Помощта към другите – какво да имаме предвид когато помагаме на хората около нас

Помощта към другите – какво да имаме предвид когато помагаме на хората около нас

 

Нуждата от принос, заедно с нуждата от развитие заема най-горната част от пирамидата на Маслоу. И всеки от нас се стреми по един или друг начин да задоволи тази нужда. Може да сте сигурни, че дори и душата на най-закостенелия егоист би се усмихнала от удоволствието, което възниква когато помогнеш на друг човек и видиш, че тази помощ е била наистина съзидателна за него. Защото, остави го другия, помагането е обогатяващо за теб самия. То ти помага да се почувстваш по-можещ и по-значим отколкото си мислиш, че си. А това ти дава енергия. Помага ти да се усмихнеш. И да продължиш по-уверено напред.

Във всеки от нас съществува нуждата от принос към другите. От това да бъдеш полезен. И след това (евентуално) признат.

Даването обаче, помощта към другите е като засяването на семена – ако не посееш семената в правилна почва, по правилния начин, тези семена и целия труд, които влагаш в тях, ще бъдат напразно погубени. Хвърлени на вятъра. Често може да чуете някой да казва: „Цял живот помагам на другите и нищо хубаво не съм видял“. Това е така, защото хората обикновено изобщо не съобразяваме помощта ни да бъде наистина съзидателна. По-скоро сме превърнали даването в някакъв акт на саможертва. Някакво задължение. Или пък начин да се разсеем от собствените си проблеми.

Помагаме без намерение. Без преценка. Без съзнателност. А даването към някой друг е действие, което изисква мисъл. Точно както един човек, който засява семена в земята си би се отнесъл с мисъл и отговорност към посятите семена в полето си.  

Основаната цел на даването е именно да бъде съзидателно. А даването е съзидателно когато е едновременно обогатяващо и за трите страни – и за другия, и за нас, и за живота като цяло. Ако някоя от тези три страни по някакъв начин е накърнена от процеса на даване – тогава това даване най-вероятно е ненужно, независимо как то изглежда на повърхността.

По-долу разглеждам малко по-подробно всяка една от тези три насоки: 

  • За да помагаме – нужно е човекът първо да ни е помолил да му помогнем (даването да е наистина обогатяващо за другия). Ако човекът не ви е помолил, а вие му помагате, защото „знаете, че той има нужда от помощта ви“ или някоя друга история, която си разказвате – тогава вашата помощ обезсилва другия човек. Прави го слаб. Вял. Отнемаме му възможността сам да се справи с нещо трудно и така да израсте. Защото самия акт на помощ идва със заявката, че другият човек е слаб в този момент. И ако този човек не е готов да признае слабостта си, твоята помощ ще го срине още повече. Когато помагаме без да са ни помолили – обикновено казваме, че го правим заради другия, но всъщност го правим заради себе си – заради нуждата си да сме полезни, да се почувстваме по някакъв начин значими и важни. Или, за да се почувстваме заети. Такава помощ обаче много рядко е съзидателна за другия. Затова – бъдете съзнателни от каква точно позиция помагате. Ако един човек не ви е помолил – не му помагайте, за да задоволявате собствените си нужди и след това да го карате да се чувства виновен, че сте му дали непоисканата ви помощ. Ако някой не те е помолил, дори и да му е трудно – остави го! Вместо това – иди наспи се, помисли за себе си, за собствените си цели, за това как да ги постигнеш, пий едно кафе и започни да реализираш тези цели. Заеми се със себе си! От там насетне – ако някой толкова има нужда от теб – той ще те намери.
  • Когато помагаме – нужно е да знаем дали нашата помощ ще се използва градивно (даването да е обогатяващо за живота). Някои хора може да ви казват, че имат нужда от помощта ви, но когато им помогнете – те пропиляват тази помощ. Хвърлят парите ви на вятъра. Не използват връзките, които сте създали за тях. Не се отнасят отговорно към знанието, което сте им споделили. И т.н. Когато помагаме на човек, които системно пропилява помощта ни – тогава наше задължение е да спрем да му помагаме. Дори и той да ни моли да продължим. Дори и той да ни е много близък. Ако продължим да помагаме на човек, който не използва помощта ни съзидателно – тогава просто подхранваме образа на жертва и в него, и в себе си. Тогава всичко става една огромна загуба на време! Една огромна загуба на енергия. В такива случки човекът, който помага обикновено казва: „Всичко правя за него, искам да го науча на „правилния“ път, а той какво, нищо не прави? Неблагодарник!“ Неблагодарник обаче може да се каже, че си ти самия, защото не уважаваш правото на другия да страда! Все пак ако един човек не използва получената помощ, значи той избира да страда. И ти трябва да уважиш този избор, а не да се правиш на спасител! На този свят спасители не съществуват. Хората сами спасяват себе си. И то само ако пожелаят да го направят! Ако един човек не използва помощта ни съзидателно, значи той не желае сам да си помогне. Тогава ти, колкото и да се пънеш, нищо не можеш да направиш. Тогава хвърляш помощта си на вятъра. Ако човекът използва нашата помощ, за да реализира някакъв вид прогрес (учи, развива се, печели пари или нещо подобно) – тогава нашата помощ е желателна. Но ако даваме помощ и тя се пропилява – по-добре да спрем да помагаме.
  • Когато даваме, да знаем, че е  от сърце (даването да е обогатяващо за нас самите). Истината е, че ако проверим себе си, ние ясно може да забележим кога сме Ок да помогнем и кога не сме Ок. Идеята тук е да помагаме само на хората и каузите, на които усещаме, че наистина искаме да помогнем. А не да го правим по задължение. Или с мисълта, че после ще се похвалим как сме помогнали на някой. Или пък с тънката сметка, че ще получим нещо в замяна. Т.е. не да даваме, защото се чувстваме задължени да го правим или виновни ако не го направим. А да дадем защото истински усещаме, че искаме да помогнем на този човек, за тази ситуация. И така даваме с благодарност, че изобщо е възникнала за нас възможност да бъдем от полза за някой друг. С благодарност от възможността да отворим сърцето си за нещо извън нас. Да се разширим, споделяйки себе си. Да усетим дълбочината на радостта от това да помогнеш на друг човек. Дори и с нещо малко. И съзнателно да избереш да разшириш това усещане в себе си. Дори може да опитаме да мислим не от позицията „помагам“, а по-скоро от позицията да „служа“. Когато даваме с такава неподправена любов – тогава даването и помощта се превръщат в израстване. И това ни създава усещане за мащабност. Кара ни да се чувстваме по-смислени. По-свързани. По-големи. Тогава даването е обогатяващо за нас. Тогава и даденото от нас добро се връща по 100 в живота ни. Точно както едно засято семе израства по 100 в полето на градинаря и дава плодове. :) Може би помощта за нас няма да се върне от същото място, по същия начин, но със сигурност ще се върне по най-подходящи за нас начин, в най-подходящия момент. :)
  • Даване за подхранване самия процес на даване. Това е бонус насока, но смятам, че е интересна да й се обърне внимание. :) Един красив начин да усетим енергията на даването е като помагаме на хора, които помагат (служат) на много други хора. :) Това може да се случи по различни начини. Аз например го правя като дарявам пари на хора, които създават безплатни ресурси, които след това са от полза на широк кръг потребители. Например често дарявам пари на няколко дами, които правят безплатни видеа по йога и други видове тренировки, които са достъпни за всички хора в интернет. Понякога дарявам пари на блогъри, които пишат полезни статии, също достъпни за всеки човек в интернет. Да инвестираш чрез даване в себе си или в друг човек е супер, но при даването ние също имаме възможността, помагайки на един човек, да подобряваме живота на много други хора. И това носи изключително удовлетворение, радост и смисъл в дните ни. :) 

 

Накратко – даването има смисъл, най-вече когато е съзидателно за нас, за другия и за живота като цяло. Когато даваме на правилния човек, от доброто си сърце и тази помощ е наистина градивна за всички – тогава този обмен на даване и получаване създава трансформация, от която всички страни остават обогатени. Тогава даването внася такава елегантност в живота ни, която ни помага по-добре да осмислим и разберем, че сме тук, за да си бъдем от полза един на друг. За да израстваме заедно. В сърцата си. И в мисленето си. :)

Ако тази статия ти е харесала, запиши се да получаваш други мои статии ТУК. :)

2 thoughts on “Помощта към другите – какво да имаме предвид когато помагаме на хората около нас

  1. Благодаря! Много е важно да можем с лекота да даваме и със същата лекота да получаваме, да има баланс и хармония в даването и получаването. Преди години на мен самата ми беше трудно да получавам. Когато човек се научи и да получава, дава с още по-голямо сърце. Благодаря за статиите! Носят ми вдъхновение, карат ме да мисля. Пожелавам здраве, удовлетворение и спокойствие!

    1. Да, определено за повечето хора е трудно получаването отколкото даването. :) Радвам се, че си успяла да намериш този баланс за себе си. Със сигурност това създава повече удовлетворение и в даването и в получаването. :)))
      Радвам се, че статиите ти харесват! Благодаря от сърце за коментара. <3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *