Категоричността – навикът, който ще подобри в пъти качеството ви на живот!

Категоричността – навикът, който ще подобри в пъти качеството ви на живот!

 

Има едно нещо, което може да направим и веднага да подобрим с бясни темпове живота си. Моментално. На секундата. Това е да преминем от режим „чудене“ към режим „категоричност“. :)

 
Хората прекарваме безобразно много време в чудене. Това ли да кажа, онова ли. Сега ли или после. Да го направя ли или да не го направя. Така ли да го направя или по друг начин. Дали е правилно така или не. И така до безкрай. Или по скоро докато капнем от умора, енергията ни падне тотално и се откажем да мислим, казваме или правим каквото и да е. След прекалено чудене пътят напред е напълно размазан.
 
В малки дози процеса чудене е чудесно средство за решаване на проблеми, но мине ли тънката червена линия – то започва да задълбочава проблема. Ако е малък проблем – чуденето го прави голям. Ако е голям – прави го сложен.
 
Например. Седите си на бюрото сутринта, пълни с енергия, готови за работа и въпреки, че имате ясен график – изведнъж започвате да се чудите от къде да започнете. Стоп кадър! Ето го момента! Това е моментът, в който ако не сте изградили достатъчно добре умението за категоричност е много вероятно да стартират поредица от чудения, който за няколко минути могат да сринат фокуса, енергията и продуктивността ви. С това ли да започна или с онова? Да му звънна ли сега или няма да е удобно? Така ли да го направя или по друг начин? Без да разбереш, за няколко минути чуденето те е хванало на каишката си, поставило те е на колене и те кара да взимаш безброй решения, които обикновено няма абсолютно никакъв смисъл да взимаш, но резултата е налице – ти си изморен и объркан още от сутринта! Чуденето си е свършило работата. То винаги си върши добре работата.
 
Дали в подобна на горната ситуация или друга – обърнете внимание когато се чудите – всеки може съвсем осезаемо да го почувства – спада на психическа и дори физическа енергия, които чуденето мъкне със себе си. Самата дума „енергия“ значи активност, а чуденето в повечето случаи е боксуване на едно място, затова ни отнема токова много енергия и ни блокира да действаме. Обърква ни и ни кара да си мислим, че пътищата напред са затворени, което въобще не е вярно!
 
Как да променим това? Как да имаме повече яснота, енергия, фокус и скорост в живота си?
 
Като преминем от режим „чудене“ към режим „категоричност“. :)
 
Има точно 2 стъпки, чрез които тренираме умението си да бъдем категорични:
  1. Забелязване, че процеса чудене започва да завзема ума ви. Всичко започва с това да обърнеш внимание, да забележиш чуденето, а не автоматично и неосъзнато да се оставиш по неговото течение. Ума иска да странства, за него е най-лесно, комфортно и приятно да се отдаде изцяло на чуденето. Чуденето е страстната любовница на ума, за която той е готов да се бори с теб – затова може да се опита да те заблуди. Може да ти каже, че „това има нужда да се обмисли още малко“ или пък да ти каже: „виж, имам още няколко предложения – дай да ги обмислим пак преди да си решил!“, или „тук трябва да се помисли по-задълбочено“. Опитайте да забележите тази игра на ума. Обикновено най-ясно може да я забележим когато усетим, че енергията ни пада и започваме да се чувстваме изморени. Нека това бъде вашата червена лампа, която ви кара да обърнете внимание дали процеса на чудене е минал границите. Да забележим чуденето, вместо автоматично да му се отдадем, е най-важната стъпка от категоричността. :)
  2. Вземане на моментално категорично решение. Когато усетим, че чуденето е минало граници – даваме си не повече от 5 минути, в които веднага да изберем едно от възможните към настоящия момент решения. Другите избори абсолютно категорично ги забравяте! Веднага. На момента. Забравяте ги. Приемате избора, който сте направили като най-доброто възможно решение и действате спрямо него все едно е единственото правилно решение на света. Целият фокус насочвате към това как да реализирате този един избор.

Тук умът отново ще се опита да ви вкара в затвора на чуденето, защото „как да бъда сигурен, че това е най-доброто решение?“ или „може би има по-добър вариант!“ или „аз ще взема решение, но все пак ще си запазя и другите опции“. Пълни глупости. След един момент чуденето е толкова безполезно, че всяка запазена възможност я приемете като въже около врата си, което ви тегли назад и ви пречи да изпълните избора, който сте взели максимално продуктивно и ефективно. Защото … имате „едно на ум“, което пак ви дърпа назад и ви забавя. Да срежем въжетата на чуденето след като сме взели решение – това е втората най-важна стъпка на категоричността.

Че може решението да е „грешно“? Може! Но дори и така да е – ние ще поддържаме скоростта си на изпълнение достатъчно голяма, че да коригираме бързо посоката си в движение. Както се казва: По-добре със 100км/ч в грешната посока отколкото на кръстопът.

Чуденето не просто ни поставя на кръстопът. То ни кара да скръстим крака по средата на пътя, където някой ще мине и ще ни сгази. Ще ни размаже – ментално, емоционално и физически. В момента, в който забележим, че седим прекалено дълго на кръстопът – бързо трябва да вземем категорично решение, по кой път да натиснем газ. Категоричността е ускорител на успеха и щастието ни. То е навик, който ни пести време, фокус и енергия – трите най-важни валути на 21 век. Категоричността е модел на поведение, който може да спаси живота ви! Буквално! Защото ако чуденето ви е докарало да прекалена обърканост и депресия – категоричността може много бързо да ви изкара от там и да направи пътешествието ви цветно и вълнуващо!

 
Пробвайте веднага! Трябват ви 2 минути.
 
  1. Помислете за нещо, за което се чудите отдавна. Може би до толкова, че вече сте го бутнали някъде настрана в главата си да ни ви натоварва. Вземете нещо, за което се чудите прекалено дълго.
  2. Превъртете за не повече от 1 минута възможните варианти за избор и изберете един от тях. След това забравяте за всички останали избори. Забравете веднага за тях, че съществуват. Приемате, че взетото от вас решение е ЕДИНСТВЕНОТО правилно решение и погледнете към изпълнението му, макар и да ви накара да направите нещо некомфортно. В този момент – дайте си една секунда време да усетите как бремето на чуденето вече го няма, умствената мъгла я няма, вече има път напред, енергията и ентусиазма се повишават от това, че вратата е отворена и играта може да продължи! Усетете вдъхновението, което дава категоричността. Усетете отпускането на тялото! :) Тогава разбирате, че категоричността си е свършила работата. А тя винаги, винаги си върши добре работата.
След това преценявате първата стъпка, за да осъществите решението си и действате. Веднага. :)
 
Категоричността не само може да спаси живота ви, но ще го направи по-цветен, вълнуващ и светкавично бърз! :) Затова – в момента, в който се почувствате изморени – първо проверете дали не сте в режим на чудене от прекалено дълго време. Ако е така – веднага минете в режим на категоричност и се изтреляйте бързо през вратата, която то е ви отворило напред! :)))

Ако тази статия ви е харесала – запишете се да получавате други мои статии ТУК. А ако искате да изградите в себе си категоричност и други полезни навици – запишете се с нас в Програмата за изграждане на полезни навици ТУК. :) 

One thought on “Категоричността – навикът, който ще подобри в пъти качеството ви на живот!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *