Какво да правим когато имаме много за правене

Какво да правим когато имаме много за правене

 

Много задачи и много малко време да ги свършим. Безкрайни to do листи и прекалено къси дни, за да сложим отметка на всичко.

Това е един от вечните проблем, който занимава повечето хора, нали?

Днес искам да разгледаме как може да се справим с този проблем по някакъв разумен, дори на моменти може би приятен начин. :)

По-долу ви предлагам 5 насоки, с които може да експериментираме и да видим кои от тях боха работили за нас:

  1. Осъзнаването, че не може да направим всичко точно в този момент. Когато започваме деня си ние много често сме с усещането и желанието, че искаме да свършим всичко сега, в този момент. Всички задачи наведнъж, набързо. Истината обаче е, че точно в този момент ние може да изпълним само една задача. Ти днес може би имаш да правиш 20 задачи или 100 задачи, или повече, но трябва да си спомниш, че няма как да изпълниш всички задачи точно сега, в този момент. Даже може би няма да може да свършиш задачите си в рамките на деня.

Колко задачи може да изпълниш в този момент? Една. Само една задача.

Това е напомняне, което да ни освободи от тежката мисъл, че трябва да свършим всичко точно сега. И ни помага да създадем пространство около това, което имаме да правим. Най-добре е да избереш една задача (би било чудесно ако вече имаш планирани задачи, описани по график) и де се фокусираш изцяло върху нея. Колкото и другите задачи да ти изглеждат спешни, няма как да бъдат свършени точно сега. Желанието ни да свършим всичко сега и веднага е по-скоро отражение на нашата компулсивност и невротичност, отколкото на нашата съзнателност и продуктивност. Каквото има може да го елиминираш, да го делегираш, да го отложиш, но не можеш да изпълниш всичко в този момент. Затова, фокусирай се върху едно нещо и вложи цялото си внимание в него. Сякаш нищо друго няма значение за теб в този момент на целия свят. Това е нивото на фокус, който търсим. Това е най-надеждният начин да свършим работата си добре и да изпитаме удоволствие от нея.

  1. Използвай многото си задачи като възможност да практикуваш съзнателност. По средата на целия този стрес и усещане за претовареност в деня ни ние имаме чудесна възможност да тренираме умението си да бъдем съзнателни.

Когато усетиш стреса и напрежението от многото задачи – обърни внимание на това как усещаш физически тялото си. Ръцете, корема, краката. Усети какви са усещанията в тялото ти и остави умът да си върти историите на заетост.

Да си под стрес и напрежение не е най-приятното усещане на света, но не е и краят на света. Стресът може да е твоят тригер да се подсещаш, че е време да тренираш съзнателност. Да излезеш от историите в главата си и да влезеш в усещанията на тялото си. Просто наблюдавай как се чувстваш, какви физически усещания имаш. За 10 секунди, не повече. За този кратък период ти създаваш пространство между теб и историите на ума, и това съвсем естествено създава спокойствие в теб. Няколко минути спокойствие и отпуснатост, и това ти помага да продължиш с изпълнението на задачата си доста по-леко и приятно.

  1. Избери най-важната задача, върху която да се фокусираш. Когато сме много заети, много често се заемаме да правим различни дребни неща. Така на нас ни изглежда, че отмятаме много неща от списъка си, но всъщност се въртим като кокошки напред назад без да вършим нищо, което носи голям смисъл.

Ако ще се фокусирате върху една задача най-добре това да бъде някаква значима задача. Нещо, което ще има по-голяма стойност за деня, за бизнеса, за живота ти. И тази задача най-вероятно не е да отговаряш на маловажни мейли или да отговаряш на коментари във фейсбук.

Важен имейл, с който ще спечелиш клиент. Следващата стъпка от изпълнение на важен за теб проект. Съдействие на човек от екипа да се справи с проблем, който среща. Това са задачи с висок приоритет.

Понякога е трудно да определиш коя задача е най-важна, но ако помислиш малко ще видиш кои са маловажни и кои са по-важни. Избери една важна задача и започвай.

И да, маловажните задачи пак ще си стоят и ще трябва да ги свършим. Да отговориш на някой имейл, да пуснеш някаква поръчка, да изчистиш кухнята, да измиеш чиниите и т.н. Аз обикновено изпълнявам тези задачи между големите задачи, като начин да си почина. Изпълнявам важната задача с фокус и после с отпуснато внимание изпълнявам някоя дребна задача за вършене. По този начин не отлагам важните задачи и заедно с това напредвам и по маловажните. :)

  1. Забелязвай желанията си да се разсееш и не им се поддавай толкова лесно. Докато изпълняваш своята важна задача опитай да забележиш моментите, в които ти се иска да се разсееш – да отвориш мейла си, да отвориш фейсбук, да започнеш някаква друга задача „съвсем за малко“, да хапнеш нещо или някое друго любимо разсейване. Когато ти се появи желание за разсейване вместо автоматично да му се поддадеш, паузирай за секунда и забележи желанието си за разсейване. Спомни си, че вместо да последваш желанието си да се разсееш, може да избереш да продължиш и да изпълниш задачата си. Направи това. За целта много помага да имаме таймер, настроен за 50 минути работа и 10 минути почивка (като този ТУК). По този начин имаш ясно дефинирани граници на работа и разсейване, и единствената ти задача е да не приемаш разсейване в прозореца си за работа.
  2. Освободете се от напрежението с усмивка. Да имаш много за вършене и да искаш да свършиш всичко, възможно най-скоро, не само създава напрежение, но и реално ни пречи да си свършим задачите. :) Това наше желание да свършим всичко на веднъж ни създава тежък ментален товар и ние действаме много по-бавно, отколкото ако се фокусираме и изпълняваме по една задача.

Осъзнаването тук е, че ние всъщност може да пуснем този ментален товар.

Забележете какво си мислите, че „трябва“ да направите днес (вашият идеал). И просто го пуснете. Вместо това си кажете, че няма идеал кога и как трябва да изпълните задачите си. Обърнете внимание как това намалява напрежението ви. :) Пуснете това напрежение с лекота. Отпуснете се в този момент с много за вършене, вместо да искате да избягате от него.

Усмихнете се сега, вместо да чакате да свършите всички задачи, за да го направите. :)

 

Та, в крайна сметка тези няколко предложения ще изчистят ли графика ви от задачите, които имате да правите?

Не.

Ние винаги ще имаме (или по-скоро ще сме с усещането, че имаме) много неща за вършене и малко време да ги изпълним. Ако работата имаше край, дядо ви щеше вече да я е свършил. :)

Но това, с което ще ви помогнат горните насоки е да изпълнявате задачите си по-спокойно, отпуснато и приятно. По средата на цялата вихрушка от ангажименти, която имате – вие ще сте по-центрирани и скопойни вътре в себе си. Животът е прекалено кратък, за да го живеем стресирани. И няма смисъл да си пилеем времето, притеснявайки се колкото много имаме за вършене. Вместо това може да се отпуснем и да изпълним това, което може да изпълним в този момент. С усмивка. А след това да продължим към следващата си задача. :)

От 01.08. започваме изграждането на навика за управление на времето, енергията и продуктивността си. Това е един от най-важните, но и интензивни модули в Програмата за изграждане на полезни навици. Ще съставим свой цялостен план – довършване на недовършеното, визия напред и работа с график за по-продуктивно изпълнение на задачите ни. :) Ще работим всеки ден по малко и накрая на месец август ще имаме много по-голяма яснота каква е визията ни занапред и как да я изпълним. :) Цената за целия месец участие с ежедневни насоки, статии по най-важните теми и чудесен уебинар е 30лв. Заповядайте заедно с нас ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *