Най-добрият инструмент за лична самоорганизация: план-график! (включен темплейт)

Най-добрият инструмент за лична самоорганизация: план-график! (включен темплейт)

 

Една от основните насоки, за които най-често говоря е изграждане на отговорност към себе си за реализиране на промените, целите и проектите, които са важни за нас.

Т.е. – аз не вярвам в идеята да търсим някой друг да ни бута или държи отговорни да изпълняваме това, което е важно лично за нас (т.нар. accountability partner), а вярвам в това съзнателно да изградим отговорност към себе си, да създадем спешност вътре в себе си, за да реализираме важните за нас промени и проекти.

Никой наистина успешен човек в света не разчита на „accountability partner“ да постига целите си. Те всички имат силна вътрешна отговорност към себе си да случат това, което те искат. Да, може би имат нужда от съдействие да си създадт по-добра яснота и план за дадена цел, но отговорността и задвижването идва от тях.

Друго, което смятам за доста важно да му се обърне внимание е, че нещо, което Сет Годин споделя много добре, а именно: изпълнението с отговорност към друг е изпълнение на база вина, а изпълнението с отговорност към себе си е изпълнение на база на нашата вътрешна ангажираност да случим това, което е наистина важно за нас да бъде случено.

Когато правиш неща, защото някой друг те държи отговорен работи за нещо малко и кратко. Но дългосрочно води до трупане на вина и напрежение вътре в нас, и дори и да постигнеш даденото нещо, ще се усеща като провал, защото вътрешно няма да се чувстваш добре. Това, което създаваш с напрежение и вина, след това винаги се усеща неприятно.

Да правиш нещата на база отговорност лично към себе си е проява на зрялост. То е надрастване на чакането някой друг постоянно да те бута да правиш това, което ТИ искаш да правиш. То е поемане на отговорност лично към себе си (а не към Иван от отсрещния блок) да реализираш подтиците на собственото си сърцето.

 

Въпросът за минилиони тук е: Как изграждаш силна самоорганизация и отговорност към себе си?

И отговорът е (както в повечето случаи) е много прост: ясен план-график.

Има хиляди стъпки, програми, майндсет стратегии и т.н., които да ни помогнат да изпълним нещо, но истината е, че има един единствен най-важен инструмент, който помага да изградим самоорганизация и това е графика.

Ако ти нямаш ясен график кога ще изпълниш дадено нещо (например въвеждане на полезен навик или дадена твоя цел или идея, която имаш) – ами, от сега ти казвам, че най-вероятно няма да се получи. Разбира се, аз вярвам в късмета на начинаещия и знам, че може да се случи бързо и приятно, но ако нямаш ясен план – то ще е краткосрочно. Другия вариант е да се случи бавно, хаотично и толкова натоварващо, че по някое време ще започнеш да се чудиш дали изобщо искаш да правиш това, което искаш да правиш.

 

Изпълнението без график изглежда така: Искаш да изпълниш някаква стъяка/промяна/навик/проект. Чудиш се от къде да започнеш. Започваш да гледаш другите, започваш да се сравняваш с тях, губиш самоувереност. Отказваш се. По някое време гледаш някое видео или уебинар и самоувереността ти се връща. Заочваш да мислиш пак за проекта си. Искаш да направиш това и онова, и трето, и пето. Объркваш се. Не знаеш от къде да започнеш. Отлагаш. Преценяваш да разучиш/обмислиш/обсъдиш още малко нещата. Може би дори се записваш за обучение, което предлага „тайните“ на успеха. Но изневиделица ти излиза нещо „много“ спешно. Отлагаш. Започваш отново. Чудиш се отново. Не си сигурен как точно ще се случи всичко. Правиш нещо малко по изпълнението. Крачка напред! Браво! Но нещо друго важно отново възниква.  Разсейваш се. Отлагаш.

И така нататък. Когато всичко е в главата ти, без да е разписано ясно и видимо в график лично за теб, това винаги създава хаос и обърканост. И по-важното: почти никакъв резултат.

Но ти, разбира се, си разказваш, че ще го „измислиш“. Че графика не е за теб, защото ти си творчески човек, ти не искаш да се „ограничаваш“ с графици и тем подобни. Може би след следващия уебинар вече със сигурност ще знаеш „тайната“ как и какво да направиш и всичко ще е наред…

 

Изпълнението с график изглежда така: Имаш ясен график с описано всичко важно, което искаш да направиш. Като дойде времето, го изпълняваш.

Това е.

Да, може нещо да не се получи от първия път. Може да установиш, че ти е трябвало повече време отколкото си мислел за изпълнение на някой навик/стъпка. Може да е възникнало нещо непредвидено. Може много неща да се случат. Но ти знаеш кое е наистина важно за теб и имаш график, който лесно може да пренаредиш. Твоята важна стъпка е там. Ти я виждаш всеки ден. Самият факт, че работиш с график и всеки ден вътре виждаш, че имаш написана важна за теб задача, те кара ако ще и бавно, но със сигурност да я изпълниш.

 

Когато нямаш график всичко е в главата ти, всичко ти изглежда важно и спешно, и в паниката си да правиш всичко спешно (а не толкова спешно, но мозъка те е убедил, че е спешно), ти отлагаш важното. Графикът внася силна яснота във фокусът и времето ти, и така осезаемо създава спокойствие за теб.

Когато нямаш график, ти казваш на всичко „Да“ и се заемаш с несъществени неща без изобщо да разбереш, че това се случва. Когато знаеш какво е важно за теб и имаш график ти съзнателно може да прецениш какво да сложиш в него, вместо да се поддаваш на моментните си паники за спешност или рационализациите на ума си. Когато нещо ново се появи или някой те помоли за нещо: ти първо отваряш графика си и виждаш дали наистина имаш време за това или не. Така започваш да се учиш не само да приоритизираш и да уважаваш времето си (и караш другите да го уважават), но изграждаш голямо доверие в себе си!

 

Един от най-ценните инструменти, които споделям с хората е моя план-график. Това е много прост ексел файл, в който може да опишете и следите всичко на едно място. В темплейта освен седмичен график ще намерите място за определяне на ценности, създаване на ясна визия, план за годината и всеки месец, като и ясен бюджет. Това е единственият инструмент, от който имате нужда за самоорганизация, защото в него има всичко най-бажно, от което имате нужда.

Може да изтеглите темплейта от ТУК и да си го ползвате. Ако темплейта изцяло ви допада: чудесно! Ако има части или организация, които не ви допадат: променете я, нагодете я, така че да пасне лично за вас и начина, по който ще ви е наистинаприятно да го ползвате. :)

А ако искате да работим заедно по създаването на вашата лчина ясна визия и ясен план за живота, целите и идеите ви напред – очаквам ви заедно с нас в Alive Мастърмайнд®️ ТУК – това е най-добрата платформа за създаване на лична визия и изпълнение на цели и идеи, и аз ще съм изключително щастлива да бъда ваш партньор в стъпките, които искате да направите занапред. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *