Не вярвайте на хора без план

Не вярвайте на хора без план

Не вярвайте на хора без план! На тези, които всичко им е в главата също.

Не че другите, които имат план значи, че ще го изпълнят или че няма да го променят 3, 6, 7 или 25 пъти. Не! Просто дори това, че си седнал да си направиш план е достойно за доверие. Защото да не седнеш да го опишеш – означава, че имаш някаква идея на ум, която нека не се лъжем – едва ли някога ще се реализира на практика.

Винаги когато сядам да си преглеждам плана за годината, въпреки, че уж всичко ми е в главата, обикновено ми отнема 5 – 6 часа да ревизирам кое, кога и как да се случи. Защото когато започнеш да пишеш винаги се оказва, че главата ти те е излъгала и има още сумати неща за доизясняване. Но пък след като си опишеш всичко, се появява едно много приятно усещане, че знаеш къде се намираш, на къде си тръгнал и кои са следващите ти стъпки.

Колкото пъти съм се чувствала объркана, толкова пъти съм се оказвала без план.

Колкото пъти съм се чувствала тотално объркана, толкова пъти се е оказвало, че не си следвам плана, а се занимавам с други неща.

Това е! Не вярвайте на хора без план. На тези, които „всичко им е в главата“ също. Ако не седнеш да си опишеш плана, главата ти ще те изиграе. Или сърцето. Или стомаха. Няма значение – все някой орган ще те пр**бе. И ще е Big time!

Затова, вземете веднага лист хартия, напишете 3-те най-важни цели, които искате да постигнете една година напред (формулирайте ги точно, кратко, ясно, реалистично) и си направете план как да ги реализирате (опишете стъпки за всяка цел и срок за изпълнение на всяка стъпка. Всяка стъпка трябва да е ясна и кратка – съдържаща едно, две действия, а не дълга, объркваща и изискваща прекалено много неща)! Не се притеснявайте ако не знаете абсолютно всяка крачка по изпълнение на целите си. Напишете си плана с крачките, които са ви ясни в момента. Обещавам, че изпълнявайки тях, останалите ще ви се изяснят по пътя. След като планът ви е готов, започнете да действате по него и веднъж месечно го преглеждайте, ревизирайте, променяйте според това какво сте направили до момента и идеите, които са ви хрумвали за напред :)

Когато си направите план и започнете да действате по него, усещането ви за целенасоченост и визия, осезателно ще се увеличи!

Ами, хайде, да действаме! :)

Бог работи с нас. Не вместо нас.

А ако искате заедно с нас да създадете своя план за деня, месеца, живота  – заповядайте в Програмата за изграждане на полезни навици. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *