Ким Уайли от Google за това как се създава и поддържа култура на сплотеност и иновации в една огромна компания

Ким Уайли от Google за това как се създава и поддържа култура на сплотеност и иновации в една огромна компания

 

Въпреки, че в момента съм малко далеч от корпоративната среда на големите компании, eдна от темите, които винаги ще ми остане присърце е създаването на наистина сплотена и подкрепяща иновациите организационна култура в големите корпорации. Аз имам опит в наистина готини големи компании, но е имало и неща в изградената им култура, които на моменти толкова са ескалирали…толкова са ме дразнили, че понякога съм се прибирала у нас и съм почвала да плача от яд. Яд, защото в много случаи, дори и да си най-добрия служител, има моменти, в които усещаш, че никой не те е*ва за нищо и никой не се съобразява с теб. И ако вие сте мениджър или изпълнителен директор – имайте предвид, че вероятността някой или даже много от вашите служители да са в същата ситуация, е доста голяма!

Знам, че повечето ръководители са абсолютно наясно, че изграждането на добра културата в компанията им е изключително важна предпоставка за успех и екипна работа, но много от тях просто не успяват да я създадат. Това и като цяло си е изключително трудно начинание. Може би само един мениджър, който постоянно обучава лидерските и емпатичните си умения би могъл да го постигне. Останалите, ударили на камък в създаването на силна култура, обикновено започват да правят организационни промени или да оптимизират процесите си. А понякога правят всичко накуп и тотално объркват хората си. По този начин обаче, мениджърите, най-вероятно без да го осъзнават, бавно преместват вниманието, времето и енергията си към изграждане на несъществени процеси и структури и така реално се отказват от това да вложат вниманието, времето и енергията си в създаване на една наистина здравословна и балансирана култура в компанията си, колкото и усилия и време да изисква нещо подобно от тях. Всичко това от своя страна води бавно и сигурно до момента, в който служителите културно се отказват от компанията и просто спират да влагат ума, сърцето и потенциала си в това, което правят. А това предполагам сте наясно, че е по-лошо от молба за напускане!

Към настоящия момент аз се занимавам с проекти, в които работя с около 10-тина човека и с всеки един от тях смея да кажа, че винаги и навсякъде прилагам принципите на прозрачност, свобода, печеля-печелиш, слушане, емпатия и пълна подкрепа. Дали ще успея да запазя този модел с разрастването си – не знам! Това обаче, което знам със сигурност е, че каквото и да се случва, аз от тези принципи няма да се откажа, защото почти всеки ден се сещам за ония тъпи моменти, в които даваш всичко от себе си и няма кой да дойде да те похвали и потупа по рамото или както казваше един от бившите ми шефове: „Увеличение на заплатата заслужава само този, който може да дойде и да си поиска това.“ Дали? Вие как мислите?

Един от хората, които изключително ми е повлиял на погледа и разбирането върху изграждане на една истински здрава и подпомагаща култура в голяма компания е Ким Уайли от Google. Тя се води нещо като ръководител на организационните промени и трансформации в бизнеса в Google for Work (не съм сигурна как точно да преведа длъжността й, затова може и да не съм уцелила точното определение. :) ). Нейните публикации във Forbs винаги са ме вдъхновявали и вдъхвали надежда, че културата на една огромна компания все някак си може да запази сърцето и духа, които са характерни най-вече за една малка компания. Всъщност тази моя надежда не е само моя. Не е и само имагинерна. В НПО-то, което създадохме през 2014 STOOS Network Bulgariq обединяваме именно хора вярващи, че компаниите и хората наистина има как да се управляват по един по-добър, по-щастлив и по-продуктивен начин. В СТООС даваме примери, споделяме мнение, общуваме, разсъждаваме…изобщо не само си мислим, но и създаваме тази промяна вече 2 години!

И за да покажа и на вас, че тази промяна е възможна по-долу ще преразкажа думите именно на Ким Уайли, която на 25.02.2016 беше в София и изнесе лекция на тема „Как се създава и поддържа култура на иновации и сътрудничество в Google“, представена на най-големия форум за иновации в България – Innovation Explorer 2016.

Лично за мен беше една сбъдната мечта да слушам Ким на живо и съвсем явно, без да се крия, попивах от нейния визионерски поглед, за има още едно нещо, което да ме води напред! :)

Ето и нейната лекция:

3 начина да създадете култура на сътрудничество и иновации във вашата компания:

  1. Уверете се, че вашите служители са технически осигурени и имат достъп до всичко необходимо, за да си свършат добре работата. Уверете се обаче и че няма техника или инструменти, които пречат на идейното мислене на служителите и споделянето между тях;
  2. Използвайте гъвкавост, когато искате да въведете някаква промяна в организацията. Много мениджъри, събират група от 5 човека на ръководни позиции, решават как да организират работата на служителите си до най-ниско ниво, правят събиране с тях, спускат им промяната, а когато служителите не са доволни казват: „Да се съпротивляваш на промяната е естествена човешка реакция! Продължаваме напред!“. Не. Тази теза е вече отживелица и ако служителите не приемат една промяна това значи, че тази промяна или не е комуникирана с хората добре, или те не са достатъчно въвлечени в нея, или промяната не е полезна за тях (а би трябвало, защото те са вашите вътрешни клиенти), или че не усещат достатъчно съдействие, за да я изпълнят, или не й е времето сега, или чисто и просто тази промяна не е правилна. За мен не е нормална реакция, когато 100 души не приемат една промяна, мениджърът да каже: „Спокойно, това е естествена човешка реакция!“ Промяната изисква гъвкавост. А ръководителят е този, който трябва да я осигури чрез съдействието и предложенията на самите служители, а не на управителния съвет;
  3. Овластяване. Точно така! Овластяването е основен принцип за създаване на една наистина здравословна и силна организационна и иновативна култура във всяка компания. Мисленето тип: „Дай да не му казвам всичко на тоя, че ще ми вземе работата“ е повече от глупаво. Единствения начин за създаване на сплотен и мотивиран екип е като делегираш, дадеш значими отговорности на хората си и поддържаш пълна прозрачност между вас. Именно тези са предпоставките, които предизвикват споделяне, подкрепа и вдъхновение между хората в екипа. Давайте свобода на хората си, вслушвайте се повече в тях и винаги имайте едно на ум, че може вие да не сте прав, а те да са.

The story of innovation has not changed. It has always been a small team of people who have a new idea, typically not understood by people around them and their executives.

В добавка на тези 3 начина за създаване и поддържане на сплотена и иновативна корпоративна среда, Ким даде и още 6 принципа, които им помагат да задържат тази среда на достатъчно добро ниво, независимо от това до каква степен скалира бизнеса им. А за техния мащаб – „скалиране“ е дори малка дума. :)

Ето ги и добавките:

1.Избирайте какви нови хората да назначите, според това дали се вписват в изградената култура, а не според това дали имат необходимите умения.  Е, разбира се, че и специализираните умения са важни, но когато наемате служител по-важно е той да има:

  • базови умения за изпълнение на задълженията си;
  • лидерски умения до толкова, че този човек, ако се наложи да може да се изправи и да застане зад своите идеите, дори и когато останалите не вярват в тях;
  • когнитивни умения – желание и способност да учи нови неща;
  • да е човек, който със сигурност се вписва в изградената до момента култура. Да е човек, който е готов да споделя и помага на другите. И човек, който не се страхува да греши и да опитва пак и пак, и пак.

Ким сподели, че се е случвало и да наемат хора, които нямат абсолютно никакви начални умения да вършат работата си, но имат изградени всички останали качества, пасват на културата им и те просто ги наемат.

2. Фокус върху служителите. Ако мислите и се отдадете със сърцето и ума на вашите служители, ако успеете да им предадете вашия смисъл и ентусиазъм, и ако им дадете правото да бъдат себе си – те ще ви последват!

3. Бъдете отворени към всеки служител, независимо на каква позиция е той. Хората трябва наистина да усещат, че имат пряка връзка с вас като ръководител. Да усещат, че имат достъп до вас и да не се притесняват да ви задават трудни въпроси. Ако всеки път, когато те дойдат при вас с въпрос, вие изпъчите своето его и ги накарате да се чувстват незначителни или глупави от техния въпрос – те ще избягват да комуникират с вас за напред. Ако всеки път отхвърляте идеите на своите служители, без дори да им дадете времето да поработят по тях и да видят дали ще излезе нещо стойностно за компанията – те ще спрат да мислят нови идеи за развитие на компанията ви. Ако не дадете поле за изява на своите служители – те просто няма да се изявят!

4. Окуражавайте идеите да идват отвсякъде! Тук Ким сподели, че в Google 20% от времето на всеки служител през седмицата е заделено той да си изследва неговите луди идеи. Което значи, че ако някой служител има идея и смята, че тя може да израсте в някакъв готин продукт, то той има правото да работи по тази идея в 1 цял ден от седмицата. Съответно ако с времето се окаже, че наистина тази идея има потенциал – тя получава съдействие и финансиране от мениджмънта. Именно по този начин е сътворен познатия на всички ни Gmail. :)

5. Опитвайте отново и отново. Но се проваляйте бързо! :) Преди да решите да реализирате изцяло някоя щура идея на свой служител, първо я пуснете веднага тестово на пазара, съберете обратна връзка дали тази идея наистина е добра и преценете дали ще навлезете по-надълбоко с нея. Ако не стане – опитвайте пак! И пак! Създайте усещане в хората си, че провалът трябва единствено и само да служи като вдъхновение да се опита пак, така че да се създаде нещо по-добро.

6. Създайте среда, в която служителите ви да процъфтяват! Еми да! Направете готин офис, отделете специално място само за почивка, достатъчно място за игри, място където хората да могат да седнат и да обядват. Всичко това са места, в които хората се срещат, общуват си, обменят идеи, размишляват, смеят се. За поддържането на сплотен, здрав и иновативен дух в една компания тези пространства са изключително важни. Защото в тях се изгражда обществото на компанията ви. Защото в тях се обменят идеи, а значение има само колко добре хората успяват да комуникират техните идеи и колко добре си сътрудничат, а не колко умни са отделните индивиди. Обмяната на идеи, срещата и чифтосването на идеи между тях е това, което води до прогрес!

Дори и след тази статия да се вдъхновите и да започнете да прилагате принципите посочени в нея, трябва да знаете, че това е едно приключение, което може и да не се осъществи толкова добре, колкото в момента си го мислите и представяте. Но това приключение си струва, защото вие ще научите изключително много по този път, не само за компанията и служителите си, но и за самия себе си. И тогава ще разберете, че една компания не е просто съвкупност от хора, събрали се да свършат „една работа там“, ами компанията е жив организъм, в който всеки един човек е необходимо да бъде уверен и щастлив, за да може този организъм да бъде наистина здрав!

einstein

Ким завърши презентацията си с това, че иновативните хора са навсякъде. Независимо от това дали имат по-развито дясно полукълбо на мозъка или ляво полукълбо на мозъка, независимо дали са на токчета или с кецове, дали са с бради или обръснати, дали са слаби или дебели, с костюми или развлечени, високи или ниски….всичко това няма абсолютно никакво значение за иновациите. Защото иновациите могат да се намерят навсякъде, където има изградена среда и атмосфера, която да ги стимулира. Именно в такава среда и атмосфера всеки един служител може да бъде креативен!

И накрая, за десерт, ви оставям с видеото, което показва какъв начин на мислене се стремят да поддържат в Google – казват му „Moonshot thinking„. Този начин на мислене отразява желанието на Google да предизвиква всичките си служители да мислят за идеи, които могат да решат проблем поне на 5 милиона човека. Не по-малко! :) Това е начин на мислене, който показва, че в икономиката на идеите, в която се намираме в момента, абсолютно всеки един човек може да промени света.

Накратко казано: Think BIG! And dare to ACT! :)

https://www.youtube.com/watch?v=0uaquGZKx_0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *