4 начина да подобрим взаимоотношенията с ума си.

4 начина да подобрим взаимоотношенията с ума си.

 

Хората постоянно се стремим да подобрим взаимоотношенията си с колегите си, клиентите си, партньорите си и т.н. – но как се грижите за взаимоотношенията с ума си? :)))

Умът ни се фокусира само върху това, което му посочим. Проблемът е, че повечето си мислим и си говорим тъпотии без дори да се усетим, че го правим. Чудене, съмнения, притеснения, критицизъм, негативен диалог. И рядко си говорим окуражително, рядко се хвалим, рядко си представяме какво искаме и как печелим. Т.е. съвсем без да се усетим – може би не даваме на ума си фокуса, който ни е нужен, за да успяваме.

Ето няколко факта за ума и съвети как да подобрим взаимоотношенията си с него така, че той да ни помага да постигаме в постигането на целите ни. :)

1. Ума прави лесно и бързо само това, което смята, че вие искате да направите. Т.е. ако постоянно си мислите как не искате да изпълните някоя задача/работа – той постоянно ще ви съботира и ще прави задачата/работата ви все по-трудна и натоварваща. Затова ако ни е важно да направим тази задача – следва да си казваме, че искаме да я направим и тогава умът ще ни подкрепи;

2. Работата на ума не е да ни прави щастливи. Неговата работа е ние да оцелеем. Затова ако го оставим на самотек – той ще се фокусира само върху заплахите около нас, от които трябва да се спасим, за да оцелеем. Т.е. – ще ни държи в стрес. Ако искаме да сме щастливи – трябва да тренираме да държим фокуса на ума си към това, което ни прави щастливи. Забелязваме хубавите неща и моменти в деня си, благодарим, търсим решения, даваме си награди. Така умът разбира, че хубавото ни е важно и обостря фокуса си така, че да вижда по-ясно нещата, които ни карат да се чувстваме добре и които ни правят щастливи. :) Похвалете се! Кажете си някой комплимент. В края на деня, ако вие не се потупате по рамото и не се похвалите – рядко друг ще се сети да го направи.

3. Ума отговаря единствен на картините и диалога в главата ви. Ако в главата си постоянно си представяте и си разказвате истории как нещата ще се провалят, как някой няма да ви обърне внимание, как сте изморени и как нещата отиват „по дяволите“ или, че са „убийствено“ трудни – такива ще бъдат. Алтернативата? Започнете да давате на ума си по-цветни и весели картини и си разказвайте положителни истории с happy end. :) Използвайте богати, пространствени, положителни думи. Заменете „ужасно, страхотно“ с „прекрасно, великолепно, фантастично, гениално и т.н. Умът слуша много внимателно думите, които произнасяте, разбира ги буквално и ви кара да виждате света изцяло в съответствие с тях. Използвайте красиви картини и красиви думи и света ще е красив; :)

4. Ума обича комфорта. Той никога няма да ви каже: „Стани сега и иди да тичаш 3 км в студа“ и няма да ви каже: „Стой и се фокусирай върху една задача тези 30 минути“. Не. Tой обича комфорта, което за него най-общо значи мързел и чудене. :) Затова ако искате ума ви да започне да харесва спорта, неотлагането, точността, концентрацията, медитацията и т.н. неща – трябва да го накарате да свикне с тях, да му станат на него познати и комфортни дейности. Това значи – изграждайте си полезни навици. :))) Когато си изградите полезни навици – ума свиква с тях и вие започвате да ги правите без усилие. :)

Заповядайте в Програма за изграждане на полезни навици 2017 заедно с нас. Може да я разгледате и да се регистрирате ТУК.

Във видеото по-долу може да видите още няколко съвета от Мариса Пиър за това как да подобрим взаимоотношенията си с ума. :)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *