14 начина да се справим с натрапчивите мисли и депресията.

14 начина да се справим с натрапчивите мисли и депресията.

Вчера получих писмо от един човек, които сподели, че има натрапчиви мисли и не се чувства ок от дълго време. Помоли ме да го посъветвам нещо. Споделям отговора с вас, защото може да е полезен за повече хора. По-долу описвам аз какво правя когато преминавам през такъв период и какво помага на мен. Идеята е всеки да експериментира с тези техники, да потърси и други, и в крайна сметка да открие работещ за него подход, който да му помага да минава по-леко през трудните си периоди. :)
„Здравей,
Първо е нужно да се знае, че това състояние не е „лошо“, а е нормално. Всеки човек, който иска да има стойностен живот и го е грижа за семейството му се безпокои и притеснява. Единственото на хората, който не им пука как живеят, само те може би нямат безпокойства, натрапчиви мисли и депресия. Всички останали имаме такива периоди. И те са знак, че ни пука и че искаме да създадем смисъл, а не че нещо ни има. :)
По-долу ти предлагам няколко насоки, на които да обърнеш внимание и може би да експериментираш с тях. :)

1. Първо както написах – отпусни се, нищо нередно не се случва с теб
. Това е период като всеки друг период. Ако не поставяме етикет „лошо“ на това, което изпитваме, то е просто преживяване като всяко друго. Не е нужно да бягаме от него, а да се отпуснем и да минем през него. В живота и „хубавото“ и „лошото“ идва в пакет. Всичко е All inclusive. :)

2. Започни да практикуваш благодарност.
Работата на нашия ум не е да ни направи щастливи, а да ни помогне да оцелеем. Следователно фокусът на нашия ум природно е насочен към опасностите, от които трябва да се спасим. Ако оставиш ума си на самотек той винаги ще търси какво не е наред. Не, защото умът ни е гаден, а защото това му е работата – да ни пази от опасност. Ако ти не искаш да си постоянно нащрек какво лошо може да се случи, ти трябва да промениш фокуса на твоя ум. Това става най-лесно и най-ефективно с благодарност. Вземи си една тетрадка и всяка сутрин като се събудиш напиши три неща, за които си благодарен през изминалия ден. Това показва на ума ти, че има и хубаво в дните и може да сме по-спокойни. Благодарността доказано променя невронната структура на мозъка и му помага да се фокусира върху „хубавата“ страна на живота. Благодарността не е умение, което се развива за ден или два. Трябва време и практика докато усетиш с тялото си тази емоция затова дори в началото да не усещаш нищо – продължавай да го правиш. :)

3.  Това, че имаш натрапчиви мисли сутрин означава, че си влязъл в навика да мислиш нещо стресиращо след събуждане.
 Обикновено това се получава ако с отварянето на очите си проверяваш мейла или фйсбук – и двете в 90% от случаите създават стрес и понижено настроение. Всяко нещо, което повтаряме като действие става навик, независимо дали то е добро или не за нас. Т.е. сега трябва съзнателно да си създадеш друг, по-полезен за теб навик. Затова сутрин като се събудиш и чуеш в главата си някоя от натрапчивите мисли, веднага ги заменяш с нова мисъл. Например „Аз съм спокоен и уверен„, „Отпусни се, всичко е наред„, „Аз мога да се справя„, „Животът ме подкрепя във всичко, което правя„. Намери си фраза, която ти дава усещане за спокойствие и вътрешна сила и всеки път щом чуеш в главата си натрапчива мисъл, която те кара да се чувстваш зле – веднага започни да си повтаряш новата фраза. Това в НЛП се нарича котва и идеята отново е да помогне да промениш фокуса си.

4. Друг начин да се отървеш от натрапчивите мисли е да започнеш да пишеш сутрин дневник, в който да ги записваш.
Обикновено в главата ни нещата изглеждат много черни, объркани и страшни. Това е нормално. Както споменах умът следи за всичко, което не е наред, това му е работата. Когато обаче извадим от главата си цялата центрофуга от страшни мисли, често осъзнаваме, че нещата, за които се безпокоим не са чак толкова страшни и се успокояваме. Самото писане също е дейност, която успокоява, защото се усеща като споделяне. Може след записването на трите си благодарности да продължиш да пишеш още 5-10 мин. в тетрадката, без никаква цензура. Изливаш всичко, което ти е в главата на листа без да си слагаш коректив.

5. За умората – прочети книгата „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота“ на Дейл Карнеги.
Умората не идва от нещо физическо. Не идва и от това, че имаш нова или натоварена работа. Умората идва от притесненията, които имаш. Емоциите създават контракция в тялото и то е постоянно сковано, което предизвиква физическа умора.

6. Забележи какво ти създава напрежение в тялото и го отстрани.
Например в такива периоди на мен кафето много ме напряга и го спирам. Тегаво е няколко дни, но като ги минеш, чисто физически ти е по-спокойно. Забележи ако има храни, които ти разбунтуват стомаха – махни и тях, дори и ако се водят „здравословни“. Ако пиеш алкохол или пушиш цигари – спри и тях или поне ги намали до поносимия за теб минимум. Когато приемаш нещо в тялото си опитвай да забелязваш как ти действа, какви усещания ти създава, как се чувства тялото ти. Тялото е много добър детектор и ако нещо ти създава дискомфорт може спокойно да освободиш живота си от него на този етап.

7. Сутрин след събуждане пий една чаша топла вода на малки глътки и след това задължително закусвай.
Когато тялото ни е под стрес прага ни на издръжливост е изключително нисък. Това значи, че дори и най-малкото нещо може да ни изкара от равновесие (физически или психически). Затова всяко нещо, което създава стрес трябва да се предвиди предварително – глад, прекалено топло, прекалено студено, прекалено силна музика, прекалено силна светлина, емоционални ситуации и т.н. В нормален период може и да издържиш на 12 часа глад, но под стрес стремежът е да намалим всеки малък стресьор и следователно в никакъв случай не оставай гладен. Ядене на 2, 3 часа по малко и хубава храна. За предпочитане на едно ядене да ядеш само едно нещо, а не смесена храна, която затормозява тялото с обработка и хабене на повече енергия.

8. Свиквай да отпускаш тялото си по 1 минута, няколко пъти на ден.
Ако тялото ни е в постоянна и продължителна контракция от стреса, то ние се чувстваме като пренавити жички във всеки момент. Следователно трябва да започнем да отпускаме тялото си. Сложи си на телефона 3 аларми през деня, в произволни за теб часове и практикувай физическо отпускане. Когато алармата ти звънне, затваряш очи за 1 минута и проверяваш дали някъде в тялото си имаш напрежение и го отпускаш. Отпускаш челото, веждите, очите. Отпускаш челюстта. Усещаш отпускането в цялата глава. И после тръгваш надолу. Отпускаш максимално всяка една част от тялото последователно.

9. Използвай визуализация.
Това е хубаво да се прави сутрин след благодарността. Затваряш очи и си представяш една роза пред теб. Тази роза мислено отива в главата ти и започва да се върти като обира всички негативни мисли, всички безпокойства, всички проблеми, всички напрежения, всичката обида, яд или срам. Розата бавно се върти и виждаш как тя поглъща всички неприятни мисли от главата ти. После взимаш розата и я слагаш пред себе си. Тя се върти и отнема всяко напрежение от тялото ти. Всеки малък или голям стрес, където и в тялото да го усещаш излиза и розата го попива. След това хвърляш розата в река до теб и тя я отнася далеч. После може да сложиш ръце върху сърцето и корема си, и да изпълниш мислено тялото си със здраве, спокойствие, жизненост, любов, гъвкавост, стабилност, увереност, подкрепа, свежест и всичко друго, с което искаш да изпълниш себе си. Това е великолепна визуализация. Опитай и ще видиш! :)

10. Забелязвай когато задържаш гняв и обида в себе си, и веднага ги пускай. Прощавай бързо и за всичко! 
Опитай да забележиш ако имаш обида или гняв към някои хора, което премисляш отново и отново, и отново. Прости на тези хора. Те са направили най-доброто, на което са били способни в този момент, дори и за теб то да е „неправилно“ или „лошо“. Обидата и гневът крадат най-много от продуктивността ни. Прощавай от сърце на всички, бързо. И за малкото и за голямото! Прошката е начин да дадеш втори шанс. Но не на човека срещу теб, а не себе си – да бъдеш свободен от обида и гняв, които те разяждат. Когато се хванеш обиден или ядосан на някого – прости му веднага и го пусни. Прощавай абсолютно всеки ден на всеки, който се сетиш. Магазинерка, която те е погледнала на криво. Колега, който ти е подметнал неприятна шега. Отдавнашна случка, която още занимава ума ти и т.н. Прошката вкарва мозъка в алфа и делта вълни, което носи спокойствие, отпуснатост и креативност.

11. Прави малки добрини на познати и непознати хора.
Почерпи колега кафе, напиши благодарствен мейл на някой приятел, който ти е помогнал в труден момент, купи на жена си цветя, дари пари на човек, който прави нещо стойностно според теб, кажи комплимент на някого, потупай някого по рамото за добре свършена работа, остави повече бакшиш на някой сервитьор, който те изкефи, помогни на възрастен човек в магазина или на улицата, или нещо друго. Това ни кара да излезем от мисълта, че светът се върти около нас и да видим, че сме тук, за да си помагаме един друг с каквото можем. :) Това носи удоволствие. :)

12. Седни и напиши кои са нещата, които правиш в работата и в личния живот през деня, които те дразнят.
Щом не се чувстваш добре значи си влязъл повече в усилието, а си забравил да играеш, да си доставяш удоволствия. Опиши всичко, което те дразни и не искаш да правиш, но правиш. Това са нещата, които ти отнемат енергия. Помисли как да си оптимизираш работата и личните ангажименти, така че да намалиш да правиш, което не ти се прави. Тук няма срам, неудобство, че кой какво ще си помисли. Нека не те е и страх, че ще изпуснеш някои клиент. Делегирай го на друг ако е нужно. Напиши на друг лист това, което ти харесва да правиш. Неща, които може би все отлагаш. Намери време за тях! Това ще ти донесе енергия. Да си доставяш радост значи да увеличаваш продуктивността си.

13. Усмихвай се повече!
Сложи си бележки из дома си, които да ти напомнят някакви хубави неща, които усещаш, че има нужда да си спомняш. В моята къща навсякъде има надписи от сорта на „Усмихвай се повече“, „Животът те подкрепя“, „Потанцувай малко“, „Направи нещо готино“, „Казвай „да“ на каквото идва в живота ти“, „Прощавай бързо“, „Обичам те“ и т.н. Хора сме, забравяме и е нужно да има неща около нас, които да ни напомнят постоянно за хубавата стана на живота. :)

14. Може да обмислиш и взимането на добавки:
   – пробиотик (препоръчвам биогая таблетки, но ако има друг пробиотик, който си усетил, че на теб ти действа добре – избери него). Взимай го една до две седмици на обяд и вечер след ядене. После може една таблетка на обяд след ядене.
   – омега 3 (препоръчвам това тук, но ако има друга марка, която си усетил, че на теб ти действа добре – избери нея).
    – витамин Д3. Тук препоръчвам на Съни вит, но ако има друг, който ползваш – избери него.
   – разгледай адаптогените ашваганда и шизандра. Ашваганда е за хора с по-високо кръвно, а шизандра е за хора с по-ниско кръвно. И двете са хубави добавки, но следва да се действа внимателно с тях. Взимаш едното, почваш да го ползваш и се наблюдаваш как ти действа. Ако се чувстваш добре – продължаваш, ако се чувстваш нещо зле – спираш и тестваш другото.
   – добавките започвай да ги взимаш постепенно и с наблюдение върху себе си! Започни първо една седмица с пробиотика. Ако се чувстваш добре след първата седмицата добави омега 3. След една седмица може би добави витамин Д3. Ако след още една седмица всичко е ОК – помисли дали да експериментираш с една от двете билки адаптогени.
Горе описах мноооого неща. Честно казано аз бих се стреснала от толкова голям списък. :) Но това са просто различни инструменти, които може да използваш. Не почвай всичко наведнъж. Избери си едно, две, които най-много ти пасват и ги тествай върху себе си за една седмица. Виж как ти се отразяват, дали има нужда да ги адаптираш за себе си. Ако всичко е ОК – тествай още някоя техника от описаните за преминаване през този период. Ако усещаш нужда – потърси и други практики. Бъди любопитен как може да се подобриш. Експериментирай. :) Така малко по малко ще видиш кое и как работи за теб и ще си изградиш своя лична методология да преминаваш по-оптимално през трудните си периоди. И следващия път ще ти бъде по-лесно.  :)
Важното е, че през годините много хора са откривали много начини, по които да преминаваме леко в живота и ние имаме щастието да се ползваме от тях и така да направим живота си по-спокоен. Това не значи, че „трудните“ и „лоши“ периоди ще спре да ги има. Не. Това просто значи, че ще развием стабилност и увереност, че може да се справяме с тях и така да продължаваме напред. :)
Надявам се, че описаното по-горе ще ти е полза. Ако експериментираш с практиките наистина ще е. :)
Хубав ден.“
Запишете се да получавате и други мои статии ТУК или още сега се запишете в Програмата за изграждане на полезни навици alephia.net, където всеки месец подсилваме вътрешната си среда  с нов полезен навик. :)

One thought on “14 начина да се справим с натрапчивите мисли и депресията.

  1. Blagodarq naistina e polezna informaciata hte se radvam da 4eta i drugi novi metodi.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *