6 начина да изградим по-силна връзка с интуицията си

6 начина да изградим по-силна връзка с интуицията си

 

Интуицията не е нещо голямо, но прави огромна разлика в живота ни.

Соня Чокет

Когато четем за хората постигнали огромен успех или чуем как те говорят за начина, по който са реализирали своите постижения, може да забележим, че всички те отдават огромно значение на своята интуиция и това да действат спрямо нея. От Опра Уинфри, през Бил Гейтс, Илон Мъск, Ричард Брансън, Тони Робинс, Новак Джокович, Нийл Доналд Уолш до Стийв Джобс, Наполеон Хил, Джим Рон, легендарния състезател на Формула 1 – Айртон Сена и т.н. и т.н. Всички те открито споделят, че следването на техния вътрешен глас им е помогнало да реализират себе си и възможностите си по най-добрия начин. :) И тъй като с изграждането на повече съзнателност, ние започваме да имаме по-голям избор за себе си, днес ще разгледаме как бихме могли да изградим връзка със своята интуиция, така че в малка или голяма степен ние също да се ръководим от нея в своите избори. :)

Соня Чокет е може би най-утвърденият в света автор и лектор на теми свързани с разпознаване, и изграждане на връзка с интуицията ни, както и начините, по които това ни помага да опознаем и реализираме себе си по най-добрия начин. Автор е на точно 20 книги на тази тематика, като последната й книга „Твоите три супер сили – медитация, въображение и интуиция“ излезе в Amazon само преди няколко месеца. :) „Аз вярвам, че шестото чувство трябва да бъде първо, защото то е компасът, който ни показва кое е истина за нас! Защото ключът към всичко, което човек търси в живота си се крие именно в интуицията.” споделя Соня. :) Тя се занимава вече над 35 години с разпространение на идеите за вслушване в интуицията и е била личен интуитивен ментор на грандиозни личности като Луиз Хей, великият Уейн Дайър, Опра Уинфри, Вишен Лакхиани и други.

Соня е убедена, че общуването с интуицията е умение, с което всички сме родени. В течение на годините обаче започваме да отместваме вниманието си от това какво се случва вътре в нас към това какво се случва извън нас. И отдавайки своето внимание на ежедневните си проблеми и всички други „по-важни” неща, малко по малко неглижираме връзката с интуицията си и тя отслабва. Защото връзката с интуицията е като тази с приятел – ако се чуваме с него регулярно ще поддържаме близки отношения, но ако забравяме да проверим „как си, какво имаш да ми кажеш” малко по малко връзката ни с него става все по-бледа. И все пак – винаги може да се обърнем отново към себе си и да възобновим отношенията с този наш ценен и верен приятел за напътствия. :)

В тази статия ви запознавам с няколко начина, които съм научила от Соня като предпоставка да започнем отново да разпознаваме и изграждаме по-силна връзка с интуицията си така, че да усещаме по-ясно на къде ни насочва тя. :)

1. Бъдете отворени за интуицията си и очаквайте тя да се появи.
Интуицията е наше сетиво, също както зрението, слуха, вкуса, допира и обонянието. Затова както очакваме, че очите ни ще виждат, че ушите ни ще чуват или че ръцете ни ще докосват – така трябва да очакваме и, че интуицията ни ще се появи. :) Нали така? Нормално е. Трябва да си изградим навика да бъдем отворени и да очакваме, че интуицията ни говори и напътства. :)

2. Осигурете си време за усамотение.
В 21-ви век към нас постоянно тече информация от всякакви източници – чужди мнения на хората около нас, смейството, телефона, телевизията, рекламите, новините, книгите дори. И в един момент става трудно да различаваш своя вътрешен глас от този, с който ти говори външният свят. Естествено, че не е нужно да се отказваме от всички тези неща, но за да засилим интуицията си, трябва да започнем да отделяме време и за общуване със себе си. Това значи да си даваме 10-20 минути за практика като кръга на усамотение, където да си мислим по различни наши въпроси, да слушаме какви отговори възникват в нас, да ги обсъждаме със себе си, дори и когато ни се струват смешни или нелепи, да си позволяваме мисълта ни да тече в различни посоки и т.н.

Когато трябва да взимате някакво решение, вместо веднага да търсите мнението на ваши близки, допитвайте се първо до себе си. По този начин започваме да чуваме с кой глас ни говори интуицията, свикваме с нея и ума ни започва да я разпознава сред всички останали гласове на родители, приятели, телевизия, ФБ и т.н. Това е като да се запознаем с някого и след като пообщуваме с него, ако ни звънне по телефона ние бихме могли да разпознаем гласа му сред гласовете на всички други наши познати. По същия начин, ако си даваме време насаме, свикваме с гласа на интуицията си и с времето той става все по-силен и по-различим спрямо другите гласове. :)

3. Обръщайте внимание на усещанията си.
Всеки има усещания за нещата около себе си, но малко хора им обръщат внимание. При някои хора усещането е в корема, при други в гърдите, при трети може да се появи като леко настръхване и т.н. Най-силно разпознаваме подобно усещане когато се срещаме с хората. След срещата с някого обикновено оставаме с позитивно или негативно усещане за този човек и именно това е нашата интуиция, която иска да ни каже нещо. Затова следващият път когато „усетите нещо” вместо да го подминете пренебрежително – обърнете му внимание, спрете за малко и се запитайте – „Какво може да означава това?”. Усещането, което имате може би иска да ви подкани да направите нещо, да ви предупреди за нещо или да ви подскаже какво ще се случи. И зависи изцяло от нас да му обърнем достатъчно внимание и да го анализираме какво ни казва. Колкото повече обръщаме внимание на тези усещания, толкова повече ще разпознаваме когато интуицията ни напътства.

4. Поддържайте себе си в по-продуктивно емоционално състояние.
Както казва Наполеон Хил – във всеки от нас има две същности – едната се води от страха, а другата от вярата и интуицията. Когато сме в негативно емоционално състояние започваме да се отдаваме на съмненията си и това ни кара да мислим и действаме спрямо гласа на страховете ни. Но ако се поддържаме в по-щастливо емоционално състояние – тогава даваме превес на вярата в себе си, започваме да разпознаваме гласа на интуицията си и да имаме кураж да действаме спрямо него. Затова, за да подсилим връзката със своята интуиция трябва да се поддържаме в по-продуктивно емоционално състояние – чрез промяна на историите в главата ни, промяна на фокуса, благодарност, позитивен вътрешен диалог и изграждане на полезни навици като спорт и здравословно хранене. :)

5. Излезте от света на правилно и грешно.
Соня обръща голямо внимание на това, че когато говорим за интуиция ние не говорим за света на „правилно” и „грешно”. Защото това, което е правилно за един е грешно за друг. И това, което е правилно за мен днес, може да не е правилно за мен утре. Затова, за да изградим връзка с интуицията си е нужно да стъпим на ново ниво където от значение е не кое е грешно или кое е правилно, а значение има това, което усещаме, че е истина за мен, към настоящия момент. Ние и условията около нас постоянно се променят, и интуицията е нещо, което ни насочва докато живота се сътворява. Затова не търсим дали нещо е правилно или грешно, или дали ще бъде валидно за винаги. Търсим това, което усещаме като истина за себе си спрямо сегашния момент. И когато действаме спрямо него – усещаме с тялото си, че то е правилно и сякаш всяка наша клетка започва да се чувства задоволена от предприетото действие, независимо дали е правилно или грешно. :)

6. Изградете доверие към интуицията си и действайте спрямо нея.
Много често дори и да обърнем внимание на някое усещане и да разберем какво трябва да направим спрямо него, отново се питаме: „Как да знам, че това е правилно?”. При интуицията отговорът е: „Ти не знаеш. И не е нужно да знаеш. Ти го Усещаш“. Интуицията не е задача в ToDo листата ни. Тя е връзка със себе си. :)

На всички ни се е случвало когато нещо не се получи да си кажем „знаех си” или „усещах го”. Но не сме действали спрямо това „усещане”, защото сме викнали, че трябва да имаме достатъчно добро логично обяснение, за да му се доверим и да действаме спрямо него. Е, при интуицията трябва да излезем от нуждата на ума винаги всичко да има обяснение. Както казва Соня: „В момента, в който започнете да обмисляте гласа на интуицията в главата си и започнете да търсите на дълго и широко обяснения за него – вие сте пропуснали своя момент”. Да, интуицията ни говори от позиция на вярата и това често ни кара да правим некомфортни и дори нелогични неща, но когато започнем да търсим обяснения за тях – обикновено се включва гласа на страха ни, който подкопава насоките на интуицията и ни блокира да действаме. А и ако постоянно поставяме под съмнение интуицията си и я пренебрегваме, тя отслабва своите насоките към нас, защото така или иначе не ги следваме. Затова, един от начините да засилим връзката със своята интуиция е дори и да не намираме достатъчно добро логично обяснение за дадено свое усещане, да си дадем свободата да нямаме нужда от логично обяснение за него, а просто да му се доверим и да действаме спрямо него. Не е нужно да предприемаме големи крачки. Идеята тук е дори и с малка крачка да действаме спрямо подтика, който сме получили и да изследваме възможностите, които се откриват напред. Колкото повече се доверяваме на интуицията си и действаме спрямо нея, толкова повече напътствия ще ни дава тя.

Много хора са свикнали да „учат уроците си“ чрез логични опити и грешки, което коства доста време. А понякога и пари. :) И често е болезнено. Затова и е добре да започнем да разпознаваме и следваме интуицията си. Тя може да ни помогне по-бързо да постигнем желаните резултати от действията си. Тя винаги знае дали една среща е добра за нас или не, дали някой партньор си заслужава или не, къде да отидем и с кой да се запознаем, за да реализираме идеята си и т.н. Да, това може би няма да е правилно завинаги, но със сигурност е правилно за настоящия момент, който да ни отведе към следващия правилен момент и ситуация. И да, понякога действията, които интуицията ни приканва да направим са трудни, нелогични, прекалено некомфортни и може би рисковани, но както знаем – в нашата Програма освен всичко друго се учим да не бягаме от трудното, а да израстваме заедно с него. :)

Най-вече имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. Те по някакъв начин вече знаят какъв наистина искате да станете. Всичко останало е второстепенно.

Стийв Джобс

Задача за практикуване в ежедневието:

  1. Ако желаете да засилите връзката с интуицията си – започнете да се упражнявате да действате спрямо нея с различни малки ежедневни неща. Например докато шофираме, ако имаме усещане да завием на някъде – да го направим. Ако получим подтик да заговорим някого – да го направим. Вместо да искаме някой да ни препоръча книга – да идем в книжарницата, да движим ръката си по някой рафт с книги и да усетим къде тя иска да спре. :) Или ако чуем нещо и то по някакъв начин ни ентусиазира – да потърсим повече информация за него и да видим на какви мисли и действия би ни навело то. Т.е. да тренираме да усещаме енергията на интуицията и действаме спрямо нея. Енергията, с която интуицията ни кара да действаме е като енергията, с която музиката ни кара да танцуваме – не е нужно да си обясняваме ритъма, а просто да го следваме. :) Колкото повече се упражняваме и действаме спрямо вътрешния си глас, толкова по-силен става той и толкова по-добре започваме да го разграничаваме сред всички други гласове в главата си. Толкова и повече разбираме кой съм аз, а не кой другите искат да бъда. :)

От 01.02.2020г. започнахме модула за по-добро разбиране и използване на интуицията ни. Ако искате за един месец да се поупражнявате и развиете интуицията си по усмихващ и интересен начин – очаквам ви заедно с мен ТУК! :))) Цената за целия един месец участие е само 40лв, а Програмата се изпълнява онлайн, така че може да се включите отвсякъде и да я изпълнявате в свое собствено темпо. Започнахме на 01.02., а вие може да се включите днес ТУК. :) 

2 thoughts on “6 начина да изградим по-силна връзка с интуицията си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *