8 дейности, които ни губят много време и енергия

8 дейности, които ни губят много време и енергия

 

Основна насока, която съобразявам и със себе си, и с хората, с които работя е да имаме повече присъствие, време и енергия, за да действаме с ясна глава и вдъхновено сърце в насоките, които са важни за нас.

Първата стъпка да имаме тези неща е да видим къде ненужно ги хабим. Затова днес искам да обърнем внимание на 8 насоки, които супер много хабят времето и енергията ни. Ето кои са те:

1. Безпокоене. Безпокойството не е решило нито един проблем в света. Но е изгубило огромна част от времето и енергията на повечето от нас. Безпокойството е начин ние да страдаме сега за бъдеще, което дори не се е случило! Просто обърнете внимание колко време хабите в безпокойство, в „ако“-та, в премисляне на страшни сценарий. Вместо това, нещото което карам хората да правят е да седнат, да си напишат визия, да си направят план и да насочите цялата си енергия в мислене и действие по тази визия и план. Защото тя е наравно (ако не и повече) вероятна с всички страшни сценарии, които могат да се въртят в главата ви.

2. Буферни дейности. Буферните дейности са дейностите, които ни „помагат“ да се разсеем от важното, защото ни е дискомфортно да се обърнем към него и да го адресираме. Гледане на телевизия, дълги разговори по телефона, социални медии, обикаляне на магазините, чоплене на семки и т.н.

3. Угаждане на хората. Това е времето, в което правим неща, за да се харесаме на другите. Не защото за нас тези дейности са важни и радващи, а защото трябва да ги правим, тъй като смятаме, че това ще създаде комфорт на някой друг. Тези дейности не само ни губят ценно време, но и често създават в нас усещането, че другият човек/другите хора са по-важни от нас, а ние сме по-незначителни (все пак инвестраме време и усилия да угаждаме на тях, а не на себе си). Искам да започнем да интегрираме в себе си идеята, че ние на никой не сме длъжни за нищо. И никой не е длъжен на нас. Дори хората от семейството ни. Ние следва да използваме времето си за неща, които са радващи и движещи за нас, а не за някой друг. И да се научим да поставяме граници за нещата, които не ни е приятно да правим и губят твурде много от времето ни.

4. Нерешителност или взимане на решение и после постоянно мислене дали това решение е правилно. Много по-добре е просто да го сложите в графика си, да го изпълните и да видите дали работи, вместо да го отлагате, да се чудите дали е добро решение, да мислите за алтернативи преди изобщо да сте пробвали. Да стоиш с дни и да мислиш дали това може да е добро или да не е добро решение, губи много време и жизнена енергия. А когато вземете едно решение – отсичайте го категорично и забравете за всички опции оставени зад гърба си. Приемете, че това е най-правилното решение и насочете цялата си енергия в него. Ако не се получи – чак тогава може да тествате друго.

5. Обърканост или пренатовареност. Много е неприятно да сме в период на обърканост или пренатовареност, но вместо да седим и да се вайкаме, може да сме проактивни като първо разтребим всичко, което вече не ни носи смисъл, след това да си набележим различни вдъхновяващи пътища напред и да предприемем действия по тях, за да започнем да си създаваме яснота на къде сърцето ни се чувства най-щастливо и реализирано.

6. Осъждане, неприемане на себе си и другите. Оплакване, клюкарене, продължително анализиране на ситуации, които не ни засягат, постоянно даване на мнение за нещо, обсъждане на живот на други хора. Всичко това е още един от инструментите, които несъзнателно използваме, за да отлагаме да действаме във важните за нас насоки, от които може би ни е страх или ни е твърде дискмфортно.

7. Съжаление.Трябваше да стане така или трябваше да стане онака, трябваше да имам това или трябваше да имам онова. Всеки път, когато тръгнем по спирала надолу със съжалението, това започва да ни създава чувство за срам, за вина, за недоволство, за мозъчна мъгла. А това изобщо не е добро място, в което да стоим. Съжалението тотално ограбва състоянието ни, вкарвани в голямо циклене и ние започваме да се чувстваме изключително зле. Научете си да си прощавате. Ние сме просто човешки същества, които правят каквото могат и понякога грешат. И това е Ок. Бъдете добър и подкрепящ родител за себе си. Дайте си разбиране, простете си, създайте нова визия напред и действате.

8. Сравнение с живота на другите хора. Чудесно е, когато гледаме другите за вдъхновение, но искам с вас да започнем да ставаме много съзнателни за това дали тези, които гледаме наистина ни вдъхновяват или незабелязано ни карат да се чувстваме незначителни, малки, неспособни да имаме това, което искаме. Защото има огромна разлика между хора, които наистина ни вдъхновяват да действаме и постигаме нещата които искаме, и хора, които само подсилват несигурностите ни и ни карат да стоим в един постоянен кръг на „поправяне на себе си“. Но най-важното е да спрем да сравняваме живота си с другите и да започнем да го живеем.

Другари, искам с вас да започнем ясно да забелязваме, когато хабим време и енергия в тези ограбващи насоки, съзнателно да ги прекратяваме и да насочваме времето и енергията си в обогатяващи, подсилващи и вдъхновяващи за нас насоки. Това значи съзнателно да се обърнем към насоките и дейностите, които може би са дискомфортни в момента за нас, но са важни за нас и е важно да им обърнем внимание. Защото това се дейностите и насоките, които наистина биха създали удовлетвореност, усмивка и смисленост в живота ни. А това, което ще открием, когато започнем да обръщаме внимание на тези насоки и дейности е – че те изобщо не са толкова трудни, колкото сме си мислели. :)

Радвам се, че сме заедно по пътя напред! :)))

Ако искате да направите разтребване на пространството си и да си поставите нови вдъхновяващи насоки занапред – очаквам ви в моя курс по минимализъм и опростяване на ежедневието. Това е единствения по рода си курс, където стъпка по стъпка ви водя как съзнателно да разтребите и подредите средата около себе си, а след това да организирате времето и финансите си така, че всяка насока в живота ви да е фокусирана върху това, което ви създава смисъл и истинска усмивка в дните. Курсът е изключително вдъхновяващ, създаващ много външно пространство и огромна вътрешна свобода. :) Курсът се изпълнява изцяло онлайн и остава за вас завинаги, така че може да го започнете когато пожелаете и да преглеждате материалите винаги занапред. :) Ако имате въпроси, пишете ми на info@venetadimitrova.com или директно се регистрирайте ТУК, за да се възползвате от намалената цена в момента. :)

2 thoughts on “8 дейности, които ни губят много време и енергия

  1. Прекрасно казано , Венета – ясно и конкретно. Остава да се захващам за работа и да си огледам ежедневието.
    Сигурна съм, че ще успея да си осигуря още малко време за себе си и за нещата, които обичам да правя за себе си. Благодаря ти за напомнянето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *