Най-краткият път към щастието

Най-краткият път към щастието

 

Когато хората говорим за моменти на щастие, обикновено това са:

 • успешно взимате на труден изпит
 • раждане на дете
 • предложение за брак
 • одобрение за нова работа
 • напускане на работа :)
 • пътуване за желана дестинация
 • оставане и почиване цял ден вкъщи без никакви задължения
 • започване работа по супер вълнуващ за вас проект
 • избирането на ново правителство в държавата :)
 • и т.н.

Вие също може да помислете за 3 момента на щастие от вашия си живот. Може да са от тази седмица, от миналия месец, година или от целия ви живот. Просто помислете за 3 момента на щастие.

Та, какво е общото между всички тези събития? Не само тези, които са описани по-горе, а какво е общото между всички моменти на щастие?

Обикновено ние мислим, че щастието е свързано с даденото събитие, което се е случило. Реално обаче едно събитие може да е щастие за един и тотален ад за друг. Дори за самия теб – в един момент едно събитие може да е щастие, в друг момент може да е голяма неприятност.

Следователно щастието не зависи от конкретното събитие. Т.е. не зависи от съдържанието на това, което се е случило.

Ако погледнем малко по детайлно ще разберем, че щастието зависи от това дали нещото, което се е случило сме го искали или не сме го искали в този момент.

Ако ти искаш партньор и получиш партньор – това за теб е щастие. Ако ти искаш партньор и не получиш партньор – това за теб е нещастие. Но ако не искаш партьор и получиш партьор – това също е нещастие.

Т.е. щастието не зависи от това какво се случва, а от това дали ти искаш или не искаш това, което се случва. Момента на щастие е тогава, когато получиш това, което ти искаш в този момент.

Тук неприятното е, че когато живеем в тази парадигма, ние ще бъдем щастливи единствено и само ако получаваме това, което искаме. А това няма как да стане. В този свят има 7 билиона човека, всички с различни желания. Един иска да е с теб, ти обаче не искаш да си с него. Един иска да ти продаде нещо, ти обаче не искаш да го купуваш. Т.е. няма как всичко, което искаме да се получава. Затова и нашето щастие в момента е много нестабилно.

Нека сега разгледаме горната дефиниция за щастие, но по малко обратен начин, където се получава следното: щастие е, когато искаш това, което получаваш в този момент.

Тук вече възниква проблем, нали?!

Ние сме тотално ок с това, че щастие е, когато получим това, което искаме. Но не сме много ок с това, че щастие е когато искаме това, което има в този момент. Защото ако не искаме това, което е в този момент – как да сме щастливи, нали? Ние все пак искаме това, което искаме!

Нека все пак за момент оставим настрана личните си преференции какво искаме и какво не искаме настрана, и разгледаме обективно нещата.

Този момент, който се случва в момента за теб е такъв какъвто е. Той е неизбежен. Той се случва сега. Следващият момент може да бъде друг, но ТОЗИ момент е такъв какъвто Е. Не можеш да го промениш, не можеш да го донастроиш, не можеш да го изтриеш, не можеш да го напудриш. В този момент, това е реалността. И когато спорим с реалността, реалността печели в 100% от случаите. Защото в този момент няма как да е друго от това, което Е.

Та, ако не можеш да промениш този момент и знаеш, че щастие е, когато получаваш това, което искаш – тогава какво избираш – да искаш това, което Е в този момент или да не искаш това, което Е в този момент?

Едното е щастие, другото е страдание.

Ако ти си несъзнателен човек – ти можеш с часове, с дни, с години да страдаш, защото нещо не е както ти го искаш. Да си разказваш истории колко е зле. Как не трябва да е така. Да се тревожиш. Да преживяваш негативност и т.н.

Но ако питаш един съзнателен човек дали иска да е щастлив или не – той винаги ще избире да е щастлив пред това да не е щастлив. Затова той винаги е Ок с това което Е, независимо че може да не иска това, което Е.

В момента живота на повечето хора е: „щастие“, когато получим това, което искаме и „нещастие“, когато не получим това, което искаме. Ако обаче ние сме съзнателни и винаги сме ок с това, което Е в този момент (независимо дали е „добро“ или „лошо“ за нас) – ние ще сме винаги в щастие, нали така? Защото няма да има нещо, с което да не сме ок.

Ето го и отговорът на нашия въпрос: Най-краткият път към щастието е да искаме/ приемаме това, което е в този момент. Независимо дали е „добро“ или „лошо“ за нас.

Тук има само 2 най-важни неща за уточнение:

 • Приемане не значи примирение.
 • Този момент не е същото като следващия момент.

Да приемем това, което Е в този момент не значи да се примирим с него. Ако това, което искаме е нещо друго от това, което се случва в този момент – ние задължително трябва да продължаваме да действаме и вървим в посока на това, което искаме. Т.е. нашето приемане не е пасивно! Ние не си казваме: Е, каквото Е, да бъде, приемам го, не ме интересува, ще го бутам някак си. Това не е истинско живеене. Ние искаме да играем в интензитета на живота. Затова нашето приемане е активно приемане. Т.е. това е задвижващо приемане. То служи, за да запазим своя вътрешен мир, да преценим какво да е най-адекватната ни следваща крачка напред към това, което искаме, според това, което Е в този момент. И да я направим.

Когато се бориш и страдаш от това, което Е в този момент – ти просто губиш енергия и време. Но когато проявиш активно приемане – ти вече играеш като партньор на Живота. Разбирайки, че не си сам в този свят и не всичко се случва както и когато на теб ти харесва. Ти си Ок с това и просто продължаваш напред към това, което искаш.

Второто важно нещо е, че ТОЗИ момент е неизбежен, но следващия момент е в процес на създаване! И ние може да изберем да създадем нещо друго от това, което е сега! Ако обаче ти си твърде зает да се бориш и да страдаш, че този момент не е такъв, какъвто го искаш – на теб не ти остава много време и енергия да създаваш следващия момент. Но ако ти приемаш този момент – тогава твоя капацитет остава свободен и ти може да го насочиш към това създадеш следващия момент по близо до това, което искаш.

Та, ето го и заключението: Най-краткият път към щастието е да приемаш това, което Е в този момент. Не, защото винаги искаш да е това, което е, а защото си съзнателен и съзнателно избираш да не страдаш. Защото знаеш, че не може да промениш това което Е в този момент. И защото разбираш, че за да имаш капацитет да създадеш следващия момент по близо до това, което искаш, не може да си позволиш да губиш енергия в борба с това, което е непроменяемо в този момент.

Ок?

Ок!

Хайде сега да свършим и някоя полезна днес ! :)

Ако искате да работите по целенасочено с процеса за изграждане на по-голяма съзнателност, може да се включите в 6 месечния курс по Съзнателност ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *