Ернесто Че Гевара за свободата, любовта и какво значи да си истински революционер

Ернесто Че Гевара за свободата, любовта и какво значи да си истински революционер

 

Аз не съм освободител. Освободители не съществуват. Хората сами освобождават себе си!

С риск да прозвуча смешно и нелепо, ще ви кажа, че истинският революционер се ръководи единствено и само от чувството на Любов. Невъзможно е да посочиш някой велик революционер, на който да му липсва тази характеристика. Именно затова една от най-големите драми на всеки лидер е, че той или тя трябва да успее да съчетае своя страстен дух със своята студена интелигентност, така че да е способен да взема наистина болезнени решения без дори да му трепне окото.

Всеки революционер трябва да може да идеализира своята любов към хората, любовта към най-съкровените каузи на обществото и да я превръщат в нещо единно, неделимо и безкрайно. Истинският революционер не се задоволява с малки дози Любов и никога не си позволява да принизи чувството на Любов до нивото, в което останалите хора я изживяват на ежедневна база.

За да постигне това обаче, истинският революционер трябва да притежава в себе си огромна хуманност и изключително силно изразено чувство за справедливост и честност, защото иначе би изпаднал в краен догматизъм и изолация от хората…

Всеки един от нас трябва да бъде революционер!

Всеки един от нас, във всеки един свой ден трябва да се стреми да държи жива тази любов и да я претворява в реални и конкретни действия. В действия, които да служат за пример на всички нас. В действия, който да поддържат двигателната сила на Любовта!

За някои хора всичко това изглежда невъзможно. Но нека бъдем реалисти и да изискваме невъзможното да се случи!“

Ернесто Че Гевара, изнесена реч през 1958г, Мексико.

Всеки, ама всеки път като чета тези думи на Че Гевара ми изтръпват чак петите. Велик е. Гениален. Истински. И четейки го, намирам още една причина да се занимавам с Програмата за изграждане на полезни и здравословни навици. Защото всеки един модул в тази програма е създаден с идеята да увеличи любовта и свободата в нас, около нас, сред нас. Но не любовта и свободата, които сме виждаме по телевизията. Не любовта и свободата, за които четем в книгите. А онези истинските, които ги усещаме в сърцето си, в моментите когато сме наистина влюбени…..в себе си, в друг човек или в живота. Нали знаете…когато ви изтръпват чак петите :) Еми това е, заповядайте и вие в Любовта и Свободата. Заповядайте в Програмата ни!

ernesto quote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *