Как залагането на критични точки ни помага да поддържаме полезните си навици на достатъчно високо ниво.

Как залагането на критични точки ни помага да поддържаме полезните си навици на достатъчно високо ниво.

 

Предполагам доста от вас са запознати с експеримента, при който когато пускат една жаба в съд с вряла вода – тя веднага изскача от съда с водата. Когато обаче сложим жабата в съд със стайна температура и включим котлона бавнично – жабата си остава вътре и после се сварява без да се усети какво й се случва. Този експеримент може да послужи като обяснение за много неща, но днес го споделям във връзка с поддържането на полезните навици. :)

Например ако вземем здравословното хранене – представете си, че ако днес го нарушите – утре сутрин ще се събудите с 25кг повече – това ще ви направи голямо впечатление – все едно жабата скача във вряла вода. :) Но ако всеки ден не спазваме полезни хранителни навици – то след 5 години ще изглежда сякаш „неусетно“ сме ги качили тези 25 кг. Демек, в този случай сме пуснали бавния котлон и жабата (ние) се вари без да усети. :)

Та, искам да кажа, че за да поддържаме полезните си навици е добра идея да си монтираме термостати в печката. :D Т.е. както сме се разбрали, хубаво е да си чийтваме за един, два дни, дори седмица, но за да не стане така, че да се пуснем по течението и бавно, и неусетно да пътуваме в посока, която не ни харесва, е добре да си заложим някаква граница, която когато стигнем – да ни алармира, че трябва да се върнем към спазването на съответния навик. :)

Видеото по долу дава една идея как да си заложим термостати, от която може да ви хрумне какво вие бихте могли да правите. Аз правя нещо подобно – например ако не тренирам 3 поредни дни – това ми е аларма, че трябва да се върна към физическата си активност. Ако съгрешавам с храната 3 дни – това ми е аларма, че трябва да се върна към чистото хранене веднага от следващия ден. Ако не си пиша благодарностите и утвържденията 3 дни – на следващия ден трябва да го направя без уговорки. Ако видя, че 3 поредни дни поддържам супер ниска продуктивност – на следващия ден правя всичко по учебник (в нашия случай по Програма) за работа по график и спринтове за продуктивност. Или дори за парите – заложила съм си всеки месец да си вкарвам пари в спестявания и ако един месец нещо стане и не мога да отделя пари – другия месец слагам това в приоритетите без коментар. И т.н. Реално за всеки полезен навик може да се приложи тази идея със залагане на граница за съгрешения – задаваме си една стойност, която ние искаме да поддържаме в даден навик и ако видим, че преминаваме границата – без компромиси, без умствени уговорки, без оправдания, независимо от условията – връщаме си се към следване на навика. :)

На мен лично това много ми помага, защото ако нямам заложени термостати, водата ми бързо преварява и без тези опорни точки е възможно да се пусна по течението без да усетя. :D Залагането на критични точки ми помага винаги да се движа точно в посоката, която искам, а не обстоятелствата на живота да ме подхвърлят във всички страни. Защото идеята не е да следваме потока на живота, а да следваме потока на нашия автентичен живот. Със зададени критични точки дори и да се отклониш от личния си път (или по-скоро когато се отклониш от личния си път) – веднага имаш какво да ти сигнализира, за да се коригираш навреме и да се синхронизираш със себе си.

Ако и на вас ви харесва тази идея може днес да си заложите за всеки важен за вас навик граница и да си обещаете, че ако я преминете – веднага се връщате към спазване на навика, който ви носи полезност в живота. :)

Ако желаете осъзнато, дългосрочно и вдъхновено да изградите полезни навици в ежедневието си – заповядайте заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици ТУК. :)

:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *