Ето как 20 минутна разходка влияе на мозъка

Ето как 20 минутна разходка влияе на мозъка

 

Представете си, че имате най-модерната, уникална и функционална кола на света, но я използвате само, за да отидете до работа и обратно.

Тъпо, нали?

Всъщност точно така се отнасяме с тялото си когато не му даваме достатъчно движение.

През последните 50 години ползата и разбирането за нуждата от здравословно хранене се разпространи по цял свят. Разбрахме, че има храни, които съдържат много минерали и полезни хранителни вещества, и храни, в които почти липсват такива полезни елементи. Стигнахме до извода, че за да се храним здравословно е необходимо да приемаме разнообразни по състав продукти. И колкото те са по-натурални, толкова по-добре за нас.

Всъщност, всичко това важи и за движението.

Когато човек не се движи, или така да се каже е на „двигателна диета“, той започва да чувства глад за движение. Обикновено този глад се усеща най-осезаемо от хора, които са имали даден активен период в живота си, но в последствие са спрели да се движат достатъчно. Тогава те усещат как тялото им се сковава и могат наистина да почувстват разликата от липсата на двигателна активност. За хората обаче, които не са свикнали да са двигателно активни – този „глад“ почти няма да бъде усетен. Обикновено тези хора имат убеждението, че спорта и активното движение „не е за тях“ :).

Осезаем или не, двигателният глад винаги се проявява и е нещо, което ни показва, че имаме малко и ниско качество на движение в ежедневието си. Като резултат получаваме различни заболявания, като остеопороза, проблеми с коленете, гърба или тазовата област, чести главоболия, схващания, сърдечни или най-често – храносмилателни проблеми.

Такъв глад може да възникне или ако нямаме никаква физическа активност или ако извършваме само едни и същи движения, без да включваме целия им спектър.

Хората, които имат много ниска физическа активност, обикновено смятат, че спорта не е тях. Всъщност обаче, истината е, че те просто не са открили правилния за тях вид спорт и трябва да експериментират, докато намерят онова нещо, което ги мотивира да ходят отново и отново на тренировки. Независимо дали това ще е фитнес, йога, плуване, баскетбол, футбол, кросфит, аеробика, народни танци, кизомба, латино танци, модерни танци, домашни тренировки, тичане, дълги разходки, просто намерете начин да внесете движение в живота си. Дори само през деня да вървите един километър повече от обикновеното, е от значение. Всяка крачка е от значение!

Погледнете как само 20 минутна разходка въздейства върху ума, спрямо това да седим на едно място:

p7gpfamluddimbtx4nyc

Умът става по-буден и креативен. Умората намалява. Енергията ни се увеличава. Аналогичното, критичното и идейното ни мислене се подобрява.

Всичко това може да получите само срещу 20 минути разходка на ден :)

Всяка крачка е от значение!

Ако пък вече правите упражнения във фитнеса, някоя кросфит, пилатес или йога зала, играете народни танци, аеробика или друго – чудесно!

Нека обаче уточним – „упражнение“ не е еквивалент на „движение“.

Движение е всичко, което тялото може да прави – от свиване на палеца, през намигване, та чак до вдигане на 100кг от лежанка и бягане по 50 км.

От друга страна зад „упражнение“ стои доста по-свит обхват от дейности – например бягане, аеробика, фитнес, йога и прочие.

Ако разчитаме само на упражнения по един час на ден, това значи, че имаме 7 часа седмично движение от възможни 168 часа. Това значи около 4% от цялото ни време. В останалите 96% ние седим в един и същи стол или на един и същи диван, по един и същи начин – най-вероятно пред компютъра. А така подлагаме на глад нашите мускули, костна система и всички клетки в тялото си.

Да правим едни и същи упражнения ежедневно и да мислим, че се движим оптимално е все едно да ядем всеки ден само картофи и да казваме, че се храним здравословно. Затова и хората, които правят винаги едни и същи упражнения и тези, които не се упражняват, често биват засягани от едни и същи физиологични проблеми.

Т.е. макар да сме свикнали да ги поставяме под общ знаменател, „движение“ е много по-обширно понятие от „упражнение“.  Има наистина много движения, които са есенциално важни за съществуването и развитието на нашето тяло, които не бихме нарекли упражнения. Ето защо, освен да се упражняваме е важно да намерим начин да се движим по всички възможни начини и във всяко възможно време. Например:

                  – да ползваме бюро, върху което работим изправени;

                  – да вървим до работа;

                  – да се качваме и слизаме пеша по стълбите до апартамента си;

                  – понякога да седим на пода, вместо на дивана;

                  – да клякаме;

                  – да се катерим;

                  – да висим на ръцете си.

Това са все натурални движение и ние имаме нужда от тях, точно както имаме нужда от повече натурални хранителни продукти. Те оказват влияние върху храносмилателната ни система, кръвообръщението ни, а дори и за това каква част от гените си може да оползотворим.

Движението е едно от най-мощните средства за подобряване цялостното физическо и ментално състояние на човек. То играе изключително важна роля в съвременния начин на живот, където обездвижването, напрежението, стресът, апатията и липсата на щастие са обгърнали голяма част от мислите и поведението ни. Движението подобрява снабдяването на кръвта, мозъка, нервите и тъканите с кислород. То поддържа мускулите и костите здрави, и прави ставите и сухожилията гъвкави. Дава енергия на тялото и повишава резистентността му към болестотворни фактори. Избистря ума и повишава мотивацията и целенасочеността на човек.

Представете си как бихте се чувствали ако вместо да седите по 8 часа на ден, вие се движите по 8 часа на ден. Щеше ли това да окаже влияние върху болежките ви? Върху настроението ви? Върху храносмилането ви? Върху дневния стрес и напрежение? Върху болките в кръста?

Всички ние трябва да се стремим да ядем колкото се може по-големи порции от движение и да ги приемаме възможно най-често.

Изберете някаква двигателна активност, която най-много ви допада, изберете кога да я изпълнявате и започнете с 10 минути на ден. Ако с времето усетите, че имате нужда от повече – увеличете времето. Но истината е, че е най-важно да започнете.

Което може да направите още сега!

Станете, протегнете се и клекнете 3 пъти :)

Всяка крачка е от значение. Направете тази крачка напред! :)

А ако искате да изградите навика за повече движение в ежедневието си – очаквам ви заедно с нас ТУК. Започнахме в сряда 01.07., а вие може да се включите онлайн заедно с нас  ТУК и да изпълнявате насоките в удобно за вас време. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *