Вредните навици, които ни пречат да бъдем добри събеседници

Вредните навици, които ни пречат да бъдем добри събеседници

По време на пост един човек отишъл при свещеника и го попитал: „Отче, ако заедно с този пост карам още един, ще се пречистя ли повече?“

Отчето отвърнал: „Не те замърсява само това, което влиза в устата ти. Замърсява те и това, което излиза от нея„.

Вредните навици, които хората поддържаме в комуникацията си с другите хора. Сигурна съм, че всички ги знаем, но е хубаво да си припомняме кои точно са те и колко наистина неприятни могат да бъдат за взаимоотношенията ни. Тези вредни навици не само оставят неприятно усещане в другия човек към нас, но и „замърсяват“ самите нас като преносител на недобро, на неискрено, на неразбиращо сърце.

Ако искаме около себе си да имаме успешни, позитивни и вдъхновяващи хора – нужно е да се научим да избягваме тези лоши навици в комуникацията си, защото стойностните и преуспяващи хора не търпят замърсители в средата си.

Ето кои са основните вредни навици в общуването, на които да обърнем внимание и да положим усилие да ги премахнем:

  • Отворено споделяне на лоши коментари за други хора. Клеветенето е лош навик, поддържан от хората хиляди години. Но ако човек иска да бъде заобиколен от стойностни и добронамерени хора – трябва да премахне клеветенето и обидите към другите от речника си. Клеветенето ни прави да изглеждаме глупави, дребнави и непочтени. Принизява ни и ни вкарва в образа на жертва. Успешните хора не взимат на сериозно тези, които постоянно клеветят другите и постепенно ги изхвърлят от средата си.
  • Клюкарене и постоянно критикуване към другите. Ако голяма част от комуникацията ти включва клюкарене и критикуване към другите – това веднага оставя впечатление, че ти не си лоялен човек и не може да ти се има доверие. Успешните хора не търпят подобна комуникация. Те имат нужда от хора, на които могат да разчитат и избягват тези, които постоянно критикуват и осъждат другите зад гърба им.
  • Лъжи. Лъгането е един от тези много, много неприятни навици, който директно се залепва за твоята репутация и по някое време започва да говори вместо теб. Никой успешен човек няма да иска партньорство с вас и дори няма да направи минимално усилие да ви помогне, ако репутацията ви е, че лъжете. В средите на успешните хора доверието не е просто дума, а основен критерий на базата, на който се случва една комуникация.
  • Нескопосани обноски. Етикетът, обноските, които имаме и с които си взаимодействаме с хората около нас са нашата визитна картичка, която 24 по 7 е закачена на челото ни. Тя веднага показва на хората дали ти си човек с добри обноски и добри социални умения или тези неща са непознати за теб. И имайте предвид, че успешните хора избягват тези, които биха ги изложили в социалната им среда. И също така – тези, които нямат желание да повишат нивото си на представяне към заобикалящия ги свят.
  • Използване на жаргон. Предполагам може да срещнете думи като „човече“ или „братле“ в речника, но ако използвате подобни думи пред еродирани хора, това автоматично значи за тях, че вие нямате богат речник и че ви липсват умения да се изразявате правилно. В този смисъл – винаги е за предпочитане да се изразяваме добре. Пък и все пак никога не знаеш кой точно те слуша и какви точно изводи може да си направи за теб от изказа ти.
  • Прекъсване. Да прекъсваш другия докато той говори е един от най-често срещаните вредни навици. Независимо дали човекът отсреща приема прекъсването или не, имайте предвид, че то винаги е обидно за него. Особено ако човекът наистина иска да каже нещо и иска да бъде чут. Да прекъсваме другия е много неприятен навик, който е добре да премахнем… особено когато говорим с хора, които могат да ни отворят врати и възможности, които никой друг не би могъл да отвори за нас. А истината е, че често не знаеш кой точно може да е този човек.
  • Не отдаване внимание на името на човека, с който се запознаваме. Много хора свикнаха да казват: „О, за съжаление аз не помня имена“ и си мислят, че това ги освобождава от отговорността на добрите маниери.  Истината е, че рядко някой успешен човек би си позволил да не запомни името на този, с когото общува. Запомнянето на името е едно екстра усилие, което човек прави и което след това кара другия да се чувства значим и уважаван. Другите хора винаги, абсолютно винаги се впечатляват ако запомним тяхното име. А направим ли им впечатление, вратата към тяхното доверие е наполовина отворена. :)
  • Избягване на погледа или прекалено втренчване. Хубаво е да бъдем любезни и да показваме интерес към другия, гледайки го в очите, но ако се взираме прекалено в него – това става смущаващо и неприятно за нашия събеседник. По-лошото от това е да избягваш изцяло погледа на другия. :) Това показва пълна липса на самоувереност. Т.е. – добре е да гледаме другия в очите докато си общуваме, но е нужно да намерим тази продължителност на контакта, която е комфортна и приятна за двама ни;
  • Недаване на обратна връзка след поет ангажимент. Ако в един разговор дадеш дори и най-малкото обещание да направиш конкретно нещо в даден срок – след това ти задължително трябва да дадеш обратна връзка към другия за това нещо. С даването на обратна връзка ти показваш на отсрещния човек, че спазваш думата си, че си честен и че си консистентен в това, което приказваш. А когато другия човек разбере това – той започва да ти вярва. Така, ако някой ден този човек трябва да помогне на някого – той ще избере да помогне на теб. Защото си му показал, че си отговорен. Да връщаш обратна връзка за направено дори и най-малко обещание е навик, който привлича другите към теб и те прави харизматичен. Разбира се – голяма част от това да си спазваме обещанията е още в началото да сме много внимателни какви точно обещания даваме и дали наистина можем да ги спазим.  :)
  • Избягване на екстра усилието. Extrаordinary relationships requires extraordinary people. Разликата между транзакционни взаимоотношения и трансформиращи взаимоотношения е в това екстра усилие, което ти ежедневно решаваш дали да направиш или да не направиш за другия. Независимо дали става дума за интимни, партньорски, приятелски или каквито и да е взаимоотношения – това правилно е валидно. Например – всички се прибираме вкъщи изморени в петък, в края на седмицата и единственото, което искаме е да си починем и никой да не ни занимава с нищо. Точно в този момент има хора, които правят екстра усилие и готвят нещо вкусно и добре аранжирано за своя партньор. Или слагат чудесен тоалет, за да го зарадват за вечеря навън. Теб те мързи, изморен си, нищо не ти се прави, но въпреки това избираш да направиш това екстра усилие за другия, защото разбираш, че това е инвестиция в твоите взаимоотношения с него.  По същия начин, съзнателно или не, избираш да правиш или не правиш това екстра усилие с всички други хора около теб. Ако правиш това екстра усилие, особено за хората, които са ценни за теб – това автоматично те поставя една крачка пред всички останали. Това автоматично те отличава от който и да било друг в очите на отсрещния. Успешните хора винаги забелязват тези, които са готови да направят и наистина правят това екстра усилие. :)

 

Е, другари, това бяха някои от вредните навици в комуникацията ни, на които исках да обърна внимание. Ако това е тема актуална за вас и искате да поработите малко върху социалните си умения – прегледайте описаните по-горе точки, харесайте си една и през следващата седмица започнете съзнателно да я наблюдавате в себе си и да я променяте в желаната от вас посока. :) Когато усетите, че сте овладели тази една насока, изберете си друга, и надградете. Едно от най-вълнуващите неща на този свят е, че можем да превърнем всеки ден в приключение като просто си дадем по една насока за усъвършенстване, за подобряване на характера и уменията ни. И така, малко по малко превръщаме живота си в интересно преживяване, което си струва да бъде изживяно. :)

Ако тази статия ви е харесала – запишете се да получавате други мои статии ТУК. :) А ако искате за един месец да поупражнявате умението си да общувате по-хармонично с важните хора около вас, очаквам ви в Програмата за изграждане на полезни навици през ноември, когато практикуваме модула за по-хармонични взаимоотношения. Програмата се изпълнява онлайн, така че може да се включите от всякъде и да я изпълнявате в удобно за вас време и темпо. Таксата за целия месец участие с ежедневни послания, статии по най-важните теми и два чудесни уебинара е 30лв. Може да се регистрирате днес ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *