10 насоки за по-лесно живеене

10 насоки за по-лесно живеене

Идеята да направим живота си по-лесен винаги звучи секси. Тя е възможна и невъзможна едновременно. Невъзможна е, защото ние не може да направим самия живот по-лесен. Той е такъв какъвто Е.

Нещото обаче, което може да направим е, ние да минаваме по-лесно през това, което Е. И това е, което прави живота (да изглежда и да се усеща) по-лесен. Не, че той самият се променя в неговата същност. А нашата способност да минаваме по-лесно през него го прави да се усеща много по-лесен.

Може да постигнем това по два начина – (1) различни стратегии, които са подравнени лично към нас и улесняват ежедневието ни и (2) възпитаване на начин на мислене в себе си, който ни помага да възприемаме и интерпретираме нещата от живота така, че да минаваме по-леко през тях (вместо да се вкопчваме, циклим и създаваме негативни истории около тях).

Т.е. най-важното нещо за осъзнаване тук е, че лекота в живота е най-вече стратегия и начина на мислене, отколкото „реалност“. В реалността, животът е хаос. И ако ние не изградим подходящи за себе си стратегии и начин на мислене, животът винаги ще се усеща хаотичен, тежък и труден.

Днес искам да споделя с вас 10 насоки, свързани най-вече с начина на мислене, с които може да направим живеенето си доста по-лесно (и приятно) :)

1. Позволяваме си тотално да объркваме нещата и да грешим. Едно от нещата, които правят живота бавен и труден е страхът да не объркаме нещо. Обмисляме, пресмятаме, изчакваме, обмисляме пак, пресмятаме пак. И в един момент, заради всичкото това обмисляне започваме силно да циклим. Колкото повече обмисляме, толкова повече неща изникват, които си мислим, че има нужда да обмислим „още малко“. Не, че не е хубаво да помислим и пресметнем една ситуация, но следва и да сме съзнателни, че от един момент натам, нашето обмисляне вместо да е полезно, започва да създава тежест, обърканост, съмнения, мозъчна мъгла, негативно мислене и т.н. Идеята тук е, когато този момент дойде, вместо да продължим да циклим и да си мислим, че ще го измислим – просто съзнателно да пуснем нуждата от допълнително обмисляне и да продължим напред, бъдейки тотално Ок, че може да сгрешим. Просто взимаме едно решение и продължаваме напред. Отваряйки се изцяло за възможността, че не сме сигурни дали е правилно и че нещата може да се объркат. И това е Ок. Защото дори и да се объркат, ние ще ги поправим.

Т.е. ние си даваме тотално позволение да объркваме нещата и да грешим, защото знаем, че дори и да се случи, ние сме в пълна готовност да поправим всичко, което се окаже, че е било „грешка“.

2. Позволяваме си да бъдем дълбоко разочаровани от себе си. Понякога си залагам срок за наистина важна за мен цел и не постигам тази цел в зададения срок. Не само това, ами не постигам тази цел и в следващия срок, който си задам. Имам такива цели, за които са минали години, и аз просто не ги постигам, колкото и много желание, и усилия да полагам. В тези случаи аз мога да се оставя, да бъда истински разочарована от себе си и да се откажа. Но това няма да ме направи щастлив човек. Може би ще ме направи примирен човек, но не и щастлив човек. Затова аз си давам пълно позволение да бъда дълбоко разочарована от себе си И това да НЕ ме спре да продължа напред към това, което искам. Защото да се откажа от това, което истински искам струва повече отколкото да опитвам, дори и опитването ми да е до живот.

 

Дайте си позволение да разочаровате себе си (и дори да разочаровате други хора), хиляди пъти ако се случи И това да НЕ може да ви спре да продължите да опитвате. Когато разочарованието се случи, ние си позволяваме да го почувстваме. Ок сме с него. Не го караме да значи нещо за нас или за нашата стойност като хора. И просто продължаваме напред.

 

3. Превръщаме недостатъците си в неутрални факти или в силни страни. Естествената реакция на повечето от нас, като видим някакъв недостатък в себе си (или в другите) е веднага да го осъдим или да започнем да си разказваме как заради този недостатък няма да може да направим нещо или да постигнем някаква цел, или да имаме нещо. Например, много от хората, с които работя мислят, че трябва да бъдат постоянни, за да постигнат целите си и понякога казват: „Аз просто не съм постоянна и няма да мога да имам >този резултат<„.

 

Истината е, че познавам много непостоянни хора, създали истински постоянни и големи резултати. Постоянството е повече стратегия, а не черта на характера.

 

Това дали ти си постоянен или не си постоянен (като черта на характера) няма значение за това дали ще постигнеш или няма да постигнеш даден резултат. Това, което има значение е да знаеш как ти лично функционираш и да създадеш процес около това, който процес (а не ти самия) да създава постоянство. По този начин ти ще създадеш резултатите, които постоянството създава, без да имаш постоянство. И това може да се приложи за всяко едно качество, което ние смятаме за „недостатък“ и си мислим, че ни пречи да постигнем нещо. Например, аз съм хипер постоянна във ФБ страницата си и поствам абсолютно всеки ден. Но това не е моето постоянство като черта на характера. Това е процесът, който съм създала, и който генерира постоянство. В релаността – аз отделям само един ден в месеца да пиша всички постове чрез процеса, който съм създала и работи за мен. И този процес накрая генерира ежедневно постоянство във Фб, което ми дава ползите и резултатите от постоянството, без аз реално да бъда постоянна. ;)

 

4. Умението да празнуваме всяко малко нещо. Всяка малка стъпка. Да имаме съзнателността да я отчетем и да се поздравим за нея. Вместо да я подминем като нещо незначително и че все едно нищо не сме направили. Много от нас сме израстнали в семейства, в който никой никога не ни е потупвал по рамото, не ни е хвалел за нищо и дори може би са ни критикували за всяка грешка (без да обръщат внимание на това, което сме правили правилно). И за нас моделът, в който някой (или самите ние) ни каже: Браво! Чудесно се справи! е просто непознат. На нас дори не ни идва на ум да го направим, ние сме твърде заето да мислим за следващото нещо в листата си. Похвалата и празнуването обаче, дори на най-малкото нещо, създават огромна мотивация в нас. Изгражда уважение в нас към нас, че всъщност постигаме малки победи по пътя напред. Вдъхновява ни. И прави живота да се усеща много по-лесен. Отколкото живота да се усеща като никога несвършващ to do лист.

 

Стратегията, която ползвам тук е – всеки петък имам задача с преглед на изминалата седмица и планиране на следващата седмица, и тогава залагам 2- 3 резултата за следващата седмицата, които са важни за мен, колкото и да са малки. След това на следващия петък имам напоняне да отпразнуцвам тези резултати, дори това да е само да се похваля, потупам по рамота или да се планирам по-голямо празнуване в някой от дните. По този начин не забравям да празнувам малките стъпки и заедно с това изграждам навика да го правя по-интуитивно за всичко останало.

 

5. Умението да празнуваме всичко. Т.е. не само стъпките напред и хубавите неща. Но и големите фалове. Да празнуваме, че вече сме надрастнали работата си, че сме си взели болничен, че се чувстваме некомфортно, поемайки някакъв риск, че не печелим толкова колкото сме планирали да печелим, проваленото приятелство, което не сме очаквали. Всичко. Ако оценяваме и празнуваме Живота само като е лъскав, няма как да можем да се наслаждаваме на живота изцяло. Защото той предлага от всичко – и хубаво и лошо. И ако ние можем да видим всяко нещо (дори и фаловете) като стъпка, която ни придвижва по-близко до това, което искаме – така животът се усеща доста по-лесен.

 

6. Пускане на мисленето, че трябва да живеем в „баланс“ иначе нещо не е Ок с нас или с нашия живот. Хората постоянно говорят за постигане на баланс, а в реалността никой не го живее. Историята да живеем в баланс служи повече да се осъждаме че не сме „достатъчно балансирани“ и постоянно да търсим някакъв невъзможен баланс (тук разбирай „въртене в кръг“), отколкото да ни помага с нещо. Това, което е нужно е да приоритизираме определени неща в определено време. И да сме ок, че останалите неща не са приоритет в този момент.

 

7. Да бъдем мили със себе си. Има достатъчно хора, които не ни харесват, критикуват ни, осъждат ни, отхвърлят ни. Не е нужно ние да бъдем един от тях. Нищо от живота не се усеща лесно ако мразим себе си и живота си. Ако нещо не ни харесва в нас или в живота ни – правим план и го променяме. И през това време сме съзнателно мили и подкрепящи себе си. Съзнателно избираме да бъдем своя най-добър приятел. Ако не може да си позволиш да кажеш нещо неприятно на най-добрия си приятел, значи не го казваш и на себе си.

 

8. Приоретизирай наистина важните неща и наистина важните хора. Да искаме да сме на линия за всички и всичко прави живота много труден. Седни един ден и ясно дефинирай кои са наистина важните за теб дейности в живота ти. И кои са наистина важните хора за теб в живота ти. Те обикновено са много малко. И от там нататък – приоритизирай и се грижи на 100% само за тях. Всичко останало и всички останали може да сложиш в групата „както и да се случи“ и да си ок ако някой се разочарова от теб. Това прави живота много лесен.

 

9. Ясни граници. Реално, ние нямаме нужда от по-идеален (или по-лесен) живот. Ние имаме нужда от по-идеални граници. Животъ е хаос и ако ние не поставим ясни граници (под формата на правила и процеси) – хаосът навлиза и прави живота ти като торнадо, т.е. изморен си, но и ти не знаеш от какво (ясен знак на липса на граници с живота, другите и себе си).

 

Знай какво е наистина важно за теб. Създай си правила. Комуникирай ясно кое е Ок и кое не Ок за теб с другите. Изразявай ясно нуждите си. Създай стратегии, които те държат подравнен към важното. И се придържай към тези граници, без да рационализираш и сам да ги нарушаваш, очаквайки, че другите ще ги спазват заради теб.

 

10. Практикуване на пълно доверие в себе си. Каквото и да сме постигнали до този момент, колкото и голямо, и солидно да изглежда, то може да се срути за секунди. Когато живеем в страх да не изгубим това, което имаме – това кара живота да се усеща задъхващ и труден. Започваме да искаме да контролираме всичко, което е много натоварващо. Да имаме пълно доверие в себе си означава, че сме направили всичко нужно, за да изградим своята лична система, която поддържа всичко важно за нас и заедно с това да се отпуснем, вярвайки в себе си, че дори и всичко това да се срути – ние ще може да се справим и с тази ситуация. Не се вкопчваме и не поставяме доверието си в това, което имаме или сме постигнали, а постовяме доверието в себе си. По този начин, изведнъж целият товар, който си мислим, че трябва нон стоп да менажираме нещо да не се срути, се изпарява.

 

Това са моите 10 насоки за по-лесно живеене. :) Като посочих по-горе, всичко това няма да помогне животът да стане по-лесен. Защото той е такъв какъв то Е. Но ще ни помогне ние да минаваме по-лесно (и наистина по-приятно) през това, което се случва в живота. И това е, което прави животът по-лесен. Не той самият да се промени в неговата същност. А ние да можем да минаваме през него с повече лекота. :)

 

Хубавите неща в живота са реалност.

 

Болката ни също е реалност.

 

Приятните и не толкова приятните ситуации и емоции са реалност.

 

Дулността на живота е реалност.

 

Възможността да създадем пространство и за двете в живота си е реалност.

 

Всеки ден, всеки човек около нас се опитва да прави точно това.

 

Имаш пълно позволение да объркваш каквото и да объркаш по този път.

Пълно позволение да разочароваш хората около теб.

 

Да разочароваш себе си.

 

Да се проваляш.

 

Да стоиш в дискомфорта.

 

Да бъдеш Ок с него.

 

Да опитваш отново.

 

Ние те обичаме.

 

Ти се справяш чудесно.

 

Ако не се усеща така в този момент, рано или късно ще се усети със сигурност.

 

Избери една от насоките по-горе, която най-добре резонира за теб в този момент, приложи я по приятен за теб начин и усети лекотата, която тя носи в ежедневието. :)

 

Радвам се, че сме заедно по пътя напред.

 

Запиши се да получаваш други мои статии ТУК. :)

4 thoughts on “10 насоки за по-лесно живеене

    1. Радвам се, че ти е била полезна статията, Славка. :))) Благодаря и аз за коментара. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *