Големите очаквания са предпоставка за голям успех.

Големите очаквания са предпоставка за голям успех.

 

Едно от най-разпространените мнения е, че очакванията са нещо лошо, което „винаги“ водело до разочарование. Тъпото тук е, че хората приемаме подобни становища съвсем буквално, без дори да ги поставим под съмнение.

„Без очаквания? Чудесно! И без това ме мързи днес…да живея без очаквания ми звучи добре, премахва отговорността от мен, пък и звучи някак духовно…приемам го!“

Всъщност, да си поставяме ниски очаквания е най-точната рецепта за провал. Ниските очаквания ни държат в съмнения, чудене, страх и недоверие в собствените възможности. Как изобщо човек може да израства в атмосфера на ниски очаквания? Ами, не може!

В компании като Google напълно целенасочено поддържат среда на грандоманско мислене. Наричат го moonshot (стреляне към звездите) мислене и чрез него подтикват хората да мислят за продукти и услуги, които решават проблемите на поне 5 милиона човека в света. Мислите ли, че подобна хипер продуктивна среда би могла да се изгради и поддържа на основата на становища от сорта на: „Мислете за продукти, решаващи проблем на над 5 милиона човека, но моля ви – нямайте големи очаквания!“

WTF?

Желанието, убеждението и очакването. Това според Хосе Силва са най-важните свойства на ума. Обърнете внимание как за всяко от тях ни е вменено от обществото, че е неправилен принцип в живота ни. И в същото време Силва и хиляди други грандиозно успешни хора твърдят, че без тези умствени нагласи ние сме по-малко способни, по-малко възприемчиви, с по-малко любов и любопитство към света и като резултат – успехите ни биха били значително по-ниски и незадоволителни. Желанието, убеждението и очакването са инструменти, които ни помагат да започнем да използваме повече и по-ефективно ума си. Помагат ни да фантазираме. Помагат ни да имаме визия. Помагат ни да си създадем яснота за напред. Помагат ни да се поддържаме във вдъхновено, интензивно, творческо състояние, от позицията на което ние се чувстваме и действаме като създатели.

Ниските очаквания раждат повече консуматори. Високите очаквания раждат повече създатели.

Това, което реално се има предвид когато се казва да нямаме очаквания е да не обвързваме щастието си от резултата на нашите очаквания. Т.е. ако очакванията ни се реализират – чудесно – продължаваме още по-напред! Политаме още по-високо! Ако очакванията ни не се сбъднат – пак чудесно – просто опитваме пак! Трябвало е да придобием някакъв опит, който ще ни е нужен за напред. Чудесно, просто опитваме пак. :) Защото един лош резултат не е точка на живота, а запетая, поемане на дъх, ободряване, засилка.

Да развием умението си да живеем в позитивно очакване – ето това е една от game changing промените в начина ни на мислене, които може феноменално да подобри менталното, емоционалното и дори физическото ни състояние!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *