Умението да проявяваме разбиране към хората около нас.

Умението да проявяваме разбиране към хората около нас.

 

Вие ще бъдете заобиколени от дразнещи хора и разочароващи ситуации, само докато се научите да НЕ се дразните и да НЕ се разочаровате. След това просто ще започнете да ги виждате като обикновени хора и обикновени ситуации.

Тимбър Хоуки

Една от лошите черти, която може да се забележи в характера на почти всеки от нас е нетолерантността. Осъдителни сме към другите, бързо им слагаме етикети, дразним се от това, което правят, дразним се ако имат различни от нашите вярвания и т.н., и т.н.

Понякога всичко това се случва, защото имаме много неща на главата си и абсолютно забравяме да управляваме себе си или просто сме прекалено изморени да се държим „правилно“. Но в повечето случаи когато това се случва дори не осъзнаваме, че проявяваме нетолерантност. Ние мислим, че имаме правото да бъдем осъдителни към другите, да им се дразним, да им се ядосваме. Това обаче е още една лоша черта в характера ни, която вреди не само на отношенията ни с другите, но вреди и на нас самите. Нетолерантността ни кара да преживяваме емоции, които са изключително енергоемки (гняв, яд, обида), оставя ни уморени, пречи ни да се свързваме с хората, изолира ни и заедно с това е ясен признак на неприемане на себе си. Защото ако един човек се приема и с хубавото, и с лошото – той е склонен да разбере не до там перфектните черти в другите и да ги приеме.

Нетолерантността наранява взаимоотношенията ни, създава ни стрес, уморява ни и намалява щастието ни.  И ние може да променим това като просто се упражняваме да проявяваме повече разбиране към хората около нас.

Как може да се отървем от този феномен нетолерантостта? Как може да си изградим разбиране?

Разбира се, лошите черти на характера ни могат да бъдат променени и винаги първата стъпка е просто да започнем да забелязваме когато ги проявяваме. Просто да забележим когато сме нетолерантни.

Ние етикираме и осъждаме хората почти непрестанно:

  • Някой се държи зле, затова ние му се ядосваме и му се дразним;
  • Някой се храни различно от нас и ние мислим, че той следва грешния подход;
  • Някой живее различно от нас и ние мислим, че той е смотан;
  • Някой има различни политически виждания и ние мислим, че той е заблуден;
  • Някой е пълен, беден, има различни религиозни виждания, няма добър речник, не се облича добре, постоянно говори по телефона, прави си прекалено много селфита, сексуално по-освободен е, много е скромен и т.н. и т.н.

Ние не винаги разпознаваме всичко това като нетолерантност, но то е. :) И когато ние се издразним на някого по някой от горните или подобен начин – може да използваме това като нашата червена лампичка, която ни напомня да проверим себе си дали не сме прекалено осъдителни. Дали има нужда да проявим повече разбиране и така да успокоим едновременно себе си, другия и ситуацията. Това, което ще установим с времето е, че в 90% от случаите наистина е по-добре да изберем разбиране, пред която и да било друга емоция или действие.

Ето какво правим когато червената лампичка светне (когато забележим, че се държим нетолерантно):

  1. Забележи какъв е вътрешния диалог, който водиш със себе си когато ти самият ти или някой друг около теб сгреши;
  2. Опитай да проявиш любопитство към другия. Вместо веднага да си изградиш мнение за човека и да го осъдиш, предизвикай себе си да бъдеш любопитен за него. Провери дали може да разбереш човека вместо автоматично да мислиш, че той не е прав. Когато ние осъждаме някого – това, което всъщност се случва е, че ние имаме липса на информация за този човек (защо той се държи така), която ни кара да бъдем осъдителни. Затова е нужно да проявим любопитство;
  3. Помислете как бихте могли да обясните поведението на другия по един по-приятелски начин. Когато сме нетолерантни обикновено е, защото тълкуваме отношението и действията на другия като безпочвени, невежи или погрешни. Но ние може да намерим друго обяснение, което предполага, че другия човек прави това, което прави с добри намерения. Това не винаги е лесно, но да – ако някой се държи дразнещо, ние въпреки това може да предположим, че той изхожда от добри намерения, просто се опитва да бъде щастлив. Винаги има начин да си обясним действията на друг като такива с добри намерения. Дори и когато според нас те са ужасни. Не е нужно да оправдаваме неговите действия, но може да видим, че в крайна сметка те идват от нещо добро;
  4. Спомнете си какво е когато минаваш през труден период. Всички сме изпитвали страх, безпокойство, напрегнатост, стрес, несигурност, желание да избягаме от трудностите и дискомфорта. Ако може да видим доброто намерение на едно „лошо“ според нас действие, ние може да видим трудността, през която може би минава човекът в този момент. И да си спомним какво е усещането когато ние сме били в подобен труден период – да си спомним болката, страха, яда, яростта, самотата,  неадекватостта, които ни обземат когато изпитваме тази трудност;
  5. Дайте своята съпричастност към другия човек. Когато осъзнаеш трудността, която може би човекът изпитва в този момент – тогава вместо осъждане, може да му предложиш своята съпричастност. Ако той изпитва някаква болка или стрес – ти можеш мислено да му пожелаеш тази болка да спре. Може да му пожелаеш повече радост в живота. Дори може да му изпратиш малко любов. И след това просто продължи напред, лек и чист, без емоционално натоварване, без дразнение, без контракцията в тялото, без историята, която си разказваш.

Ето така упражняваме повече разбиране към хората около нас. Само 5 стъпки. :) Всеки момент, в който усетите, че някой ви дразни – може да практикувате. И колкото повече практикувате, толкова по-често ще забелязвате още от началото когато започвате да проявявате нетолерантност и няма да влизате в нейния подкопаващ водовъртеж. Времето и енергията ви са прекалено ценни, за да ги изхвърляте в тази бездънна яма.

Отнема известно време, но ако практикувате ежедневно (или колкото често можете), вярвам, че ще видите резултати. Най-важният резултат от умението да разбираме другите е, че ще бъдем по-спокойни, по-малко раздразними и по-състрадателни. Всичко това ни помага да оставаме за по-дълго време в алфа и тета мозъчни вълни, което повишава креативността, радостта, решителността и ентусиазма ни. Умението да разбираме стои над прошката и буквално действа оздравяващо на ментално, емоционално и физическо ниво.

Да, лошите черти на характера ни могат да бъдат променени и това не просто ни прави по-добри личности, но и ни помага да пестим енергия, която след това бихме могли да използваме за наистина важните неща в живота ни като това да имаме куража да си поставяме вълнуващи цели и смело да ги реализираме до край! :)

Започнете да практикувате разбиране и се наслаждавайте на резултатите. :)

А aко искате да практикувате заедно с нас – заповядайте в Програмата за изграждане на полезни навици Alephia.net. :) Запишете се да получавате други мои статии ТУК.

3 thoughts on “Умението да проявяваме разбиране към хората около нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *