Защо да чистиш сам къщата си понякога е добър метод за личностно и финансово израстване!

Защо да чистиш сам къщата си понякога е добър метод за личностно и финансово израстване!

 

В последно време сред моите познати стана модерно да си наемат жена, която от време на време да им съдейства с чистенето на дома, за да ги отменя в тази „мръсна“ работа. :) И тъй като в края на април месец ми предстои едно голямо чистене на къщата, в която живея през лятото, започнах да се чудя дали пък и аз да не наема някой за съдействие. Размишлявайки обаче за чистенето ми през май миналото лято, установих, че именно тази тази дейност, която ми беше отнела 7 плътни дни, ми е помогнала повече от 90% от семинарите по личностно развитие, на които съм била. 

Та, днес реших да ви споделя и на вас какво ми донесе чистенето на къщата миналата година, за да ви покажа от първо лице, че една тривиална, скучна и дори нежелана дейност, като чистенето всъщност ни дава възможност за огромно личностно развитие и положителна промяна в мисленето.

Така … някои от вас може би знаят, други не, но аз от миналото лято развивам една къща за гости в село Лозенец на морето, която от края на миналата година е вече изцяло моя. Много хора когато им казвам за къщата си в Лозенец си мислят, че съм голямата хотелиерка, но истината е, че аз в тази къща съм повече камериерка, отколкото хотелиерка :) и това изцяло ме удовлетворява, защото самата дейност на разтребването е вид силна медитация, на която ако човек обърне достатъчно внимание, тя може да му даде отговори на всички важни конкретно за него си въпроси, чрез които той да продължи уверено напред (не случайно във всеки ашрам по света, задължителна ежедневна дейност е именно чистенето)!

Чистенето като вид медитация.

Една от основните цели на медитацията е да ни върне в настоящия момент. Не да въртим отново филма в главата си за това какво се е случило вчера или за това какво има да правим утре. Всичките тези мисли, целия този постоянен вътрешен диалог, разсейват ума и го правят силно хаотичен.

Именно в такива моменти, когато умът е разсеян и човек се чувства объркан, една изключително добра практика е веднага да се заемем да правим нещо с ръцете си – шиене, готвене, майсторене на нещо, някоя поправка на колата, шиене на гоблени, рисуване…разтребване и т.н. Когато вършим нещо с ръцете си, това дава посока на ума къде да се концентрира и той след няколко минути се успокоява от объркването и започва да събира фокус за напред. :)

В този смисъл разтребването, освен някакво си чистене е вид силна медитация, която помага на ума да остане в настоящия момент, защото той се фокусира върху разчистването и съответно по-малко мисли за това какво се е случило вчера или какво има да се случва утре, или кой какво казал, или …. Всеки път когато се чувствате объркани, разтребването е едно добро средство, чрез което можете да се върнете в настоящия момент и в тази тишина да откриете правилните за себе си отговори, които да ви придвижат напред! :)

Какво донесе лично на мен огромното чистене на къщата миналата година?

Повярвайте беше голямо чистене – къща на 4 етажа, с около 5 стаи пълни буквално до горе с вехтории и остарели неща. Когато отидох на място се затворих плътно за 7 дни у нас само за чистене от сутрин до вечер! Бях сама, защото тогава просто не намерих някой, който да ми помогне…..знаете има моменти, в които другите са заети с техните си неща и това е ясен знак, че човек трябва да се вземе в ръце и сам да си свърши „мръсната“ работа. :)

Ето петте главни неща, които научих по време на чистенето, които някак си все не успявах да науча по други начини: :)

1. Докато белосвах и боядисвах с латекс и боя, видях, че за да стане хубава стената или вратата трябва да сложа един слой и да изчакам малко, после друг слой и да изчакам малко и после трети, и после пак да изчакам. Това най-накрая съвсем нагледно ми показа, че повечето неща, за да станат хубави – не става от първия път и не бива постоянно да ръчкам хората, ситуациите и времето всичко да се случва по-бързо, както реално много често постъпвах. Не може да ги насилиш нещата. Просто не може да сложиш следващия слой латекс, ако предния не е изсъхнал добре. Няма да се получи. Можеш само да започнеш, да действаш, да сложиш първия слой боя и да изчакаш малко! Да сложиш втория слой латекс и да изчакаш малко. Трябва търпение. С латекса и боята всичко е ясно, но много често в други области напираме нещата и не изчакваме „да ни се опече работата“ за да стане „хубава работа“. :)

2. Докато търках баните и тоалетните – 6 на брой са другари, хич не са малко – си мислех колко лесно мръсотията се лепва навсякъде и ако не поддържаш чисто, цялата къща става мръсна, неподдържана и място, в което изобщо не се чувстваш спокойно и хармонично. И реално като се замисли човек – същото е и в ума ни – всеки минава, хвърля върху нас неговите си ограничаващи думи, убеждения, нагласи, вярвания, граници, модели на поведение и ако не сме достатъчно наблюдателни, за да отсеем кое е полезно за нас и кое не – това изключително замърсява и дори разболя нашия ум. Това смятам е ясно за всички, че води много директно към физическо разболяване. Чистейки баните за пореден път си припомних колко е важно с какви хора се събираме, какви думи ползваме, кое избираме да приемем в себе си, за да не допускаме „мръсотията“ да се наслои. И сега постоянно си припомням думите на Ганди: „Няма да позволя на никой да върви с мръсни крака в ума ми!“. А вие, ако все още се обаждате на някого за кафе единствено и само, за „да изгубите малко време“ с него, а не да изживеете времето си с него, значи може би е добре и вие да си припомняте от време на време тази мисъл. :)

3. Чистейки цялата къща се сетих за всички почиващи, които идват на морето. През май месец водата на плажа беше кристална, обаче през август щеше вече да е хипер мръсна. Но щеше да е мръсна само в началото – там където са повечето хора. Където всеки оставя „мръсните“ си думи, мисли, поведения, страхове, обиди, граници, негативни убеждения. На дълбокото морето винаги, винаги е чисто – без значение кой е месеца! Но там се стига само ако имаш куража и постоянството да минеш началото – мътната вода! Ако успеем да ги минем – на дълбокото е чисто и просторно! Там няма много хора, а тези които са стигнали там, също са имали куража и постоянството да минат мътното и са добри приятели за раздумка, а и те като нас, също ще знаят колко е важно да се поддържа чисто! :)

В момента, каквото и да се случи знам, че с малко кураж и малко постоянство всичко се постига и рано или късно стигаш до дълбокото – чистото и спокойното! Така, че научете се да плувате добре, моля и това лято идете да проверите как е на дълбокото! :)

4. Изкарах 5 часа плътно чистене с един човек да изхвърлим всичко от мазето – 3 стаи + килер и баня и тоалетна – пълни с неща от поколения назад – всичко се изхвърли, а ценните неща (като доста скъпи мрежи за риболов от баща ми) дадох на близки от селото, които в замяна се съгласиха да наглеждат къщата докато ме няма :). Вечерта в деня на разтребването спах по-леко. Осезаемо беше! Малко след това в къщата ми, за да остане за цяло лято дойде един човек, Митко, който беше изключителна изтрещялка – спеше по 2 до 4 часа на денонощие, все танцуваше и се радваше на живота – изключително богат човек, както духовно така и финансово. Той цяло лято ми показваше, съвсем нагледно, как човек може да се радва на живота, ей тъй, без причина! Почти всяка сутрин посрещаше изгрева с лек танц на плажа… :) Да бе, като по книгите, съществуват и такива! И аз се учудих… :)

5. Когато тръгнах да чистя градината, видях, че въпреки, че от около 5 години никой не се е грижил за нея, райската ябълка и наровете бяха огромни и пълни с цвят за плодове! Бях изумена как тези растения са се запазили толкова добре. После се сетих, че докато баба ми беше жива тя гледаше градината с изключителна любов и винаги, винаги говореше за най-красивата райска ябълка в селото и за плодородните ни нарове. Много ги обичаше. И се сетих, че ако посеем нещо с огромната си любов (независимо дали са ябълки или навици) и го поливаме с внимание всеки ден – то ще оцелее за дълго напред и много силно ще ни помага и в онези…“мръсните“ периоди, през които всеки от нас минава … периодите, когато няма никой до теб – сам си и трябва сам да си свършиш „мръсната“ работата! :)

И така другари … тази година най-вероятно ще имам помощници в чистенето, но определено смятам, че има още какво да си припомням и науча чрез чистенето за…живота, за щастието и за бизнеса дори!, и макар да имам пари да наема човек, ще си върша голяма част от него сама. :)

Споделям ви и снимка на един прЕател (по-горе), който не помогна много, но пък беше плътно до мен в почистването на къщата през всички 7 дни! Ако знам, че някой ме подкрепя винаги ми е действало мотивиращо! :)

В крайна сметка искам да кажа следното – почиствайте сами дома си, обръщайте внимание на процеса на разтребване, на ремонта, на подобрението на дома, на непотребните вещи, които ще изхвърлите, на вещите, който изберете да запазите – вие не просто чистите, а всъщност разтребвате ума и визията си за напред, ремонтирате живота си, подобрявате качеството си на живот, развивате умението си да правите разлика за това кое е важно в живота ви и кое не! Ако обърнете достатъчно внимание на чистенето ще видите, че всяко разтребване е много силен метод за личностно израстване! :) А както обичам да казвам – всяко личностно, духовно израстване винаги получава своето материално и финансово отражение!

Ако решите, че искате да развиете навика и силата на разтребването заедно с нас – заповядайте в Програмата за изграждане на полезни навици, където цял март месец фокусът ни е именно към разтребването и довършване на недовършените ни ангажименти! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *