5 техники, чрез които да тренираме да не допускаме обида в себе си.

5 техники, чрез които да тренираме да не допускаме обида в себе си.

 

Споделям едно видео за 5 техники, чрез които да тренираме да не допускаме обида в себе си: :)))

Например, ако някой ни каже, че не изглеждаме добре или че не ни седи добре някоя дреха, или че прическата ни е зле, или, че не се справяме добре с дадена работа, може да ползваме следните 5 тактики за различни ситуации:

  1. Казваме: „Благодаря, че го сподели“. Като кажем така, това показва, че сме ок другия да си има мнение, но ние пък имаме право да не го приемем. :)
  2. Казваме: „Би ли повторил какво каза, защото не можах да разбера какво искаш да кажеш?“. В повечето случаи хората се усещат, че са казали нещо обидно и едва ли ще го повторят, защото най-вероятно ще се почувстват неловко, а и ще се усетят, че едва ли го мислят наистина.
  3. Казваме: „Искаш да ме накараш да се чувствам зле от себе си ли?“. Обикновено когато някой ни направи забележка ние го приемаме като обида, но много често другия ни казва тази забележка, защото иска да ни обърне внимание, че може да се справим и по-добре, и ни подтиква да се подобрим. Т.е. казвайки ни забележка, те мислят, че са ни от полза, макар да не ползват разбираем подход. :) Затова вместо автоматично да се обиждаме, може да попитаме човека директно дали иска да ни накара да се чувстваме зле или всъщност иска да каже нещо окуражително. :)
  4. Ако човека ни каже: „Да, искам да знаеш колко си зле“ :). Тогава ние директно казваме: „Ок съм с това, може да мислиш каквото прецениш, просто аз имам право да не го допусна в себе си като обида“.
  5. Ако преценим, че е адекватно може да кажем: „Така и така си споделяме, знаеш ли, че критичните хора всъщност критикуват най-много и най-силно себе си? Докато продължаваш да ме критикуваш за дрехите, за работата ми и за всички други неща – това само показва колко ти не си задоволен от това, което ти правиш.“ :)

Това последното го потвърждавам от личен опит. :D Аз съм от вечно критикуващите и като някой ми се обиди му казвам да не се дразни, защото аз на себе си го причинявам това 10х пъти. :))) Имам подобрение де, усещам се! :)

Но, да, определено е уникално добра тренировка да не се обиждаш и засягаш, да не допускаш отхвърлянето от хората да те побутне дори и малко от позицията ти на увереност и вяра в себе си. :) Така и все по-малко ще усещаме нужда, че има за какво да прощаваме. :)))

Ако желаете да тренирате в себе си непроницаемост и други полезни навици – може да се включите заедно с нас в Програмата за изграждане на полезни навици ТУК. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *