Спринт на навици

Спринт на навици

Лео Бабаута е един от най-известните ментори по отношение на формиране на навици в световен мащаб.

Тук ще ви представя един модел, който той предлага за интегриране на навици в живота ни. Въпреки, че на пръв поглед изглежда прекалено бърз за създаване на трайни навици, той е изключително полезен и насочен да отговори изцяло на индивидулния ритъм на всеки от нас, така че да инкорпорираме даден навик по най-бързия и удобен за нас начин.

 Спринт на навици

Методът е основан на Скръм подхода за работа по изграждане на софтуерни продукти. Идеята е да се работи много фокусирано и усилено за кратък период от време (1 седмица), след това да се прегледат резултатите, да се нагодят спрямо крайните изисквания и ако има нужда и начин – да се осъвършенства работа.

Как това може да се приложи за формирането на навици?

Старият начин за изграждане на привички е едно действие да се извършва минимум месец, след това да се добави нов новик и т.н. Идеята на спринта за навици е да подобри внедряването на даден навик в рамките на месеца. При него се избира определен интервал от време (най-добре да е 1 седмица), в който вие планирате навика, изпълнявате го, след това преглеждате как сте се справили и какво ви е попречило да го изпълнявате, а накрая подобрявате процеса на изпълнение за следващия спринт. И така в рамките на целия месец, всяка седмица коригирате изпълнението на дадения навик, спрямо своите си особености и ритъм на живот, така че да може да интегрирате успешно навика, който желаете.

Ето и как работи:

  1. Планиране. Избирате само един навик и записвате как ще го изълните – кога ще го правите, кой ще е вашият трегер (нещо, което да ви служи за отправна точка – когато то се случи, вие трябва да изпълните своя навик), колко дълго ще го правите, къде, с кого и с какво ще го правите, как ще помните, че трябва да го направите, пред кого ще поемете отговорност, че ще го правите и каква ще е тя. Най-добре да направите това в неделя вечерта или най-късно понеделник сутрин
  2. Изпълнение. Фокусирате се върху изпълнението на навика през цялата седмица. Записвате си как сте се справили, какво ви е накарало да отложите или да не изпълните навика, какви пречки са възникнали, на кого и каква отчетност сте дали
  3. Преглед. В края на седмицата (примерно в неделя) преглеждате изпълнението на отминалия спринт. Всичко ли направихте от планираното? Какви пречки сте срещнали? Какво може да направите, за да ги премахнете следващият път и да подобрите изпълнението?
  4. Подобрение. Напишете какво ще направите различно от редната седмица, как ще преодолеете препядствията и какъв ще е новият процес, който ще следвате. След това ползвайте този нов процес за планирането на следващия ви спринт (обратно към т.1)Този процес минавате всяка седмица – планирате, изпълнявате, преглеждате, набелязвате как ще регулирате изпълнението спрямо вашия ритъм и започвате нов спринт. По този начин, изпълнявайки навика на малки итерации, човек се фокусира върху създаването на съответния навик и вижда как той му въздейства моментално. Заедно с това, навикът постоянно се наглася и пригодява според индивидулните желания и ритъм, така че в края на спринтовия период (около месец, месец и половина) вие вече сте интегрирали даден навик по най-добрият за вас начин.

Макар да изглежда малко ангажиращо в началото (всъщност създаването на навик винаги е ангажиращо в началото), този метод работи изключително добре ако следвате плана и му дадете шанс да ви промени.

Опитайте!

А ако искате заедно с нас да изграждате полезни и здравословни навици – заповядайте в Програмата за изграждане на полезни навици. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *