Ако видиш Буда – убий го!

Ако видиш Буда – убий го!

 

Ананда бил най-добрият ученик на Буда. Самият Буда го възхвалявал повече от всеки друг заради неговата силна памет, безпристрастна вярност и отдаденост.

Ананда обаче, макар че познавал духовността и философията на будизма повече от всеки друг, получил просветление едва след смъртта на Буда.

Защо?

Отговорът е много кратък: Защото бил прекалено зависим от Буда. Защото светлината на Буда го заслепявала толкова силно, че той не можел да види, да асимилира, да разбере своята собствена светлина.

В съзнание на Ананда, Буда бил просветленият, а Ананда – човекът, който следва Буда. Буда не е виновен за това. Проблемът бил в Ананда. Ананда толкова ожесточено държал Буда на пиедестал, че колкото и да се взирал в себе си, погледът му винаги оставал навън от самия него. Едва след като Буда умрял, за Ананда вече нямало човек на пиедесталa. Чак тогава той наистина погледнал към себе си и дал своята сила, която до скоро давал на Буда, на самия себе си. Видял собствената си светлина. И получил просветление.

Пътят на личностното израства най-условно може да се раздели на два етапа. Етап 1, в който търсим философия, която ни приляга. Намираме учители, които резонират с нас и ставаме последователи. Когато напреднем обаче, на етап 2 е нужно да пуснем учителите си и да полетим сами. Тук трябва да сме много съзнателни да успеем да се откъснем от кумирите си, защото много хора остават залостени в техните редици, вярвайки, че това е правилния път. Точно както Ананда. Държат кумирите си на високо, а себе си на ниско. Често може да чуете от тези хора: „Чакай бе, кой съм аз, че да правя това, кой съм аз да променям онова, което е направено от моите кумири? Кой съм аз да се наричам повече от тях, да се показвам?!“

Всъщност ние сме тук именно, за да променяме. За да надграждаме. Целият човешки напредък се дължи на това ни умение да променяме, да надграждаме.

Да, може да сте научили много от своите учители, дори може те да са ви спасили живота, но оставайки прекалено задълго с тях, вашата лоялност ще се превърне във вашата най-голяма спирачка пред това да задълбаете още повече в осъзнаването и израстването си. На етап 2 кумирите, които сте поставили над себе си са главната пречка пред това да усетите, да преживеете и осъзнаете своя собствен авторитет. Защото вашата светлина озарява тях, а не вас. А трябва да е точно обратното.

Когато е време да минете от етап 1 към етап 2 вие ще го усетите. Нещата започват да стават по-бавно от преди, по-трудно от преди, по-объркано от преди. Следвате съветите на кумира си, но все едно се въртите в кръг. Нещата не се получават както преди. Това е моментът, в който е нужно да излезете от въртележката. Това е моментът, в който е нужно да спрете да давате своя суверенитет, своята сила на друг и да започнете да го изтегляте към себе си.

За хората, които са на етап 1 – намерете различни учители, които резонират с вас и от които да се учите. Не един учител. Много. Бъдете стриктни последователи. Това е важен етап.

За напредналите – учете се от другите, развивайте се и още, и още, но не дръжте НИКОГО освен СЕБЕ СИ на пиедестал. Светлината, която все по-ясно виждате в другите идва от вас самите, а не от друг. Ако виждате тази светлина, ако някой ви „пали“ намерете начин да откриете същата светлина в себе си и да я изразите – чрез продукт, чрез услуга, чрез текст, чрез организация. Колкото повече виждаме и канализираме вдъхновението през самия себе си, толкова по-смислени и ценни усещаме себе си.

Това не е труден път. Но не е и лесен. Изисква кураж. Изисква самодисциплина. Изисква изграждане на безусловно доверие в себе си. И много работа. Но щом си стигнал до тук, значи със сигурност може да продължиш.

А ако по пътя срещнеш някой Буда, независимо жив или не, вземай каквото можеш от него. След това го убий и продължи напред. Защото твоят живот си е твой и в него никой друг освен теб няма право да заема почетното място.

А ако искате да изграждате лична отговорност, довери и увереност в себе си – очаквам ви заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици ТУК. :) В Програмата всеки месец изграждаме и задобряваме в различен полезен навик, който ни помага да създаваме живот, който лично за нас си струва да бъде изживян. Цената за участие е само 30лв на месец, а Програмата се изпълнява онлайн, така че може да се включите отвсякъде и да я изпълнявате в свое собствено темпо. Включете се заедно с нас ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *