Умението да оставаме консистентни.

Умението да оставаме консистентни.

 

Напоследък тренирам умението си да НЕ реагирам веднага на това, което се случва. Не отговарям веднага на мейл. Не отварям веднага получено съобщение. Не вдигам телефона само, защото е звъннал. Не се ядосвам само, защото някой е направил нещо. Не се карам само, защото някой ми се кара на мен. Не изпълнявам една задача веднага след като някой поиска това от мен. Не купувам веднага щом ми се появи желание да купя. НЕ чета всяка „важна“ статия от страх да не изтърва нещо важно. НЕ се включвам във всевъзможни събития за кой знае какво, колкото и да е „интересно“. Не се разсейвам веднага щом ума ме подтикне да се разсея. Просто НЕ реагирам веднага на това, което се случва. Изчаквам малко и след това на трезво преценявам.

Повечето хора са в постоянно реагиране на някакви стимули създадени от ума им, от другите хора, от рекламите, от телефона им, от фб нотификациите им. Постоянно хабене на енергия да реагираш на неща, 95% от които няма смисъл да реагираш, защото не носят стойност, отминават или се решават самостоятелно с времето. Накрая хората казват: „Нямам енергия за нищо“. Не че нямаш енергия, а просто реагираш на всичко около теб БЕЗ да има нужда да го правиш, което е изключително изморяващо и на повърхността си изморен.

Само си представете живот, в който НЕ отговаряте на всеки стимул. Не давате вниманието си на всеки и всичко, което го изисква. Това е живот с повече енергия. Консистентен, наситен живот.

Затворете очи. Представете си, че в главата ви, зад очите ви, има магнит. Издърпайте с този магнит цялото си внимание, което сте дали в хиляди разнопосочни посоки. Усетете се събран, консистентен от това, че вниманието ви е във вас. Че не сте разпилян. Че сте стабилен. Продължете така за напред като много внимателно следите да не реагирате и да не отдавате вниманието си на незначителни неща.

Оставаме консистентни като просто спрем да се разпиляваме на всички страни.

Заповядай заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици в ежедневието ни ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *