Живот воден от страст или живот воден от любопитство?

Живот воден от страст или живот воден от любопитство?

 

Дамата от снимката по-горе е Елизабет Гилбърт. Знаете я. :) Авторът на „Яж, моли се и обичай.“ Всички знаем, че тя е много е въздействаща в разказването на истории. Но това, което повечето от нас не знаем е, че тя всъщност е и огромен пример за постоянство, увереност и кураж. Тя е пример за човек, който до дупка гони това, което иска да прави – да пише. Пише преди работа, мисли какво ще пише по време на различните работи, които сменя, пише и след работа. Накратко – тя е пример за човек с истинска страст.

Във видеото обаче, което ви споделям по-долу, Елизабет Гилбърт говори СРЕЩУ страстта.

Страстта е нещо, по което всички взеха да припадат и да налагат мнение, че трябвало да имаме, за да живеем смислен живот. Да „имаш страст към ЕДНО нещо“ е станало някакъв фетиш на 21-ви век. Който няма страст, постоянно и отвсякъде е бомбардиран с неща от сорта на: „Намери къде е твоята страст!“, „Фокусирай се върху едно нещо!“, „Намери си пътЯТ!

И така, човек тръгва да търси бясно своята страст и като не я открие в една посока си мисли, че той нещо не е наред. Че нещо не му достига лично на него да бъде достатъчно мотивиран, за да върви само в една посока.

Всъщност това е глупост. Някой излиза на сцената, показва ни един модел на живот (със страст), казва ни, че така се живее супер и ние автоматично решаваме, че това е валидно и за нас. Че това и нас ще направи щастливи. Но ако ти си човек с по-богати и разнообразни интереси – животът със страст само в една посока е повече ограничаващ, ограбващ, дори объркващ отколкото развиващ.

За които имат страст – следвайте си я. За които нямат – изхвърлете най-накрая идеята да следвате някаква една единствена страст и вместо това – следвайте различните посоки на Любопитството си. Любопитството е нещото, което те напътства да погледнеш на някъде, по-отблизо. Понякога ти харесва и продължаваш, друг път не. После пак. И после пак. Не е нужно постоянно да се натоварваш с размисли: „Ох, това ли ми е страстта… това ли е правилния за мен път.“, а просто да изследваш всичко, което предизвиква твоето любопитство. И така създаваш един богат, опитен, многообластен, шарен живот. Именно това са хората, на които бихте се обадили за разбиране, за утеха в труден момент. Защото знаете, че те няма да ви осъдят, че не сте на пъТЯ. Или, че нямате достатъчно страст в този момент.

Нали разбирате? Да нямаш страст, а да следваш многото различни насоки на любопитството си, често води до много по-богат и удовлетворяващ живот. :)

Може да видите видеото на Елизабет Гилбърт ТУК. :)

А другият готин урок от видеото е, че когато бясно и неотменно защитаваш една теза, ще дойде момент, със сигурност ще дойде момент, който ще опровергае тази твоя абсолютна теза. И след този момент на разклащане, разбираш, че всъщност това е било момент на израстване. На разширяване на собствената ти истина. :)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *