2 стъпки, с които да поддържаме живота си чист

2 стъпки, с които да поддържаме живота си чист

 

Когато животът ни е чист, ние не само се чувстваме добре, но и това което искаме се случва много по-бързо и по-приятно. Не защото животът е по-благосклонен към нас! А просто защото няма „нечисти“ неща, които да ни дърпат назад. Няма неща, за който постоянно да се обръщаме назад, да премисляме за поред път, да съжаляваме и т.н. Няма неща, които да държат сърцето ни свито и да се усещат като товар, който нон стоп ни пречи да вървим напред.

Едно от най-силните ми пожелания за себе си и всеки друг човек е да изградим и поддържаме такава чистота в живота си, че винаги да се движим уверено, смело и много по-леко напред. В днешната статия искам да споделя двете най-важни според мен насоки, с който може да постигнем това:

  1. Довършване на недовършеното. Всичко, което сме започнали, но не сме довършили са неща, които ни дърпат назад. Неща, които отнемат от менталната ни енергия и заедно с това ни карат да мислим за себе си като за човек, който не може да завършва нещата, които започва (или изобщо не ги започва). Започнатите и недовършени неща на повърхността изглеждат невинни и невъздействащи, но всъщност те създават много голяма стагнация в живота ни. Затова едно от най, най-важните неща е постоянно да изчистваме всичко започнато и недовършено, което имаме в живота си. Може да е започнат и изоставен проект. Започнат и недовършен курс по език. Идея, която постоянно ни се върти в главата и нищо не сме направили по нея. Декорация, която отдавна искаме да направим/сменим в къщата си, и т.н. Отделете си 10 минути и запишете на един лист всичко започнато и недовършено + всичко, което отдавна искате да направите, все още стои в главата ви, но така и не сте го започнали. След това, съзнателно прегледайте всички неща, които сте описали във вашия списък и вижте кои от тях наистина са ви актуални към този момент и кои вече не са подравнени за вас, но сте ги написали, просто защото е нещо започнато (т.е. преди сте го искали, сега обаче вече не се усеща толкова вдъхновяващо за вас, но  все още стои и занимава главата ви). Всички неща от списъка ви, които усещате, че вече не са подравнени за вас в този момент – зачертнете ги едновременно от списъка си и от главата си. Просто ги пусне. Не дочитайте книги, които не са ви интересни. Няма смисъл да влагате времето и енергията си за тях щом вече не са нещо, което ви събужда. Ако нещо не се усеща наистина, наистина вълнуващо за вас в този момент, приемете, че е било идея, която преди е резонирала с вас, но вече не, и е най-добре да я пуснете, за да имате пространство, фокус и енергия за това, което е наистина важно и вълнуващо за вас в този момент. Останалите неща от списъка ви, които наистина усещате, че ви вълнуват – включете ги във визията си, заложете си ги за изпълнение тази или следващата година и започнете с изпълнението. Когато пуснете ненужното и направите план за всичко останало, което ви вълнува, би следвало да усетите повече яснота и задвиженост напред. Това е следствие от факта, че сме си свършили работата и сме създали чисто пространство за себе си и идеите си (като просто сме организира всичко недовършено в живота си. :)
  2. Изчистване на недоволството вътре в нас. Да поддържаш чистота вътре в себе си означава да не задържаш негативност от какъвто и да е вид дълго в себе си. Всичко, което ни дразни, всичко недоизказано с хората около нас, всички неадресирани неща със себе си, всичко, което ни кара да се чувстваме зле – то създава недоволство в нас. И ако не го „изчистим“ то се превръща в една топка от негативност вътре в нас, която дава сила повече на реактивния ни себе си, отколкото на съзнателния и развиващия се себе си. Духовността има малко общо с това в какво вярваме и много общо с това в какво вътрешно състояние живеем живота. И тук най-ценното е съзнателно да поддържаме климата вътре в себе си наистина спокоен, чист и вдъхновен. За се случи това е нужно да започнем ясно да забелязаваме и изчистваме недоволствата, които възникват вътре в нас или може отдавна са се натрупали в нас. Може да е нещо дребно, което ви дразни у дома и всеки ден като го видите създава негативност във вас. Или нещо, което ви дразни по пътя за работата. Или нещо, което ви безпокои от скоро или от отдавна. Усещане, че между вас и някой човек има неизказани, неясни неща и това ви натоварва. Или някой ви дразни с нещо конкретно и усещате, че е време това да се промени. Такива неща винаги възникват и ще продължават да възникват в живота ни. И идеята е ние да ги забелязваме и да ги изчистваме, вместо да си ги трупаме на гърба. Както може би някой от вас вече се досещат – това „изчистване“ е малко неудобно. Обикновеное е свързано с провеждане на някои некомфортни разговори с други хора или… със себе си. Но ако искате животът ви да се усеща наистина чист, задвижващ и вдъхновяващ, трябва да намерите своя начин и да го направите. Отделите си 10 минути и опишете всичко, което ви дразни и носи недоволство – в средата около вас, в отношенията с другите, стари недоизказани неща с някой човек, неща, които отдавна искате да адресирате свързани с вас самите. И после си заложете начин, по който това нещо може да се изчисти. За всяко нещо може да се запитате: Какво ми е нужно да се случи за това нещо, за да се усещам „на чисто“ и да се чувствам добре? Например, ако е нужно да проведете „изчистващ“ разговор с някой човек – за да се чувствате по-уверени, може да си разпишете точки за водене на този труден разговор (може да използвате за пример имаго диалог). И така за всяко нещо от списъка ви – си разпишете как да го изчистите, за да не стои като нещо недоизказано, назавършено и тежащо вътре във вас. Няма да лъжа, работата по този списък обикновено е свързана с наистина неудобни ситуации, но аз ви гарантирам, че от другата страна на това неудобство ще се почувствате наистина на чисто с хората, със себе си и с живота си напред. И това ни дава изключително силно задвижване и вдъхновение да вървим напред. Защото вече не да теглим целия емоционален багаж, който понякога от години е стоял на раменете ни. :)

Та, това, което искам да кажа е следното….

Ако имате план до края на годината с всичко, което искате да приключите до края на 2021г. – следвайте го! Пращам ви енергия и силни пожелания да го случите по най-приятния и продуктивен начин за вас. :) НО, ако се чудите кое е най-доброто нещо, което може да направите за края на годината през 2021г. – изпълнете двете стъпки посочени по-горе.

И просто започнете новата година на чисто!

Това е вече наистина е един от най-ценните подаръци, който може да подарите на сърцето и живота си за следващата година. :)

За инструмент, с който да планирате и организирате новата си 2022г. (включително описване на всичко недовършено), може да изтеглите ъпдейтнатия ми ексел за планиране и изпълнение на 2022г. от ТУК. Темплейта включва описание на областите за създаване на визия + годишно, месечно и дневно планиране + бюджет, с който да си създавет повече яснота как използвате парите си. Чувствайте се свободни да променяте това, което не отговаря за вас и да адаптирате таблицата така, че да бъде в най-голяма полза лично за вас.

Радвам се, че сме заедно по пътя напред. :)

Запишете се да получавате други статии от мен ТУК. :)

2 thoughts on “2 стъпки, с които да поддържаме живота си чист

  1. Здравейте ,

    А бихте ли могъл да видя конкрено попълнен и работен файл ? Като пример .

    1. Благодаря за интереса, Емил. :) Нямаме конкретно попълнен файл, който да споделим. Най-вече, защото таблицата може да изглежда много различно за всеки. Може да попълниш насоките, както ти ги разбираш и да си донапасваш изпълнението.

      Иначе, по-подробно работим с насоки за този файл за планиране и изпълнение на визия в Мастърмайнд Alive тук: https://www.venetadimitrova.com/mastermind-s-men/. Може да се запишеш да получиш информация, когато започнем. В тази статия само изпращам ъпдейтнатата версия на файла. Към нея имаме видеа за разяснение за индивидуална работа в Мастърмайнда. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *