Непотребните вещи и разхвърляността около нас ни правят объркани и свити

Непотребните вещи и разхвърляността около нас ни правят объркани и свити

 

Всички сме чували, че разхвърляността и творческият хаос около нас се приемат като знак за креативност, нали така?

И това е истина – някои от най-креативните хора са изключително разхвърляни!

За съжаление обаче, някои от най-креативните хора също така страдат от емоционална нестабилност, повърхностни връзки, липса на достатъчно пари и невъзможност да се концентрират за продължителни периоди от време.

Тези неща, другари, не са повод за хвалене. Те са повод за вглеждане в това какво е нужно да подобрим в живота си. И много често това, което е нужно да подобрим не сме ние като личности, а средата, в която избираме да живеем!

Разхвърляността, хаосът и непотребните вещи около нас много намаляват менталната, емоционалната и физическата ни енергия. Правят ни лабилни, несигурни и нестабилни. Хаосът от вън създава хаос отвътре.

Не е това усещането, което искаме за себе си, нали?

Тогава, въпросът не е: Имаш ли време да разтребиш и организираш дома, колата, офиса, графика, времето, финансите… живота си?

Правилният въпрос е: Можеш ли да си позволиш да продължаваш да не го направиш?

Защото ако не го направиш объркаността и хаоса ще си седят там – около и вътре в теб!

Наскоро Ню Йорк Таймс публикува резултати от поредното проучване за това как разхвърляният дом и непотребните вещи създават голям стрес в живота ни. Домът ни, от място, в което да си починем и да се презаредим, се е превърнало в склад за непотребни вещи и в което не ни се прибира. А може би вече до толкова сме свикнали да се чувстваме така, че дори не обръщаме внимание.

Вие имате ли разхвърляност, хаос и непотребните вещи в дома си?

Ако често ви се налага да премествате някакви неща от едно място на друго, за да изпълните задачите си (вкъщи или в офиса). Ако трябва да си купувате допълнителни вещи, за да организирате вещите, които вече имате. Ако се чувствате претоварени от атмосферата около вас – това е знак, че хаосът може би е взел превес в дома ви. И че това най-вероятно ви стресира доста повече отколкото осъзнавате.

Ние нямаме нужда от повечето неща, които притежаваме. Просто сме приели нашите желания за наши нужди и така се затрупваме с непотребни вещи.

Джозеф Ферари, професор в DePaul University in Chicago.

Професор Ферари (брех, че име!) и неговия екип изучават причините за безпорядъка в живота на хората и как този безпорядък въздейства на емоционалното им здраве и удовлетвореността от живота. Резултатите показали, че склонността да отлагаме важни действия в живота си е много тясно свързана със склонността ни да поддържаме безпорядък в дома си! Реално разтребването на непотребното и организирането на дома ни е задача, която много хора не харесват и автоматично избягват. Изисква се време и усилие да подредиш документите на в шкафа или на бюрото си например, или да подредиш рафтовете в кухнята си, които са заровени в хиляди неща нахвърляни там. Но това отлагане и бягане от подреждането на средата около нас е поведение, което ние прилагаме във всяка друга област на живота ни!

Когато в домът ни има хаос и разхвърляност, която не подреждаме (дори когато е в гардероб, шкаф, мазе или нещо такова, което не виждаме с очите си), умът ни на едно примитивно ниво постоянно върти истории в главата ни от сорта на: „Не съм готов да видя и да реша проблемите си, за да продължа напред„.

Друго скорошно проучване, което също обръща внимание на връзката между склонността да отлагаме важни за нас действия и проблемите с разхвърляността, и трупането в дома ни показва, че стресът от хаоса се увеличава заедно с възрастта. И това води до генерална неудовлетвореност от живота ни. Проучването показва, че това е по-характерно за жените, тъй като повечето мъже нямат склонност да трупат вещи. :) Също така – жените са доста по-склонни да се оплакват и мрънкат относно разхвърляността и незавършените си проекти, вместо просто да си направят план и да оправят бъркотията, което е по-характерна черта на мъжете. :)

Другари, домът е място, което трябва да ни носи усещане за спокойствие, сигурност, приемане, отпускане, мир. Но това не може да се случи ако домът ни постоянно е пълен с ненужни неща за подреждане, миене, сгъване, чистене и т.н. На повърхностно ниво разхвърляността ни създава само малки дразнения като например това, че не може да намерим къде сме си оставили ключовете и всяка сутрин губим време и енергия да ги търсим. Подобни малки неща обаче се натрупат през деня, създават ни стрес и ни карат да стоим в неприятно емоционално състояние през голяма част от деня ни. И това съвсем без да забележим ни създава обърканост, чудене, усещане за нестабилност, постоянно отлагане на важните за нас действия, проекти и дори здравословни проблеми.

Домът ни следва да е място за живеене, а не място за складиране на хаос и непотребни вещи.

Какво е нужно да направим?

Нужно е да разтребим и подредим средата около себе си! Нужно е да застанем пред това, от което сме бягали до сега, започвайки от бъркотията в дома ни! Нужно е да изхвърлим непотребното и да организираме средата си така, че да бъде обогатяваща живота ни, а не ограбваща живота ни.

За някои от вас това ще бъде трудна задача. Но ние с вас не сме хора, които бягат от трудното! Ние с вас сме хора, които вървят напред заедно с трудното.

От 01.03. започнахме модула за разтребване на непотребното и ако искате за един месец да поразтребите дома и средата около себе си – очаквам ви заедно с нас ТУК! :)))

Ако пък искате по-целенасочено да поработите върху темата с разтребване на непотребното и изграждане на минималистичен начин на живот – очаквам ви в моя 90 дневен курс по минимализъм и опростяване на ежедневието ТУК. Този курс остава завинаги за вас, така че може да го изпълните в собствено темпо и да се връщате към него във всеки момент, когато решите занапред. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *