Как да бъдеш 10 пъти по-фокусиран и отдаден в работата си

Как да бъдеш 10 пъти по-фокусиран и отдаден в работата си

 

Когато става дума за количество време в деня – всички сме равни. И все пак, умението да вършим повече в рамките на едно и също време – е това, което повишава стойността ни пред клиентите ни, пред шефа ни, пред колегите ни и всеки друг, който по един или друг начин е свързан с нас.

Как тогава правим така, че да оползотворяваме времето си по най-добрия начин?

В своята книга „Промени навиците си, промени живота си„, Том Корли интервюира 177 self-made милионера и открива, че тези успешни хора използват конкретни стратегии, които им позволяват да могат да се фокусират за продължителни периоди от време, понякога до 10 часа на ден, без да се изморяват и без това да им създава мозъчна мъгла. Тази способност да се фокусират и работят отдадено позволява на тези хора да вършат доста повече работа отколкото другите хора, за същото количество работни часове.

Според Корли, способността ни да се фокусираме зависи от начина, по който използваме два вида енергия: енергията на волята и енергията на емоциите. :)

Енергия на волята.

Волята е съзнателно усилие, което е нужно да положим, за да се накараме да направим нещо. За волята ни отговаря предната, най-млада и най-неразвита част на нашия мозък, неокортекса.

Съзнателното усилие, наречено воля, изчерпва запасите на глюкоза в организма ни в рамките на два до три часа. Това е важно, защото всяка клетка в човешкото тяло се подхранва главно от глюкоза и мозъкът е основният консуматор, за който са необходими около 20% от цялото гориво, което се произвежда в тялото ни през деня. Когато резервите на глюкоза започнат да се изчерпват – мозъкът ни започва да праща сигнали, че му е нужно да спре да бъде фокусиран в дейността, която изпълнява. Ние физически усещаме това като вид мозъчна умора/мъгла, което като резултат намалява способността ни да взимаме бързи и категорични решения.

Когато това се случи, повечето хора започват да се разсейват и спират да правят каквото са започнали да правят. Други хора обаче, са способни да игнорират първоначалния сигнал на мозъка и въпреки мозъчната мъгла да завършат задачата си. Когато се опитаме да преборим мозъчната мъгла, мозъкът праща друг сигнал към черния дроб да произведе допълнително глюкоза и така нашите запаси се възстановяват за още два до три допълнителни часа, което ни позволява да останем фокусирани за още малко време.

Енергия на емоциите.

Несъзнателната част на нашия мозък, която отговаря за нашите емоции е еволюирала няколко милиона години и е доста по-силна от съзнателната част на мозъка (неокортекса). Следователно, тя е доста по-ефективна когато става дума за продуктивност и изпълнение на задачите в графика ни.

 

Несъзнателната част на мозъка може да мултитаксва – точно както например ние можем едновременно да дишаме, възпроизвеждаме нови клетки, храносмиламе, чуваме, сърцето ни да работи и т.н. по едно и също време. Това е нещо, което съзнателната част на мозъка не може да прави – неокортекса (поне докато е все още неразвит) може да се концентрира само и единствено върху едно нещо. 

 

Когато човек включи енергията на емоциите, той реално се свързва с огромният потенциал на несъзнателната част на мозъка ни.

 

Енергията, която носят емоциите ни позволява да потънем в изпълнението на една задача не просто за два, три часа, а понякога за цял ден. Без изобщо да се изморим или да усетим мозъчна мъгла. Използвайки емоционална енергия, нашата способност да се фокусираме се удължава и така имаме възможност да изпълним много повече задачи от графика си. И може да правим това всеки ден, за много години, без мозъкът ни да праща каквито и да е сигнали да спрем.

 

Ок. Става ясно, че въпросът, който ни интересува тук е: „По какъв начин се свързваме с енергията, която емоциите ни дават?

Отговорът е един.

Свързваме се с енергията на емоциите си и така имаме възможност да я използваме, за да бъдем 10 пъти по-фокусирани и отдадени в работата си, всеки път като преследваме нещо, което много ни харесва и вълнува. Ето защо, да имаме мечти, да ги дефинираме като дългосрочни цели и да ги преследваме е критично за нашия успех. Това автоматично генерира в нас енергия, която съществува във всеки от нас. Защото всеки от нас има емоции. :)

Том Корли споделя в книгата си, че по-голямата част от self-made, които е интервюирал са били способни да да постигнат своя успех именно, защото са използвали емоционална енергия, тъй като преследвали своя мечта – нещо, което много са харесвали и в което много са вярвали. 

Освен това обаче, тези хора са имали полезни навици в ежедневието си, които са помагали да подобрят тяхната енергията, която идва от волята. Такива навици са били:

  • Дрямки през деня. Кратките дрямки помагат да възстановим част от волята си. Томас Единсън е известен със своите дрямки и категоричността, с която ги е планирал в деня си. :)
  • Здравословно хранене. И то най-вече преди важни срещи! :) Пържената храна, прекалено тежката храна, такава, която съдържа много захар или обобщено – нездравословната храна създава много работа на тялото, кръвта се съсредоточава в коремната област, за да подпомогне храносмилането, което директно повлиява кръвоснабдяването към мозъка и ние усещаме мозъчна умора. Тази мозъчна умора ни пречи да мислим бързо и аналитично, което реално срива голяма част от капацитета ни. Особено ако сме в среща където трябва да взимаме важни решения.
  • Следобедни закуски. Храната също ни помага да възстановим малко енергията на волята ни. 
  • Периодично гладуване. В книгата си, Том Корли споменава, че 59 от self-made милионерите в изследването му са използвали кетоните, които се създават от мазнини, като гориво (вместо глюкоза). Последните изследвания показват, че кетоните произвеждат около 20% повече енергия от глюкозата. 
  • Аеробни упражнения. Дори една кратка, бърза разходка може да помогне да намалим мозъчната си мъгла и да подобри способността ни да се фокусираме и работим по-отдадено след това.
  • Качествен сън. Поне 7-8 часа на ден.
  • Почивка. Мантрата тук е една и тя е: Deep work is imposible without deep recovery. :)

Освен посочените по-горе навици, Том Корли споделя, че self-made милионерите в изследването му са изпълнявали и навици за намаляване на стреса. Стресът изсмуква глюкозата от организма, защото увеличава сърдечният ритъм и кръвното налягане, което кара тялото да произвежда кортизол, което означава, че енергията се пренасочва да обслужва тези базисни за оцеляването на човек функции, а не фокусирането върху някаква задача в графика ни.

Навиците, които помагат за намаляване на стреса са физическите упражнения, медитацията, ученето, четенето, слушането или гледането на вдъхновяващо съдържание. Слушането на релаксираща музика, разходки, общуване с добри приятели и хора,които ни вдъхновяват, прекарване на качествено време със семейството и благотворителни дейности, които освен всичко подхранват и удовлетворението от живота ни. :)

Е, ако мислите, че ви е дошло време и вие съзнателно да изградите 12 от най-важните полезни навика в своето ежедневие, за да увеличите енергията, която използвате и от волята си и от емоциите си – очаквам ви заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици! ) Цената за един месец е 30лв., а Програмата се изпълнява изцяло онлайн, така че може да се включите отвсякъде и да я изпълнявате в свое собствено темпо. Очаквам ви заедно с нас ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *