДЪЛГОСРОЧНИ полезни навици в ежедневието ти

 

Когато става дума за изграждане на полезни навици обикновено чуваме неща като това да започнем с малки стъпки, да обвържем новия навик с някой стар навик, да си направим конкретен план за изпълнение и т.н. И, разбира се, тези стратегии работят! Особено това да имаме ясен и конкретен план! Но за моите вече над 10 години близък достъп с изграждане на полезни навици с над 800 човека, искам да ви споделя 3-те най-ценни насоки, които съм забелязала, че създават истинската разлика в дългосрочното изграждане на полезни навици. Наблягам на „дългосрочно“, защото за мен са безинтересни стратегиите, които ти дават краткосрочен резултат. Ако искаш краткосрочен резултата, каквото и сратегия да ти дадат – ще я избуташ и ще стане (за малко). Това обаче, което има значение за мен е как оставаш в играта дългосрочно. :)

ОК!

Ето и 3-те най-ценни насоки, които ти помагат да поддържаш полезни навици дългосрочно:

  • Направи го да ти е наистина приятно. След една лекция, която водих, при мен дойде една дама и ме попита: Как мога да изградя навика да не ям от 5 часа на обяд до 11-12ч на другия ден? Като човек, който яде доста често през деня направо настъхнах от този въпрос. Попитах я дали го прави с цел модерния фастинг или е нещо друго. Тя каза, че просто иска да яде по-малко, защото се чувства по-добре. Прочела някъде, че е хубаво да не се яде вечер, заедно с това усетила, че сутрин й е лесно да не яде и е решила да си заложи тази стратегия. Обаче започнало да й става много трудно, започнала често да нарушава стратегията и това я тревожи. Другари, ако с вас ще играем дългосрочно в поддържането на полезни навици, целта не е просто да постигнем някакъв резултат. Целта е да го направим така, че да ни е наистина приятно. Да ни е готино от процеса. Когато тичам аз истински харесвам и се наслаждавам на мястото, на което тичам. Когато вървя, аз наистина нямам търпение на чуя книгата, която съм си приготвила да слушам. Когато правя тренировки вкъщи, аз наистина се кефя на мацката, която води клипчето и нейния личен подход. Та – не следвай сляпо кой какво ти е казал. Жземи стартегията и я направи така, че да ти е наистина приятно лично за теб! В Програмата за полезни навици абсолютно всяка седмица имаме преглед на навика, който упражняваме с цел да видим как да го направим максимално лесен, приятен и удобен за нас. Защото това, което ти е наистина приятно да правиш е това, което ще можеш и искаш да правиш за дълго време напред. Направи така, че изпълнението на навика да бъде очаквана, красива част от деня ти, а не като още едно задъхващо, неприятно задължение в графика (и в главата) ти. Попитах жената кое би й било наистина приятно да направи в посока на храненето си. Тя каза, че с удоволствие би заменила някои джънк храни, които яде със салата. Уау, казах си аз, не е ли чудесно, когато не усложняваме нещата и избираме промените, които ще ни е наистина приятно и вдъхновяващо да създадем?
  • Заложи си дни да нарушаваш навика. Полезните навици не са тези, които изпълняваш винаги, а тези които изпълняваш в по-голямата част от времето си. Не ти трябват полезни навици ако ще подхранват повече неврозата ти, отколкото здравето ти. В моята Програма за полезни навици, неспазването на навиците не е просто пожелателно, то е задължително! 80% от времето спазваме навика. 20% от времето НЕ спазваме навика. И го правим с удоволствие. Неспазването на полезните навици има 2 основни, брутално съществени ползи. Едно – учим се да живеем в мир с начина, по който сме създадени – несъвършенни. Все пак, прекален светец и Богу не е угоден. И две – дългосрочните полезни навици включва две стъпки: 1. изграждане на полезния навик и 2. връщане към изпълнението на полезния навик, когато отпаднем от него. Хората обикновено мислят, че най-важно е изграждането на навика, но в реалността най-важно е умението да се върнеш към изпълнение на навика, когато (не „ако“, а „когато“) отпаднеш от него. Нарушайки навика, ние изкуствено създаваме „провал“ и след това тренираме да се подравняваме към полезната си рутина. Това тренира в нас умението, когато нещо непланирано се случи и отпаднем от навика, да можем след това лесно да започнем отново, дори да е след седмици или месеци. Моята Програма за полезни навици е 12 месеца. За тези 12 месеца е невъзможно да не отпаднеш. И това е една от най-големите ползи! Да отпаднеш. Да вкусиш от провала. Да чуеш рационализациите на ума си, че е по-добре да се откажеш. И въпреки това да избереш да продължиш. Да намериш следващия удобен момент за теб и просто да започнеш полезния навик отново. Така се изграждат дългосрочни полезни навици. Това няма как да ти се случи в обучение за 3 дни. Нито в обучение за седмица. Нито дори за месец. Но в Програмата имаш 12 месеца, в които да отпадаш постоянно. И това е с цел да изградиш в себе си умението да се връщаш обратно в играта отново, отново и отново. Хората минават 2-3 месеца в Програмата и започват да се отказват, защото не се чувстват добре като отпадат. Аз ги очаквам да стигнат до този момент с моята красива усмивка и им казвам: Добре дошъл. Това е целта! Някой си тръгват, защото не обичат провала. Други пускат вкопчеността си в перфекционизма, поизтупват се малко и започват отново. Наблюдавайки този процес, човек лесно може да каже защо едни хора успяват в живота, а други не. Тренирайки умението да се възстановяваме бързо от провала в Програмата за полезни навици, след това това умение става ваш актив за всичко останали сфери в живота ви.
  • Създай си нова идентичност. Всеки може да ви даде какви ли не стратегии, чрез които да изграждате полезни навици. Но ако вие нямата вашата глава като съотборник в тази игра – от сега ви казвам, дългосрочно ще се провалите. Няма как да се събуждаш сутрин, разказвайки си колко мразиш ранното ставане, как това изобщо не ти харесва и да очакваш, че някога от теб ще излезе ранобудник. Виж, ако се събуждаш и си казваш, че ти обичаш ранното ставане и това е нещо нормално за теб – тогава и най-тъпата стратегия за ранно събуждане да ти дам, тя ще проработи. Каквото и да си разказваш в главата за себе си е лъжа, така че по-добре избери да си разказваш продуктивни за теб лъжи. Защото това, което си разказваш в главата ще ти донесе 80% от резултата, които искаш да постигнеш. В Програмата ми за полезни навици давам огромна тежест върху това да ви създам вдъхновение от изпълнението на навика, да видим неговите ползи и да го заобичаме, а не просто автоматично да изпълняваме някаква стратегия, без тя да създава генерални промени в начина ни на мислене и идентичността ни.

Приятели, само до петък 31.07.2020г. Програмата за изграждане на полезни навици е с – 50% намаление! Цената в момента е 20лв на месец и 210лв за цяла една година, за всички 12 полезни навика!!! :) Всеки месец изграждаме по един полезен навик и след това продължаваме напред. Очаквам ви заедно да упражняваме 12 от най-ценните и въздействащи навици, които подобряват в пъти качеството ни на живот. Регистриракте се днес ТУК. Програмата се изпълнява изцяло онлайн, така че може да се включите отвсякъде и да я изпълнявате в удобно за вас време. Всеки ден получавате кратка вдъхновяваща и информативна насока на своя мейл за изпълнение на навика, а в рамките на месеца имате 5-6 статии, които ви насочват за техниката на изпълнение и различни интересни, и полезни насоки за конкретния навик. Заедно с това имате и един видео уебинар, тематичен за всеки навик. :) Ще се проваляте, ще започвате отново, ще се отчайвате, ще се вдъхновявате, но най-вече – ще продължавате напред, ще ставате по-силни и ще тренирате да създавате живот, който си струва да бъде изживян. По една крачка напред всеки ден. Само до петък 31.07. има – 50% намаление и цената е 20лв на месец и 210лв за цялата година! Регистриракте се днес ТУК. Намалението за месец и година е валидно за нови участници, а съществуващите могат да се възползват от намалението за година! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *