Разбирането е същността на любовта

Разбирането е същността на любовта

 

Според будизма, истинската любов има четири аспекта.

Първият е майтри, което можем да преведем като „любяща доброта“, „великодушие“, „доброжелателност“. Любящата доброта не е само желанието ни да направим някого щастлив, а наистина да донесем радост на любимия човек. Това е способността да носим радост и щастие на човека, когото обичаме, защото дори ако намерението ни е да обичаме този човек, любовта ни може да го накара да страда.

За да обичаме правилно, за да можем да даряваме щастие и радост, трябва да се упражняват да се вглеждаме дълбоко в човека, когото обичаме. Да опитаме изцяло да го разберем. Защото ако не разбираме този човек, ние не можем да обичаме правилно. Разбирането е същността на любовта. Ако не можете да разберете, не можете да обичате. Ако един съпруг, например, не разбира най-дълбоките тревоги на жена си и най-съкровените й копнежи, ако не разбира страданието й, той няма да може да я обича както трябва. Любовта е невъзможна без разбиране.

Какво трябва да направим, за да разберем някого?

Да отделим време и да се упражняваме да се вглеждаме дълбоко в този човек. Трябва да бъдем готови да внимаваме, да наблюдаваме, да се взираме в този човек. Плодът на това вглеждане се нарича разбиране. Любовта е нещо истинско, ако е създадена от веществото, наречено разбиране.

Вторият елемент на истинската любов е състраданието, каруна. Това не е само желанието да облекчим болката на друг човек, но и способността наистина да го направим. Трябва да се упражняваме дълбоко да се вглеждаме, за да постигнем добро разбиране за природата на страданието на този човек и да можем да му помогнем да се промени. В основата на тази практика винаги стоят познанието и разбирането. Практиката на разбирането е практиката на медитация. Да медитираш означава да се вглеждаш дълбоко в сърцето на нещата.

Третият елемент на истинската любов е радостта, мудита. Няма ли радост в любовта, тя не е истинска. Ако през цялото време страдате или плачете, или разплаквате онзи, когото обичате, това всъщност не е любов, а даже напротив. Щом няма радост в любовта ви, можете да бъдете сигурни, че това не е истинска любов.

Четвъртият елемент е упекша, самообладание или „свобода“. В истинската любов намираме свобода. Когато обичаме, даваме свобода на човека, когото обичаме. Ако не е така, значи не е истинска любов. Трябва да обичате така, че онзи, когото обичате, да се чувства свободен – не само външно, но и вътрешно. „Любими, имаш ли достатъчно пространство в сърцето си и навсякъде около себе си?“ Това е разумен въпрос, с който можете да проверите дали любовта ви е нещо истинско.

Напомням, че от 01.11.2019г. започнахме модула за по-хармонични взаимоотношения, където се упражняваме да слушаме с пълно присъствие другия, за да си изградим по-добро разбиране за него и така да може да се свържем на едно по-зряло и удовлетворяващо ниво. Програмата се изпълнява изцяло онлайн, така че може да се включите от всякъде и да я изпълнявате в свое темпо. Цената за целия месец участие е 30лв. и може да се регистрирате днес ТУК. :)

One thought on “Разбирането е същността на любовта

  1. а бре тва убаво но егоизма ни пречи.и чифутите дет ни разбъркват мозъко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *