Ако ви е писнало от сериозни книги, надникнете заедно с мен в интимния живот на Великите :)

Ако ви е писнало от сериозни книги, надникнете заедно с мен в интимния живот на Великите :)

Ако ви е писнало от работни и сериозни книги, предлагам ви малко разнообразие с „Интимния живот на Великите“ :). Кратка, фактологична и разкриваща знайни и не знайни (поне за мен) великани и техните игри. Започва от Чарли Чаплин, минава през Достоевски, Толстой, Хемингуей, Оскар Уайлд, Марк Твен, Моцарт, Чайковски, Рузвелт, Кенеди, Хитлер, Онасис, Фройд, Юнг, Айнщайн, Ницше и още и още... :)

Изненадващото е, че от толкова разкрепостен живот на тези хора им е останало време да станат велики. Все пак кой мъж в наше време може да се похвали с 200 жени на година? 200!!! :) А за средновековието си е било нещо като норматив!

В крайна сметка обаче повечето от героите имат трагичен край, за който май е способствала именно тази разхайтеност. Общо взето както ние сега търсим как да се справим със стреса, по онова време са търсили как да се справят със сексуалността си.

От средата на 20-ти век нещата започват да се канализират и хората започват да транспоформират енергията си в по-съзидателни неща. Може би затова изиграва роля и Фройд, който тогава дава широка известност на връзката между развитието на личността и сексуалния произход на неврозите. Реално хората тогава са имали нужда точно от това – някой да им обясни какво се случва с тях. За съжаление обаче, по нареждане на Хитлер много голяма част от трудовете на Фройд са изгорени, не задруго, ами защото е евреин. В крайна сметка Хитлер се самоубива, а аутопсията му показва, че има само един тестис :)

Въпреки, че хората вземат да се освестват, борбата продължава, като дори през 1955г. полицията забранява на Елвис Пресли да се движи докато пее, защото се считало, че по този начин въздейства неудържимо на жените! А човека казва, че дори не се чувства секси докато пее :)


Книгата завършва с това как Айнщайн праща послание на Мерилин Монро, в което й благодари, но изобщо не става ясно за какво. :) Бас държа, че повечето от нас дори не са предполагали, че тези двама герои са живяли по едно и също време! Всъщност е било преди около 60 години :).

Книгата е от 1992г => не очаквайте кой знае какъв стил, но пък фактите са си факти :P. В 2, 3 страници получавате систематизирана автобиография за много от великите личности и е доста забавно да погледнем живота им от друга гледна точка :)

Книгата взех назаем от моя позната, но не съм я виждала да се продава. Все пак ако я намерите – препоръчвам ви я като забавно четиво :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *